De la patru roți la ambarcațiuni

0
67
Bugatti Ninette

ambarcatiuni (1)Lumea iahturilor de lux este atractivă pentru constructorii auto. O parte dintre ei au decis să intre în această industrie selectă, punându-și numele pe diverse ambarcațiuni produse în colaborare cu mari constructori din lumea nautică.

Bugatti Ninette
Bugatti Ninette

Bugatti, Mercedes-Benz, Aston Martin, Lexus sunt doar câteva dintre mărcile premium care și-au legat numele de industria nautică. Nu mai este un secret că producătorul de supercaruri Bugatti s-a asociat cu Palmer Johnson, unul dintre cei mai apreciați constructori de ambarcațiuni de lux din Statele Unite ale Americii, pentru a produce o serie de iahturi cu motor numite Niniette, un nume cu tradiție din portofoliul Bugatti. Cel mai recent produs este Niniette 66, un puternic iaht inspirat direct de cel mai nou model Bugatti, Chiron.

Mercedes-Benz - Silver Arrows Marine
Mercedes-Benz – Silver Arrows Marine

Germanii de la Mercedes-Benz s-au asociat cu Silver Arrows Marine și au creat un echivalent al modelului S-Klasse Convertible, dar care poate fi folosit pe apă. Eleganta barcă cu motor poartă numele de Arrow460-Granturismo, are 14 metri lungime și se potrivește de minune în portul Monte Carlo.

Aston Martin Quintessence
Aston Martin Quintessence

Aston Martin a apelat la ajutorul unui constructor de iahturi cu experiență din Olanda: Quintessence Yachts. Ce a rezultat poartă numele Aston Martin AM37 și este o puternică ambarcațiune cu motor cu cockpit deschis.

Riva Ferrari
Riva Ferrari

Cei de la Ferrari au colaborat în trecut cu italienii de la Riva, poate cea mai cunoscută marcă de ambarcațiuni de lux. Împreună, cei doi au dezvoltat o ambarcațiune cu pedigree sportiv și cu o carenă, bineînțeles, roșie. A fost construită în 1990, în doar 30 de exemplare. Pentru o putere pe măsură, barca sportivă folosea două motoare V8 de 390 CP, iar viteza de top depășea 50 de noduri.

Lancia-Sacs
Lancia-Sacs

O altă colaborare din Italia a fost cea dintre Lancia și producătorul de bărci cu cocă solidă și elemente gonflabile Sacs. Acest tip de ambarcațiuni se mai numesc și RIB, după acronimul englezesc Rigid Inflatable Boat. Lancia a decis să producă una în culorile celebre Martini Racing în 2010 pentru Festivalul de Film de la Veneția. Rezultatul a fost un RIB puternic, lung de 13 metri și propulsat de două motoare furnizate de Fiat. Viteza maximă depășea 55 noduri, un număr impresionant în lumea nautică.

Jaguar
Jaguar

Nici cei de la Jaguar nu au stat departe de fascinația bărcilor de lux. În 2012, englezii s-au asociat cu designerul Ivan Erdevicki. Canadianul a creat conceptul unei bărci sport ce a fost folosită pentru promovarea modelului Jaguar XF Sportbrake.

Lexus
Lexus

Cel mai nou venit constructor auto premium la petrecerea cu ambarcațiuni este marca japoneză Lexus. Aceasta ține de grupul Toyota, iar japonezii nu sunt străini de lumea nautică. De fapt, Toyota Marine este o marcă ce produce bărci care sunt vândute pe piața din Japonia. Astfel, nu este de mirare că Lexus a intrat în această lume. Din păcate, creația va rămâne doar la stadiul de concept şi va fi fabricat un singur exemplar. Lexus Sport Yacht Concept reprezintă viziunea mărcii japoneze asupra unei ambarcațiuni performante. Designul este inspirat de bărcile sportive, iar puterea este furnizată de motoare V8 de 5,0 litri pe benzină, preluate de la coupe-ul Lexus RC-F. Fiecare motor produce 440 CP. Această ambarcațiune are o viteză maximă de 43 de noduri, adică aproximativ 80 km/oră.

Text: Dragoș Băltățeanu / Foto: Constructori

Articolul precedentMuzee auto: Istoria BMW sub un singur acoperiș
Articolul următorSculpturi în cauciuc
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


7 × = sapte