Fisker Ocean în Europa

0
67

Americanii de la Fisker vor să aducă noul SUV electric numit Ocean în Europa. Noul model electric are deja peste 30.000 de comenzi, spune producătorul.

Dacă numele vi se pare cunoscut, nu este o coincidență. Fisker este marca americană deținută de Henrik Fisker, același designer danez care a lucrat și pentru BMW, Ford și Aston Martin în trecut. El nu se află la prima încercare de a crea o marcă auto. În trecut a mai conceput un brand auto care i-a purtat numele, cel mai cunoscut model fiind Fisker Karma, un sedan sportiv cu tehnologie plug-in hybrid, lansat în 2008.
Noua companie, Fisker Inc., a fost înființată în 2016, iar primul model dezvoltat este SUV-ul electric numit Ocean. Acesta a fost prezentat publicului american la CES în 2020. Odată cu confirmarea faptului că modelul va veni și în Europa, Fisker a mai dezvăluit câteva detalii tehnice. Versiunea Ocean Sport folosește un ­singur motor electric amplasat pe puntea față ce oferă o putere de 278 CP și va avea o autonomie de 400 kilometri, în timp ce varianta Ocean Extreme va folosi două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, și va dezvolta o putere totală de 547 CP, iar autonomia va fi de 560 km. Versiunea de top, Ocean Ultra va avea o putere de 558 CP.
SUV-ul american folosește materiale reciclate la interior ce reutilizează plase de pescuit, textile și plastic reciclat. Fisker spune că Ocean este cel mai sustenabil vehicul electric construit vreodată. Pe lista de echipări aparte mai există un mod California, care odată activat coboară toate geamurile și deschide trapa panoramică pentru o experiență similară cu cea oferită de o mașină decapotabilă și un display central de 17 inci ce se poate roti în mod landscape când mașina staționează.
Modelul Fisker Ocean va fi asamblat în Austria, la uzina Magna, producția urmând să înceapă în luna noiembrie a anului curent. Compania americană spune că se așteaptă la vânzări de cel puțin 60.000 de exemplare anual pe piața europeană.
Constructorul a confirmat că are deja peste 30.000 de rezervări pentru modelul Ocean, dintre care 80% sunt de pe piața nord-americană. Clienții plătesc o taxă de rezervare de 250 dolari pentru un exemplar Fisker Ocean. Cele mai multe rezervări au fost primite pentru echipările de top, care în America au prețuri de 49.999 USD pentru varianta Ultra și 68.999 USD pentru Extreme/One. Echiparea de bază, numită Ocean Sport are un preț de 37.499 USD în Statele Unite ale Americii.
Ca fapt divers sau doar pentru a crea atenție, marca americană Fisker se declară gata să furnizeze Vaticanului un model Fisker Ocean pregătit special pentru Papa Francisc.
Henrik Fisker și Geeta Gupta-Fisker, soția sa, cofondatori ai companiei auto, au declarat că s-au întâlnit cu Papa Francisc la Vatican și i-au propus să îi ofere pentru utilizare un SUV Ocean special pregătit pentru el.
Pe lângă propulsia electrică, vehiculul va avea în dotare o mulțime de echipamente realizate din materiale reciclabile fapt ce ar transmite un mesaj foarte clar către toți cei care îl vor vedea pe Papa Francisc la bordul său.
Rămâne de văzut dacă Fisker chiar va furniza un papamobil, pentru că nu există o confirmare și de la Vatican în acest sens.
Papa Francisc a mai primit pentru utilizare și un sedan Toyota Mirai alimentat cu hidrogen, iar în trecut Renault i-a oferit un Kangoo electric.

Foto: Fisker

http://www.autotestmagazin.ro/fisker-karma-masina-iubita-de-soare/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− 4 = trei