Dragoș Smărăndescu: În Iran cu Smără și Laura

0
106

Dragoș și Laura sunt doi oameni cărora le plac foarte mult călătoriile. „Cu cât mai lungi, cu atât mai bine”, ne informează pe blogul în care își spun poveștile. În anul 2019 au plecat tocmai în Iran cu o mașină în care și-au amenajat un living, o bucătărie și un dormitor, cât poți să înghesui în 4,8 m2. În două luni și jumătate au parcurs mai bine de 20.000 de kilometri, iar Dragoș ne-a dezvăluit cum a trăit această aventură.

Auto Test: De unde ai dobândit pasiunea pentru călătorii?
Dragoș Smărăndescu: Dorința de a vedea locuri noi o am de când mergeam cu ai mei prin țară cu trenul sau făceam autostopul. Poate și pentru faptul că pe vremea lui Ceaușescu nu aveam voie să ieșim din țară, după deschiderea granițelor am vrut să explorez cât mai mult. Marea schimbare s-a produs când am cunoscut-o pe prietena mea, Laura. Ea este absolventă a Facultății de Istorie așa că mergem și vizităm multe situri arheologice. Până să o cunosc, când mergeam la un sit, nu vedeam decât niște bolovani, dar prin ea am descoperit istoria și am învățat să privesc altfel lucrurile.
Auto Test: Pe unde ați fost?
Dragoș Smărăndescu: La început am mers cu un ­Renault Symbol și ne-am cazat la cort: stăteam în campinguri, dar și în natură. Am fost prin Balcani, iar după aceea am ajuns în Georgia, Armenia și Nagorno Karabakh. Așa arătau concediile noastre. Laura își dorea foarte tare să vadă Persepolis, fosta capitală persană de pe teritoriul Iranului. Asta însemna o călătorie mult mai lungă și cheltuieli mari.
Casa pe patru roți
Auto Test: Care a fost soluția?
Dragoș Smărăndescu: Când am fost în Turcia am cunoscut un cuplu de nemți, într-un camping, care transformaseră un fost camion militar într-o autorulotă. Și-au făcut o casă pe roți și au plecat în lume pentru doi sau trei ani. Atunci ne-am dat seama că asta este soluția și pentru noi. După ce am cercetat am ajuns la varianta de a cumpăra un VW Transporter T5, de marfă, pe care să-l mobilăm. Am creionat proiectul pe hârtie, apoi l-am făcut din carton, iar după aceea am găsit o firmă care s-a ocupat de transformare.
Auto Test: Ce ați pus acolo?
Dragoș Smărăndescu: Pat, dulap, șifonier, câteva spații de depozitare, rezervor de apă de o sută de litri, o mică bucătărie dotată cu chiuvetă și aragaz portabil, cu butelie. I-am pus și panouri solare, cu tot sistemul necesar, dar și un webasto, care să ne dea căldură și în perioadele în care motorul este oprit.
Auto Test: Și unde ați călătorit cu ea?
Dragoș Smărăndescu: În primul an am fost din nou în Balcani, aproximativ două săptămâni. Am vrut și să testez mașina, în 2018, să vedem dacă mai avem nevoie de ceva. În anul 2019 am făcut marea călătorie care a durat aproape două luni și jumătate. Am plecat prin Bulgaria și Turcia până în Iran, unde am stat o lună, iar apoi am luat-o spre nord spre Turkmenistan și prin țările cu „stan” (râde), Rusia, Ucraina. Iranul este foarte mare și în sine este o lume aparte.
La drum cu Smără și Laura
Auto Test: Cum ai descrie Iranul?
Dragoș Smărăndescu: Iranul este preferata noastră dintre toate țările pe care le-am vizitat. Găsești și natură, și oameni extraordinari, și istorie. În Iran, oamenii sunt foarte primitori… Te iau de pe stradă și te duc la ei acasă să-ți dea să mănânci. Ni s-a întâmplat după trei zile. Au venit cei din casa de alături și ne-au invitat la ei. Le-am arătat că în mașină avem tot ce ne trebuie, dar au insistat să mergem la ei. Ne-au găzduit în dormitorul lor, iar ei au dormit, împreună cu cei doi copii ai lor, pe jos, în sufragerie. O dată eram în mers, au venit unii în dreptul nostru, cu mașina și au spus: „Haideți, vă rugăm, veniți la noi. Măcar cinci minute”.
Auto Test: Văzut de afară, Iranul pare o țară închisă. Nu te aștepți ca oamenii să te invite acasă…
Dragoș Smărăndescu: Informațiile le luăm, în general, de la televizor, iar aici sunt multe materiale pe partea politică. Știm că sunt tensiuni în zonă, că au posibilitatea să facă bomba atomică și că americanii îi sancționează. Noi nu aflăm, de la televizor, despre oamenii de acolo și despre viața lor normală. Este adevărat, Iranul este izolat și se află sub niște sancțiuni foarte dure. De exemplu… sunt izolați bancar. Cardul nu-l poți folosi decât dacă ai cont la o bancă de acolo, iar inflația este foarte mare.
Auto Test: Ați avut peripeții?
Dragoș Smărăndescu: Nu am avut mari peripeții. Iranul are o miliție, un fel de securitate, foarte puternică, mai presus decât poliția. Am avut două interacțiuni cu ei. Mașina noastră era puțin mai ciudată și localnicilor li s-a părut ceva suspect. Au venit trei persoane și ne-au pus câteva întrebări. Dacă ești deschis și se conving de faptul că totul este în regulă, nu ai probleme.
Auto Test: Ce ați mâncat bun?
Dragoș Smărăndescu: În Iran am nimerit în timpul Ramadanului, iar în această perioadă, în timpul zilei, ei nu mănâncă și nu beau. Pe la ora opt, după ultimul cântec al muezinului, pot să mănânce și atunci ies cu păturica și butelia de grătar în parc. Pot să-ți spun că mâncarea lor este foarte bună. În Teheran am fost „răpiți” și am stat patru zile la niște amici pe care ni i-am făcut acolo și am mâncat niște chestii minunate.
Auto Test: Ce nu ți-a plăcut în această călătorie?
Dragoș Smărăndescu: Nu aș putea spune că a fost ceva care nu mi-a plăcut. Am preferat să descopăr. Uite… Turkmenistan. Este o țară care se află sub o dictatură cruntă. Precedentul președinte, ca să vezi cât de absurd este totul, a redenumit lunile anului. Martie a primit numele mamei lui, iar titlul unei cărți pe care a scris-o a înlocuit luna Septembrie. A făcut un monument în capitală care reprezintă cartea lui. Actualul președinte este și el pe acolo… Sunt lucruri pe care le descoperi și faci comparații cu România. Uneori ieșim noi în avantaj, dar de multe ori nu. Avantajul nostru este că suntem în Uniunea Europeană și suntem puțin feriți de politicieni tentați să facă anumite lucruri. „Stanurile” sunt diferite, deși sunt toate foste republici sovietice. Acum sunt autonome, dar este foarte interesant de văzut cum și-a pus amprenta Rusia.
Auto Test: În ce sens?
Dragoș Smărăndescu: Comunismul este viu acolo. Secera și ciocanul sunt foarte prezente, la fel și statuia lui Lenin. Toate aceste monumente sunt foarte bine îngrijite. Pe vremea comunismului o duceau bine și mulți vor să se întoarcă, pentru că acum sunt săraci. Venirea rușilor a însemnat pentru ei un mare pas înainte. Este interesant să vezi cum trăiesc oamenii. O să-ți dau un exemplu, poate tâmpit. În Uzbekistan, într-o zonă a țării, am văzut multe mașini Opel Zafira. Care era explicația? Ei fac un fel de transhumanță. Primăvara se mută la munte și iarna se întorc la casele lor de șes, iar aceste mașini, Opel Zafira, sunt încăpătoare. Le vedeam ticsite cu bagaje și patru sau cinci oameni în interior.
Auto Test: Mașina voastră cum s-a descurcat?
Dragoș Smărăndescu: Foarte bine! Este o mașină din anul 2011 și a mers excelent. Este un tanc. Am mers pe asfalt și macadam, dar nu am avut probleme. Am făcut de două ori pană, iar la întoarcerea în țară i-am schimbat capul de bară. Eu spun că este puțin, după 20.000 de kilometri în două luni și jumătate.
Auto Test: Au fost și momente în care ai obosit?
Dragoș Smărăndescu: În ultima parte când a trebuit să traversăm Kazahstan. Am făcut o boacănă și am calculat greșit… Noi aveam viză de tranzit pentru Rusia, care este limitată la cinci zile. Și dacă intri în ultima zi, tot atunci trebuie să și părăsești teritoriul. Noi am avut un plan pe zile, dar am calculat greșit și a trebuit să trag tare să străbatem Kazahstan, care este o țară uriașă, aproape cât jumătate din Europa, așa că am condus trei mii de kilometri în patru zile.
Auto Test: Nu ți-a fost teamă? Ați dormit la marginea orașelor, este o lume nouă… Acum întreabă fricosul din mine, nu temerarul.
Dragoș Smărăndescu: Deloc. Asta gândim pe baza informațiilor pe care le avem aici. Ca să-ți dau un exemplu. În Tajikistan am călătorit pe celebra Pamir Highway, o șosea care merge 400 de kilometri pe granița cu Afghanistan… granița însemnând un râu care trece printre niște munți. A fost emoționant… De la televizor știm că în Afghanistan sunt probleme, dar când te uiți pe partea cealaltă vezi oameni normali și viață normală. Copiii merg la școală, localnicii muncesc în grădină.
Auto Test: Care ar fi sfatul pentru cineva care vrea să facă această călătorie…
Dragoș Smărăndescu: Pleacă! Studiază bine înainte să pornești la drum, dar pleacă. Sigur că trebuie să fii atent la logistică. Mașina trebuie să fie în stare foarte bună, vize, asigurări de sănătate, niște bani în plus, pentru cheltuieli neprevăzute, dar după ce rezolvi aceste probleme… Pleacă!  În unele țări ai nevoie de un Carnet de Passage (n.r. Carnetul de Trecere prin Vamă). Când te duci să vizitezi o țară cu mașina, nimeni nu garantează autorităților de acolo că tu nu o să o vinzi. Așa că trebuie să faci niște formalități de import a mașinii, iar la plecare faci alte formalități, de ieșire din țară. Asta înseamnă multe acte și timp pierdut. În aceste condiții, ONU și FIA au stabilit înființarea acestui sistem; „Carnet de Passage”. În fiecare țară există un organism, la noi este ACR, la care plătești o taxă și îți faci un depozit. În acest fel obții acest „Carnet de Passage” pe care îl prezinți la intrarea în țara în care te duci. Banii din depozit ți se dau înapoi doar dacă te întorci cu mașina.
Auto Test: Este scumpă o astfel de că­­­­lătorie?
Dragoș Smărăndescu: Am cheltuit 3500 de euro în două luni și jumătate, asta înseamnă cu aproximație salariile noastre. Cam atât câștigăm în două luni și jumătate. Cam tot atâția bani am fi cheltuit și acasă… În acești bani includ și vizele, asigurările de sănătate, cheltuielile pe care le-am făcut înainte să plecăm la drum.
Auto Test: Care au fost concluziile Laurei?
Dragoș Smărăndescu: (Râde) I-a plăcut foarte tare. Și-a văzut visul cu ochii, a vrut să viziteze Persepolis și asta s-a întâmplat. Locul este impresionant, mai ales dacă îl și înțelegi. Acolo primești niște ochelari VR cu ajutorul cărora vezi cum arăta orașul atunci. Este spectaculos și interesant să realizezi cum se trăia într-o capitală de imperiu.
Auto Test: Aveți în plan și alte călătorii?
Dragoș Smărăndescu: Vrem să vedem toată planeta! Ăsta a fost visul de la început. S-ar putea ca următoare ieșire să fie în Japonia și Coreea de Sud, iar după aceea vrem să ajungem în America de Sud. Africa este cu probleme, sunt multe țări în care sunt conflicte și unde întâlnești pericole reale. Cu siguranță, vom călători!

http://www.autotestmagazin.ro/octavian-ureche-calator-la-capatul-lumii/

http://www.autotestmagazin.ro/ovidiu-popartan-agricultura-cu-o-motocicleta-din-al-doilea-razboi-mondial/

http://www.autotestmagazin.ro/interviu-mihai-barbu-calatorie-fascinanta-in-mongolia-cu-sotia-si-copilul-de-sase-ani/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


5 + patru =