Cristiana Oprea: „Desenând” viraje

0
140

Toţi cei care îşi urmează visul dau dovadă de curaj. Iar ea este un om curajos și visul său a fost să devină pilot de raliu. Am discutat cu Cristiana Oprea care, la numai 25 de ani, participă în CNR. A absolvit Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, dar după terminarea facultăţii a preferat să-şi urmeze pasiunea: cursele de maşini!

Auto Test: Când ţi-ai descoperit pasiunea pentru maşini?
Cristiana Oprea: Păi cam de când eram copil preferam să mă joc cu maşinuţele decât cu păpuşile, iar când am mai crescut eram mereu curioasă să văd ultimele modele de maşini apărute. La 16 ani deja luam ore de condus în poligon. Dar la modul serios, m-am apucat acum vreo doi ani când am terminat facultatea. Visam de mult să “mă dau” cu o maşină de curse, să văd ce înseamnă să conduci cu adevărat şi cum este să fii pilot. Aşa că am ajuns să-l cunosc pe George Grigorescu, care este un maestru al sportului şi să fac şcoala de pilotaj cu el. După ce am terminat şcoala de pilotaj, am participat în 2016 la trei competiţii: una de Viteză în Coastă si două de raliuri cu un Logan închiriat. Bucuria mea mare este că în 2017 mi-am achiziţionat un Sandero şi am făcut un sezon complet de raliuri în Cupa Dacia.
Mi-am făcut un blog în care scriam despre maşini încă dinainte de a participa la curse, am ajuns să fiu PR la Federaţia Română de Automobilism şi în scurt timp am ajuns să şi lucrez cu George Grigorescu la organizarea Cupei Dacia.
Auto Test: Povesteşte-mi ceva despre această întrecere.
Cristiana Oprea: Cupa Dacia este o competiţie monomarcă, desfăşurată la cel mai înalt nivel, ca parte din Campionatul Naţional de Raliuri, ce îţi asigură cea mai accesibilă şi fiabilă cale de acces în motorsport. Orice pilot poate participa cu costuri minime la raliu, este o rampă de lansare. Noi încercăm să-i încurajăm oferind premii în bani şi anvelope. Ba chiar îi şi ajutăm să se promoveze, astfel încât să le fie mai uşor atunci când caută sponsori. În cadrul cursei Cupa Dacia pot participa chiar și piloții care au vârsta de 16 ani cu condiţia să aibă un copilot experimentat. Acel copilot va conduce pe etapă maşina de curse. Pilotul care nu are permis de conducere, va putea să concureze doar pe proba specială unde traficul este închis. Între probele speciale va conduce copilotul.
Auto Test: Pasiunea asta pentru maşini ai moştenit-o din familie?
Cristiana Oprea: Nu. Chiar deloc. Părinţii mei sunt medici şi nu au treabă cu maşinile.
Auto Test: Părinţii vin să te vadă la curse? Nu li se pare prea periculos să participi la cursele de raliu?
Cristiana Oprea: Mă bucur că am reuşit s-o conving pe mama să vină la ultimele două etape din sezonul ăsta şi că în sfârşit este „all in” în treaba asta. Şi nu numai că mă susţine, dar începe să aibă un rol de „team manager”. Mă ajută cu tot ce ţine de organizarea de dinainte de raliu şi gestionarea bugetului. Părinţii mei mă susţin în primul rând financiar, ei fiind până acum sponsorii principali. Dar acum mă străduiesc să caut finanțare și să încerc astfel să fac un sezon complet.
Auto Test: Cu ce te ocupi tu în viaţa de zi cu zi?
Cristiana Oprea: Am un blog unde scriu „fără perdea” tot ce se întâmplă în maşina de curse şi ce provocări am întâmpinat în timpul cursei sau ce greşeli am făcut sezonul ăsta. Sunt şi PR în motorsport, dar şi lucrez cu o agenţie pe proiecte de grafică, de branding şi de comunicare în mediul digital. Pe viitor mi-ar plăcea să lucrez pe proiecte punctuale cu diverse branduri din zona auto. Campaniile lor sunt din ce în ce mai creative şi mai provocatoare.
Auto Test: Este un sport doar pentru bărbaţi?
Cristiana Oprea: Deloc! Cred că este un sport pentru oricine este pasionat de maşini, viteză şi adrenalină. De vreun an m-am înscris într-o organizaţie europeană care se numeşte “Dare to be different”. Este o organizaţie care promovează femeile din motorsport, indiferent că sunt jurnalişti de motorsport, piloţi, copiloţi sau mecanici. Este înfiinţată de Susie Wolff (nr. pilot britanic de curse auto) şi are membri din toată lumea. Asta m-a făcut să fiu conştientă de faptul că mai sunt femei cu această pasiune şi că ar trebui să ne încurajăm şi să ne ajutăm unele pe celelalte. Avem în acest moment un proiect, pe care urmează să-l punem în aplicare și din care fac parte Vanessa Cadar din Braşov, pilot la Viteză în Coastă, Patricia Grigorescu, pilot la raliuri care are o „copiloată” de 16 ani, pe Francesca Maior din Cluj, iar de la anul va veni şi Ramona Rusu, din Arad, campioana Europei la drift şi care va participa şi la Cupa Dacia.

 Interviu realizat de: Dana STUPARU /Foto: RallyZoom.ro

Articolul precedentTEST: Citroen C3 Aircross – Libertatea de mișcare
Articolul următorSfaturi pentru doamnele din trafic (Adelina Stan)
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


9 − = trei