Daniel Pancu: „Îmi doresc să văd Rapidul în liga întâi, luptând să câștige campionatul!”

0
56

Fanii sunt convinși că prin vene îi curge sânge vișiniu și îl venerează. Daniel Pancu nu a lăsat echipa la greu. Joacă în atacul echipei giuleștene, dar ocupă și funcția de director tehnic. Asta în timp ce mulți „rapidiști”, care strigau că vor pune umărul la salvarea echipei, au dispărut din peisaj. Pancu are 40 de ani, dar l-am găsit la antrenament într-o zi cu vânt și ploaie. Și am povestit despre fotbal, vacanțele cu familia, dar și despre aventurile de pe șosea…

Auto Test: Ești a șasea oară la Rapid…
Daniel  Pancu: A șasea oară? Nici nu mai știu (râde). Acesta este destinul! Un destin frumos și îți spun sincer sunt foarte fericit că îmbrac din nou tricoul vișiniu.
Auto Test: Este dificil în liga a patra?
Daniel  Pancu: Cred că din afară lucrurile par ușoare, dar sunt mai complicate decât este normal pentru o echipă care joacă în liga a patra. Avem adversari foarte puternici. CSA Steaua se află în coasta noastră, Marius Lăcătuș a făcut echipă bună acolo. Acest lucru ne încurcă, dar, pe de altă parte, această rivalitate este foarte plăcută. Sunt încântat că am stârnit interesul oamenilor și în liga a patra, lucru nemaiîntâlnit în România.
Auto Test: Te gândeai că o să mai joci în aceeași echipă cu Daniel Niculae, Ovidiu Herea şi Vasile Maftei?
Daniel  Pancu: (Râde) Niciodată! Poate doar la meciuri de old-boys. Ei sunt încă tineri şi este un prilej de bucurie să ne revedem pe teren. Este important că fanii au din nou de ce să se „agațe” și cred că sunt încântați că au oameni care să-i reprezinte pe teren, dar și în conducere.
Auto Test: Mai credeai că o să mai joci pe stadionul din Giulești?
Daniel  Pancu: Nu credeam că îl mai prind „în picioare”. Mă gândeam că voi mai merge doar pe cel nou, la fel de fel de evenimente. Giuleștiul este un stadion frumos, nu are pistă și asta creează o atmosferă senzațională, mai ales când este plin, dar este vechi. Tribunele, vestiarele, grupurile sanitare și alte locuri importante sunt demodate. Stadionul trebuie demolat și abia aștept să văd noua arenă.
Auto Test: Ne aflăm pe tunelul de la intrarea pe teren. Îți mai amintești primul meci în Giulești?
Daniel  Pancu: Știu că am avut emoții mari de tot. Cred că am jucat cu Jiul Petroșani și îmi aduc aminte că suporterii erau cam supărați pe echipă. Legendele cu jucătorii rapidişti fugăriți pe calea ferată nu sunt inventate. Am jucat cu teamă în meciul acela. În Giulești nu stai liniștit, dacă nu te susțin fanii.
Auto Test: Cum îți spun colegii mai tineri, în vestiar?
Daniel  Pancu: (Râde) Eu sunt mereu Pancone, nu am alte pretenții.
Auto Test: Văd că nu te ferești de antrenamentele pe frig, vânt și ploaie…
Daniel  Pancu: Te gândeai că mă găsești la căldurică (râde)? Crezi că dacă am 40 de ani nu mai am motivație să joc (râde)? Este adevărat că la jucătorii mai în vârstă există o rutină și apare plictiseala, chiar dacă din punct de vedere fizic mai pot. Eu găsesc resurse să mă adun și să vin cu plăcere la antrenamente. Chiar și la cele desfășurate pe noroi…
Auto Test: Daniel Niculae spunea că vrea să mai joace până ajunge cu Rapidul în prima ligă.
Daniel  Pancu: Dacă se concentrează și se pregătește bine, va reuși. O să-i fie greu. În liga a patra merge să joci și să ocupi o funcție administrativă, dar când vom ajunge în liga a treia o să fie mai dificil.
Auto Test: Te așteptai să aveți tribunele pline la meciuri?
Daniel  Pancu: Am fost surprins de numărul mare din prima etapă. Rapidiștii nu au cum să se mute la altă echipă, sufletul lor este aici, pe stadionul acesta.
Auto Test: De ce te-ai alăturat acestui proiect?
Daniel  Pancu: Este un proiect foarte serios și se referă la centrul de copii și juniori. Acesta este viitorul Rapidului, de aici trebuie plecat. Primăria Sectorului 1 ne-a promis ajutorul și sunt convins că vom face treabă bună împreună.

«O imagine rară, Pancu portar. Fotografia a fost făcută în 2005 la marele derby Beșiktas-Fenerbace. În minutul 78 al meciului, portarul Cordoba a fost eliminat. Beșiktas efectuase toate schimbările, așa că Pancu a luat mănușile și s-a oferit să intre în poartă. Românul și-a salvat echipa din trei situații de gol, iar după meci și-a câștigat o nouă poreclă: Pantera din Kadikoy.»

Auto Test: Au fost și unii care v-au criticat.
Daniel  Pancu: Proiectul este bun, noi suntem curați și nu îmi este teamă. Îmi doresc să văd Rapidul în prima ligă, luptându-se din nou la campionat. Nu am alt obiectiv! Este adevărat că lucrurile nu sunt clare deocamdată, din punct de vedere juridic, dar nici nu puteam să stăm și să nu ne intereseze soarta acestui club. Eu sper ca lucrurile să se rezolve cât mai repede și să fim Rapid și cu acte în regulă.
Auto Test: Chiar crezi că sunt șanse ca Rapidul să renască?
Daniel  Pancu: Eu nu consider că a murit, nu știu ce să renască. Nu avem încă actele, dar sunt convins că treburile se vor rezolva. Eu încerc să ajut și să trezesc, împreună cu Nico, Ovidiu Burcă și Schumacher, interesul pentru echipa noastră. Era nevoie să punem umărul și să ajutăm într-un moment greu, să fim legătura puternică între public și trecutul frumos al acestei echipe.
Auto Test: Te vezi antrenor la Rapid?
Daniel  Pancu: Îmi doresc foarte tare acest lucru. Nu cred că există jucător rapidist, care să nu își dorească să stea pe banca echipei din Giulești. Sunt foarte ambițios, concentrat și m-am apucat să fac școala de antrenori, iar după ce termin studiile mă apuc de treabă. Cred că am toate atuurile să reușesc: am acumulat experiență, am jucat în echipa națională și în campionate puternice și am lucrat cu antrenori valoroși. De la Mircea Lucescu am învățat multe lucruri, cu el am câștigat singurele trofee din cariera de fotbalist, dar mai sunt și alții care mi-au marcat viața sportivă.
Auto Test: Știu că ai fost o perioadă scurtă și în curtea Stelei…
Daniel  Pancu: (Râde) Foarte puțin. Când eram acolo mi-am cumpărat prima mașină. Nu aveam permis, dar mi-am luat un Opel Calibra de la portarul Marius Bratu, care îl cumpărase de la Basarab Panduru. Steliștii jucau în Cupa Campionilor și aveau „moda” asta, mulți jucători conduceau Opel Calibra: Lăcătuș, Panduru, Joe Panait, Gîlcă. Era un model roșu, superb, în două uși. Chiar mă gândeam că jucătorii tineri de acum sunt criticați că dau bani mulți pe mașini scumpe. Uite, Alibec și-a luat un McLaren de 170.000 de euro. Eu nu-l condamn și îl înțeleg. Eu am făcut aceeași greșeală și mi-am luat Opelul, care costa mai mult decât câștigam în jumătate de an.
Auto Test: Și cum ai condus, dacă nu aveai permis?
Daniel  Pancu: Mergeam doar pe câmpuri și alte locuri lăturalnice. Șase luni m-am ascuns, dar după aceea am intrat în legalitate.
Auto Test: Ce mașini ai mai avut?
Daniel  Pancu: Când m-am transferat la Cesena, mi-am luat un Passat. După ce m-am întors, din Italia, mi-am cumpărat un Land Rover Freelander, iar în 2002 conduceam un Audi TT. La Beșiktas, în anul în care am câștigat campionatul, mi-am ales un Mercedes CLK, o mașină tare bună. Din păcate, anul trecut, soția mea a avut un accident cu această mașină. A fost „daună totală”. Era o mașină la care am ținut foarte mult, avea la bord doar 60.000 de kilometri în 14 ani. Era ca nouă, o ținusem mai mult în garaj. Din fericire, soția nu a pățit nimic, dar mi-a distrus mașina cu care mă vedeam ieșind la plimbare, în fiecare weekend, vreme de mulți ani. Asta este… Apoi mi-am luat Infiniti, abia apăruse în România, după aceea m-am orientat către Porsche Chayenne și BMW X5. Acum am un Mercedes GLA. Mi-a plăcut cum arată și m-am gândit să-mi fac singur un cadou frumos de 40 de ani.
Auto Test: Ți-ai schimbat preferințele în materie de mașini de când ai devenit tată?
Daniel  Pancu: Le-am cam schimbat. Ultimele mașini au fost SUV-uri, m-am gândit la confortul și siguranța celor doi copii, dar, dacă ar fi după mine, m-aș întoarce în urmă cu 20 de ani și aș rămâne tot la o mașină cu două uși.
Auto Test: Cum arată o vacanță cu mașina?
Daniel  Pancu: Prima călătorie mai lungă a fost vara aceasta, în vacanța din Muntenegru. A fost tare frumos și vrem să mai repetăm aventura.
Auto Test: Nu este agitație cu doi copii în mașină?
Daniel  Pancu: Ei, cum nu… Unul vrea muzică, altul filme. Până la urmă ne-am descurcat.
Auto Test: Băiatul joacă fotbal?
Daniel  Pancu: Nu, nu vrea să mă urmeze. Fata mă moștenește. Are șase ani şi vrea să joace fotbal. Eu o susțin! Sunt multe cluburi care și-au deschis secții de fotbal feminin și dacă este talentată o să găsim soluția potrivită.
Auto Test: Incidente la volan ai avut?
Daniel  Pancu: Mă iei prin învăluire? (râde) Doar cel legat de alcool, în anul 2008. Este o faptă pe care o regret. Veneam de la o petrecere foarte lungă și băusem ceva. M-am urcat la volan și am intrat pe o stradă pe care era „interzis”. M-a prins poliția, mi-a făcut dosar penal și mi-am ispășit pedeapsa (n.r. verdictul a fost 5 luni de închisoare cu suspendare). Am meritat să fiu pedepsit și am fost bucuros că nu s-a întâmplat nimic serios. După povestea din anul 2008, am stat cinci ani fără să conduc. După aceea, adică de vreo patru ani, nu am mai avut nici… ba da. Când am luat mașina asta, m-am gândit să o încerc și m-a înregistrat radarul pe București- Ploiești cu 163 km la oră.
P.S. Pancu are chef de fotbal. În ultima etapă, din 2017, Rapidul a învins cu 26-1 echipa Venus. Pancu a înscris două goluri şi a ajuns la 100 de reuşite în tricoul Rapidului.

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: arhivă Daniel PANCU, Sorin BARBU

Articolul precedentSalonul Auto de la Geneva. Noutăți și provocări
Articolul următorRenault, robo-taxi spectaculos
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


doi + = 11