Episodul 2 – cum cumpăr o rulotă second hand
Spuneam în primul episod despre „casele pe roți” că bugetul de care dispui te va „ajuta” să te hotărăști destul de repede dacă vei cumpăra o rulotă sau o autorulotă: cea mai ieftină rulotă nouă costă cel puțin 10.000 de euro, iar o autorulotă cu zero kilometri începe de pe la 40.000 de euro. Dacă nu dispui nici pe departe de acești bani, există varianta rulotelor second hand.
O să vezi că tentațiile sunt multe, atunci când începi să cauți rulote second hand pe internet. În zeci de anunțuri ți se oferă, la prețuri începând chiar și cu o mie de euro, rulote „ca noi”, „în stare impecabilă”, „cu toate dotările”, „proaspăt adusă din…” Cel puțin la telefon mulți vânzători îți vor spune că au fost puțin folosite, că sunt fără miros interior și că le vând ori pentru că soția „nu agreează genul acesta de vacanțe”, ori că au crescut copiii și vor să treacă la un model mai mare. Din păcate, uneori, când te vei întâlni cu ei, nu vor ști de unde să deschidă unele compartimente și nici cum funcționează aparatura din rulotă. Cel puțin în situațiile acestea ți-ar prinde bine sfaturile și prezența unui „rulotist”, care să știe la ce să se uite. Dacă trebuie să te bazezi doar pe tine, ca să fii mulțumit de achiziție, ține cont și de aspectele de mai jos. Așadar, iată ce trebuie să verifici când îți cumperi (prima) rulotă second hand:
- Asigură-te că permisul tău de conducere îți permite să conduci ansamblul format din vehicul și rulotă. Dacă masa maximă admisă a ansamblului depășește categoria carnetului tău, înseamnă că vei încălca legea dacă vei fi tu șoferul. Ține cont și că greutatea rulotei trebuie să fie mai mică decât greutatea vehiculului care tractează.
- Cere actele rulotei și nu da banii atâta timp cât nu ai garanția că totul este în regulă! Cel puțin în cazul rulotelor aduse din Marea Britanie multe se dovedesc a fi fost furate…
- Observă configurația rulotei și gândește-te dacă ți se potrivește. Unele au o singură zonă de luat masa care se transformă și în zonă de somn, altele au două zone – caz în care un pat ar putea rămâne tot timpul desfăcut și doar unul să fie transformat în zonă de stat sau de luat masa în timpul zilei. Paturile suprapuse din rulote, mai ales din modelele mai vechi și mai mici, pot fi extrem de incomode pentru un adult – și ca dimensiune, și ca acces. Mai sunt și rulotele cu pat matrimonial – caz întâlnit de obicei la modelele mai lungi, și trebuie să fii convins că îți dorești o remorcă de un asemenea gabarit atașată la mașina pe care o conduci.
- Dacă până aici am vorbit despre chestiuni de gust, acum urmează detaliile pe care le-ai putea simți la buzunar. Verifică atent posibilele infiltrații sau fisuri în caroserie! Deschide toate modulele suspendate (mobila) din interiorul rulotei și verifică bine podeaua: în cazul rulotelor cu baie, în timp, podeaua ruginește din cauza infiltrațiilor și pot apărea fisurile. În majoritatea cazurilor, podeaua moale este un semn că aceasta a ruginit.
- Rulotiștii recomandă să verifici o rulotă după o ploaie zdravănă, pentru că atunci vei observa cel mai bine posibilele scurgeri. Tot ei spun să închizi ușa când faci verificările, pentru că așa simți dacă există miros de mucegai. Iar dacă există, să știi că, indiferent ce ar zice vânzătorul, de mirosul de mucegai nu scapi decât dacă schimbi pereții pe interior. Și asta te va costa cel puțin o mie de euro…
- De asemenea, trebuie să știi ce vrei să găsești în cabina de toaletă. Configurațiile sunt diverse: poți găsi – sau nu – WC, cabină de duș, chiuvetă fixă sau rabatabilă. Atâta timp cât există dotările pe care le dorești neapărat, asigură-te că sunt etanșe și că funcționează. Orice reparație care se face la rulotă este costisitoare, pentru că presupune demontare, sigilare și reconstruire, iar înlocuirea cu un element nou poate fi imposibilă la o rulotă model mai vechi.
- Pentru că vei merge, probabil, cu rulota și în locuri unde nu vei avea acces la restaurante, contează și ca bucătăria să fie bine dotată și funcțională. Verifică robinetele și țevile de scurgere de la chiuvetă, asigură-te că aragazul funcționează. Frigiderul trebuie verificat pe toate sistemele de alimentare – 12 V, 220 V și gaz. Să repari un frigider defect dintr-o rulotă este foarte costisitor, iar uneori nu se poate face deloc.
- Asigură-te înainte să plătești că sistemul de ventilație și încălzire funcționează bine. La fel, verifică toate corpurile de iluminat și întrerupătoarele.
- Contează și ca trapele, luminatoarele și ferestrele să fie într-o stare cât mai bună. Verifică și perdelele, parasolarele și plasele de țânțari – în magazinele pentru rulote aceste accesorii nu sunt deloc ieftine și, uneori, poate nici nu le mai găsești pe dimensiunea potrivită.
- Ca să mergi liniștit cu rulota la drum, în compartimentul închis trebuie să ai roată de rezervă și un rezervor încăpător de apă. Dacă ți se oferă și panouri solare și acumulatori, este minunat. Dacă nu, adaugă-i pe lista cu obiecte de cumpărat.
- Unul dintre accesoriile fără de care eu nu mă văd mergând niciunde cu rulota este cortul. Pentru că oricât de generos sau de bine compartimentat ar fi spațiul interior, cortul atașat unei rulote îi dublează acesteia suprafața. Dacă tot îl plătești la pachet împreună cu rulota, asigură-te că nu este mucegăit, că are toate elementele (toate fețele, toate bețele de sprijin, „fusta” care închide cortul în partea de jos) și că se potrivește bine pe dimensiunea rulotei. Dacă îl vei cumpăra separat, pregătește cel puțin o mie de lei pentru unul second hand.
Ideal este să cumperi de la început o rulotă cât mai aproape de configurația pe care ți-o dorești și cu dotările pe care ții neapărat să le ai, ca mai apoi să nu mai ai de investit decât în taxele de drum și de camping 🙂 . Iar când te vei uita după rulote pe anunțurile second hand, nu le evalua vârsta ca la autoturisme: rulota se uzează mult mai greu, de aceea după 20 de ani de folosire chiar poate să fie în stare foarte bună. Totul este să știi la ce să te uiți.
Foto: Iza Tache-Gherheș, hyperinzerce.cz
http://www.autotestmagazin.ro/cum-alegem-o-casa-pe-roti-i/
http://www.autotestmagazin.ro/unde-plecam-in-vacanta-anul-acesta-si-in-ce-conditii/
Eu unul sunt innebunit dupa vacantele cu autorulota. Imi place sa traiesc in natura si sa vizitezi locuri de basme, in special ca noi avem o tara asa de frumoasa. M-am dus la o prezentare de autorulote, tariful unei autorulote pentru inchiariat reprezeinta raportul calitate/pret. Am rezervat autorulota cu toate necesitatile unei vacante de tip camping. Am avut apa calda, aer conditionat, cabina de dus, toaleta, chiuveta atat in baie cat si in bucatarie, blat, butelii cu gaze, panou de control, aragaz, frigider, congelator si multe altele. Autorulota avut chiar si un set de bucatarie special pentru rulote/camping. Daca doriti vreodata sa plecati in lume cu rulota, experienta pe care o garantez ca nu o ve-ti regreta, va recomand sa rezervati de pe levelcamper.ro