Ne-am obișnuit ca mașina proprie să fie pentru anumite perioade de timp birou pe roți, casă sau cărăușul personal de bunuri. Iar în cabină oamenii se simt apărați de orice amenințare venită din exterior, inclusiv de cea virală. Oare?
Dar nu știm că este și un mediu deosebit de compact, unde bolile virale pot exista pentru o perioadă lungă de timp. Degeaba vă spălați regulat pe mâini și strănutați sau tușiți în încheietura cotului dacă puneți mâna pe suprafețe sau obiecte pe care nu ați apucat să le curățați măcar din când în când. Iar pentru asta aveți nevoie de câteva șervețele antibacteriene, o cârpă uscată din microfibră, o pereche de mănuși și „curățitorul” de microbi, fie el lichid, gel sau spray.
Poate că n-ar fi rău ca primele luate în tirul jetului de spary sau al cârpei îmbibate cu dezinfectant să fie cheile mașinii. Nu doar că le atingeți, dar le mai și lăsați pe suprafețe cu germeni pe oriunde mergeți. Însă spălarea pe mâini, chiar dacă nu vă concentrați pe dezinfectarea cheilor mașinii, rămâne cea mai bună procedură, mai ales când vă aflați în locuri publice. Și în egală măsură să vă gândiți și la mânerele exterioare ale ușilor, pentru că le atingeți de fiecare dată când intrați în interiorul mașinii.
Apoi, esențială pentru interior este curățarea de praf a podelei și a covorașelor. Nu de alta, dar praful este mediul propice pentru acarieini care pot da mari bătăi de cap persoanelor cu alergii.
Curățați volanul. Mâinile au contact cu acesta cel mai mult timp și nu este o surpriză că pe el veți găsi cei mai mulți agenți patogeni, mai ales cei gastro-intestinali. Pe de altă parte gurile rele spun că volanul este de patru ori mai expus la microbi decât un vas de toaletă.
Urmează schimbătorul de viteze, mai ales pentru cei care au transmisie manuală. Este locul perfect de unde virușii de gripă pot fi luați foarte ușor pentru că pot trăi pe aceste suprafețe cam 24 de ore. Este binevenită ștergerea acestora cu șervețele dezinfectante, pe care este bine să le aveți mereu la bord.
Suporturile pentru pahare sunt atinse des. Studiile arată că bacteriile cresc mai rapid din alimentele vărsate în mașini din cauza căldurii, decât în alte locuri. Așadar, dacă suportul pentru pahare/căni este demontabil, spălarea acestuia cu detergent sau săpun este o modalitate excelentă de a preveni agenții patologici.
Planșa de bord este un „suport” ideal pentru diverse alimente solide sau lichide care, odată vărsate, formează un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor, mai ales când aceasta se mai și încălzește. În plus, praful se colectează în mod natural pe această suprafață plană, așa că este bine să nu uitați să ștergeți regulat tabloul de bord.
Unul dintre ritualurile în momentul așezării la volan îl reprezintă folosirea sistemului audio, reglarea oglinzilor și activarea climatizării. De câte ori atingeți comenzile oferiți o mulțime de oportunități pentru germenii pe care dvs. și pasagerii dvs. i-ați putea colecta când vă petreceți mai mult timp prin medii deschise. Ștergeți-le des!
Scaunele auto colectează germeni ca și alte locuri din vehicul. Însă, într-un studiu care a testat multe zone ale autovehiculelor pentru bacterii, stafilococul auriu a fost găsit doar în două locuri: scaunele auto și volanul. Iar dacă scaunele au țesătură textilă luați în considerare un produs de curățare sau de dezinfectare pentru tapițerie. Iar dacă am pomenit de țesătură gândiți-vă în același mod și la centurile de siguranță.
Ce anume să folosiți? Soluțiile pe bază de alcool sunt cele mai folosite astăzi. Nu trebuie decât să le folosiți și să ștergeți rapid pentru curățarea amprentelor digitale și a majorității germenilor. Săpunul și apa vor funcționa, de asemenea.
Nu este indicat să folosiți vreun tip de agent de înălbire sau peroxid de hidrogen în interiorul vehiculului. Ce-i drept ambele substanțe chimice vor pune capăt virușilor, dar vor provoca, de asemenea, daune vinilinului și materialelor plastice utilizate în majoritatea vehiculelor moderne astăzi.
Și în niciun caz nu trebuie să folosiți produse de curățare pe bază de amoniac. Adică cele de spălat geamuri în general, deși sunt și produse „amoniac free”. Acesta descompune vinilinul de pe tabloul de bord, făcându-l lipicios atunci când este supus căldurii și luminii. În plus, pentru a evita deteriorarea acoperirilor antirid, nu trebuie utilizat produsul de curățare a sticlei pe ecranele cu ecran tactil. În cele din urmă, dacă nu aveți alcool sau alte substanțe de curățare, o spălare bună cu apă și săpun vă scapă de multe!
Foto: freeimages.com
Acest articol face parte din numărul 254 – exclusiv online – al revistei Auto Test Magazin.
http://www.autotestmagazin.ro/editorial-inamicul-public/
http://www.autotestmagazin.ro/dacia-spring-democratie-electrica/
http://www.autotestmagazin.ro/covid-19-si-industria-auto-oprire-fortata/