Familia Pașcotă: Pasiune de 8 decenii

0
59

Sportul cu motor pe două roţi nu se bucură în România de popularitatea din alte țări. Numărul fanilor este încă departe de ceea ce ar merita spectacolul pe care îl oferă urmărirea unei curse moto. Este foarte modest și față de pasiunea, entuziasmul și sacrificiile pe care le fac cei care practică acest sport.

Cu toate astea, există nume care au reușit să-şi facă un renume în competiţiile interne și internaționale. Așa cum automobilismul își are exponenţii  săi de marcă – de la Petre Cristea și Ion Zamfirescu până la Titi Aur sau Mihai Marinescu – care au insuflat competiţiilor auto un nivel de performanță și popularitate ce a răzbătut dincolo de granițele țării, la fel și motociclismul își are reprezentanţii săi de marcă. Familia Pașcotă este poate cel mai bun exemplu de pasiune neîntreruptă față de acest sport, pe cât de spectaculos pe atât de periculos.

Ionel Pașcotă

Iar Ionel Pașcotă, cel mai titrat motociclist român, este totodată și cel mai cunoscut dintre membrii ei. Entuziasmul pentru competițiile moto s-a moştenit practic de-a lungul ultimelor patru generații, din moment ce și fiul său, Patrick, urmează același drum. Este suficient să scotoceşti un pic în albumul cu poze de demult al familiei ca să descoperi o pasiune care depășește opt decenii.

Ilie Pașcotă

Bunicul, Ilie Pașcotă, a participat pentru prima oară la o competiție moto în 1936. Avea să câștige două titluri de Campion Republican. Tatăl, Ionel Pașcotă, și-a adjudecat șase titluri de campion național. Nici unchiul, Petrică Pașcotă, nu s-a lăsat mai prejos: a obținut un titlu de campion național în 1979. Cu adevărat remarcabilă este însă cariera lui Ionel Pașcotă, cel care a reușit să adune mai multe titluri de campion decât toți înaintaşii săi la un loc.

Născut în 1979, a început să practice motociclismul de la vârsta de 12 ani. Reușește să se afirme rapid și, în 1993, obține medalia de bronz în campionatul  național la clasa 50 cmc. A urmat apoi o avalanșă de victorii care i-au adus titluri de campion și vicecampion atât în România cât și la nivel internațional, cariera sa fiind jalonată constant de poziții pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Prezent atât la clasa 600 cmc (Supersport) cât și la 1000 cmc (Superbike), Ionel Pașcotă se impune cu autoritate din 2002 încoace, an în care cucereşte titlul de campion la ambele clase.

Frații Pașcotă

Avea să repete aceeași figură de câteva ori până în 2012, după care renunță la clasa 1000 cmc. Palmaresul său include titluri de campion în Campionatul European de Est, în campionatul Austriei și al Bulgariei, dar și un trofeu de campion european Alpe Adria. Cu peste 40 de titluri cucerite în mai mult de 25 de ani de carieră competiţională, colecţia de trofee a sportivului girocean este încă într-o continuă creștere. Anul 2018 a fost, de altfel, unul foarte productiv. Nu mai puțin de cinci titluri noi au îmbogăţit palmaresul familie Pașcotă. Trei au fost obţinute de Ionel Pașcotă – campion național al Bulgariei la 600 cmc, primul loc în clasamentul general al Campionatului European BMU și campion național la clasa Supersport. Două au fost aduse însă de Patrick, în vârstă de numai 11 ani: campion național la clasa 65 cmc Supermoto și la 85 cmc viteză. Meritele aduse de Ionel Pașcotă sportului românesc i-au fost recunoscute în 2004 când a primit titlul de Maestru al Sportului. Iar la cum evoluează Patrick, este aproape sigur că familia Pașcotă va avea nevoie de o întreaga cameră pentru expunerea trofeelor pe care le vor fi adunat pe circuitele diverselor campionate de motociclism la care vor lua startul. Tată și fiu.

Text: George DRUGESCU /Foto: Pașcotă Racing Team

Articolul precedentBMW X6: confort, vigoare, agilitate
Articolul următorRange Rover Evoque: Spre succes, prin imitaţie
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


opt + = 16