Ford Ka: Esenţă de Ford

0
388

Ford Ka nu are cum să treacă neobservat, deoarece, deşi este mic, aproape cât să îl cari în spate, face parte din liga greilor în istoria modelelor producătorului american.

Asta pentru că prin aspectul său, Ford Ka reprezintă o pagină frumoasă din istoria designului auto. Este în prezent apreciată atât de designeri cât şi de împătimiţi ai modelului. De ce este aşa de importantă? Sunt mai multe motive pentru care se bucură de o asemenea atenție. Primul… pentru că este frumoasă. Dacă faci parte din categoria celor cărora nu le place maşina, nu rămâne decât să încerc să te conving cu câteva argumente.

Apărută în anul 1996, aceasta reprezintă un „mini” care intra în paleta de oferte a producătorului Ford. Pe piaţă apăruse deja un rival extrem de novator, modelul Renault Twingo, prima generaţie. Acesta, prin abordarea de tip monovolum, oferea un spaţiu util superior unei maşini cu o amprentă similară pe asfalt. Pentru a oferi un răspuns la această concurență, americanii aveau de ales între mai multe variante. Prima era reprezentată de o abordare clasică, fără elemente novatoare, cu un design în temă cu linia modelelor Ford din momentul respectiv. Ar fi avut însă, puţine şanse de izbândă în fața isteţului model francez. O altă variantă era reprezentată de o copie a abordării franceze şi presupunea propunerea unui „mini monovolum” propriu în ofertă. La ce greutate avea însă numele Ford, în istoria industriei auto, au considerat că preluarea abordării de peste Ocean nu era cea mai onorabilă strategie. A treia soluţie era reprezentată de găsirea unui design care să aibă un impact major asupra privitorului prin personalitatea puternică abordată. Ceva similar modelului clasic „Mini”, însă o mașină a timpurilor moderne. Doreau să conceapă un autovehicul practic, cu un design curajos şi care să poată rezista mulţi ani pe piaţă fără a părea învechit ulterior.

Vizual, curentul de design „new edge“ îşi făcuse apariţia prima dată în anul 1995, pe conceptul Ford GT90, o altă mașină care ar întoarce multe capete și astăzi la orice salon auto.

Această ultimă soluţie a fost aleasă de Ford, care a prezentat publicului modelul denumit Ford Ka. Aspectul foarte carismatic asigurat prin roțile amplasate la extremele sale, arcele care se intersectau după muchii clar definite şi abordarea grafică a amplasării blocurilor optice sau a barelor de protecţie negre, conturul suprafeţei vitrate, toate au făcut ca automobilul să se bucure de un succes deplin. Faptul a fost confirmat de lunga sa perioadă de producţie fără intervenţii majore asupra designului. Practic ar fi fost şi dificil să intervii, deoarece maşina a fost atât de bine desenată încât orice schimbare putea să strice puritatea compoziţiei iniţiale. De exemplu, apariția ulterioară a unor versiuni cu barele vopsite în culoarea caroseriei, a ştirbit un pic din „grafismul” iniţial al acestui model. Pe lângă toate aceste izbânde ale „micuţei” de la Ford, ea reprezenta şi apariţia curentului „new edge design” în rândul maşinilor de serie produse de acesta. Curent transpus admirabil ulterior și pe modelele de serie Ford Focus Mk1, Cougar sau Puma.

Text: Gabriel MANOLE / Foto: FORD

Articolul precedentPrietenul Auto Test Magazin – Nelu Chesaru
Articolul următorDraga mea maşină: Oltcit cu suflet
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

twelve + 7 =