Modificarea Codului rutier, care permite autobuzelor să circule pe linia de tramvai, un praf de stele aruncat în ochii locuitorilor din marile orașe, care se înghesuie zilnic în mijloacele de transport în comun. Sau o făceau până la începutul pandemiei. Legea a fost publicată în urmă cu scurt timp în Monitorul Oficial și este deja în vigoare, dar a trecut neobservată de opinia publică. Cel mai probabil, și îmbunătățirile produse în trafic vor trece la fel de neobservate.
Începând din 9 aprilie, autovehiculele care fac transport public de persoane pot circula, cel puțin teoretic, pe linia de tramvai și pot folosi refugiile stațiilor. Spunem „în teorie” pentru că aceste prevederi se vor aplica doar acolo unde infrastructura arterelor de circulație este corespunzătoare și doar cu avizul administratorului drumului public și al Poliției Rutiere.
Legea nr 43/2020, cea care a modificat Codul rutier, îi încadrează diferit pe șoferii de autobuze și le dă dreptul să ocupe linia de tramvai chiar și când vehiculul feroviar se apropie. Pentru ceilalți conducători auto, legea nu s-a schimbat.
„Nerespectarea obligației conducătorului de vehicul, cu excepția conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă”, specifică textul de lege publicat în Monitorul Oficial.
Totodată, este modificat și conținutul articolului care prevede sancțiunile pentru „nerespectarea obligației conducătorului auto de a circula pe un singur șir, indiferent de direcția de deplasare, într-o intersecție în care circulă și tramvaie și de a lăsa liber traseul acestuia atunci când spațiul dintre șina din dreapta și trotuar nu permite circulația pe două șiruri”. Și aici a fost introdusă excepția dedicată șoferilor de autobuze care fac transport public de persoane.
Parlamentarii care au lucrat la aceste modificări legislative au argumentat că astfel se poate facilita schimbul de călători între cele două mijloace de transport (tramvai – autobuz), se poate asigura deplasarea fluentă și în condiții de confort pentru călători și că se reduce nivelul de poluare prin încurajarea cetățenilor să utilizeze transportul public.
Ne scuturăm de praful de stele care ne-a învăluit după ce am citit această realizare de proporții cosmice și ne dăm seama că îndeplinirea dezideratului va fi infinit mai dificilă decât modificarea legislativă în sine. Dificil nu va fi doar în Capitală, ci și în multe orașe mari din România. Cu adevărat imposibilă va fi această misiune a autorităților locale din Constața, care au desființat complet liniile de tramvai în anii 2004-2008.
Analizând traficul din Capitală, pentru că aici este și cea mai aglomerată rețea de transport, am identificat mai multe situații în care autobuzele nu ar putea circula deloc pe linia de tramvai sau nu s-ar putea deplasa în siguranță:
- mai multe linii de tramvai au terasamentul acoperit cu gazon (exemplu: Șoseaua Giurgiului) care nu ar permite virarea și frânarea în condiții optime de siguranță;
- multiple linii de tramvai sunt delimitate cu gard. Autobuzele de tip nou sunt mai late decât tramvaiele de tip vechi, iar spațiul de siguranță dintre două autobuze care trec unul pe lângă altul s-ar reduce la doar 20-25 de centimetri, ceea ce poate reprezenta un risc pentru siguranța rutieră;
- linii de tramvai care nu au traversele betonate (exemplu: linia 41);
- terasamentul delimitat cu borduri înalte care, în cazul pierderii controlului volanului, pot face imposibilă redresarea autobuzului;
- stâlpii care susțin rețeaua electrică sunt poziționați între liniile de tramvai, la mică distanță de calea de rulare.
În final, ne întrebăm cum va proceda șoferul autobuzului care circulă în spatele unui tramvai în momentul în care ajunge într-o intersecție semaforizată în care autovehiculele primesc „verde”, iar semaforul pentru tramvaie arată semnal de oprire. Putem presupune autobuzul va așteapta ca și tramvaiul să primească „verde”, pierzând timp, sau că va reintra cu greu pe banda de circulație, printre mașini. La toate aceste necunoscute trebuie să găsească o rezolvare autoritățile, înainte de a vedea primele autobuze circulând pe liniile de tramvai.
La baza modificărilor legislative a stat, printre altele, o simulare făcută în anul 2017, pe unele artere din București, în urma căreia s-a constatat că autobuzul care a circulat pe linia de tramvai a ajuns la destinație cu aproximativ 20 de minute mai devreme decât cel care a circulat pe banda obișnuită de mers.
Foto: clubferoviar.ro, economica.net, Facebook Ce facem in sectorul 4, hotnews.ro, mobilitate.eu
http://www.autotestmagazin.ro/cnair-anunta-finalizarea-lucrarilor-pe-primul-tronson-al-autostrazii-a2/
http://www.autotestmagazin.ro/rar-bucuresti-viteza-mica-2019/
http://www.autotestmagazin.ro/untrr-transportul-nu-creste-pretul-produselor-la-raft/