INTERVIU: Dan Untură, salvatorul de istorie

0
62
Această fotografie a fost realizată pe 26 iunie, chiar de „Ziua Drapelului național al României”. Dan Untură are o firmă în Republica Moldova și vrea să-și extindă activitatea și în „țara mamă”.
Această fotografie a fost realizată pe 26 iunie, chiar de „Ziua Drapelului național al României”. Dan Untură are o firmă în Republica Moldova și vrea să-și extindă activitatea și în „țara mamă”.

Motocicletele vechi au un farmec aparte, te seduc rapid și te prind în vraja lor. Dan Untură este unul dintre cei care s-a lăsat cucerit de motocicletele preferate de bunicii noștri. Și-a transformat curtea din Chișinău în atelier de reparații. A început cu o motocicletă și a ajuns la 30, cele mai vechi au fost fabricate acum aproape șapte decenii. Niciunul dintre modelele readuse la viață de prietenul nostru din Moldova de dincolo de Prut nu se mai fabrică, iar multe dintre ele au fost salvate din drumul spre cimitirul de fiare vechi.

Auto Test: Cum a început aventura?
Dan Untură: Am început acum șapte ani. Aveam puțin timp liber și m-am gândit să-l folosesc într-un mod constructiv, așa că am cumpărat o motocicletă produsă la Kiev, în anul 1967, și am început să o recondiționez. La vremea respectivă nu aveam prea multe cunoștințe în acest domeniu, dar mi-au fost de mare ajutor sfaturile colegilor și prietenilor, internetul, dar și filmulețele postate pe YouTube. Nu a fost deloc ușor și am muncit la ea aproape un an. După ce am văzut rezultatul, am mai vrut una și… încă una. Așa am ajuns la 30. Funcționale sunt 15, dar o să le vină rândul și celorlalte.
Auto Test: Ce modele de motociclete ai?
Dan Untură: Multe dintre ele au fost fabricate în fosta Uniune Sovietică. Uite, am Ural M 72, o motocicletă care a fost foarte apreciată în Al Doilea Război Mondial. Eu am găsit una fabricată în anul 1951, dar am și alte modele care au apărut anii următori. Am o motocicletă cu ataș, produsă la Kiev, se numește K 650. Am cumpărat și primul model Ij produs după război, apoi am ajuns și la Planeta 1 și Planeta 2. Cea mai mare parte a motocicletelor rusești, produse în anii ’50, au fost inspirate de producători germani. Am și o Panonia ungurească și sunt în discuții să cumpăr un Simson AWO.
Auto Test: Este o pasiune costisitoare?
Dan Untură: Sunt cheltuieli, dar cea mai mare investiție este timpul. Nu știi niciodată cât durează. Eu am o companie care se ocupă de vânzări și mă întreabă prietenii cum găsesc vreme pentru firmă, dar și pentru acest hobby. Când îți place ceva cu adevărat, găsești timp! Alții preferă să se uite la televizor, eu meșteresc la motociclete.
Auto Test: Nu ai fost tentat să le vinzi?
Dan Untură: Primesc des oferte, dar le răspund că aceste motociclete sunt ca niște copii ai mei. Nu pot și nu vreau să le dau, deşi găsesc tot mai greu un loc pentru ele. Le parchez prin curte, am și un spațiu închiriat, dar au ajuns și pe la prieteni.
Auto Test: Ești singur în această aventură?
Dan Untură: Am început singur, dar acum suntem mai mulți și este mai interesant în echipă. Împreună cu patru amici am format un club, un proiect destinat pasionaților de motociclete vechi, dar și de recondiționarea acestora.
Auto Test: Știu că ai participat și la câteva expoziții…
Dan Untură: Printr-un amic am cunoscut o persoană care lucrează la Muzeul de Istorie al Republicii Moldova care ne-a ajutat să expunem motocicletele la „Noaptea Muzeelor”. După aceea, în fiecare an, am participat la acest eveniment și așa au apărut invitații și la alte expoziții. Îmi place foarte mult: oamenii vin, fac poze, pun întrebări…
Auto Test: Mergi des cu aceste motociclete?
Dan Untură: Vara merg cu ele la serviciu. În Chișinău traficul este destul de intens, dar când ești cu o motocicletă de epocă „ai verde”, toți se dau la o parte și vor să o admire. Este foarte fain momentul. Ai parte de multă atenție când mergi cu o motocicletă cu ataș din anii ’50, dacă ești la volanul unei mașini scumpe nu ești atât de admirat. Este foarte frumos să vezi lumea din șa, doar un motociclist poate să înțeleagă ce senzație frumoasă ai atunci când intri într-o pădure și te îmbată mirosul florilor de salcâm.
Auto Test: De unde pasiunea pentru motociclete?
Dan Untură: Eu merg pe două roți de la vârsta de 13 ani, atunci am primit cadou, de la părinții mei, o motoretă. Am trecut prin câteva mici accidente care s-au încheiat cu julituri și vânătăi, mai ales la început, dar în 25 de ani de când merg pe motocicletă m-a ferit Dumnezeu de incidente serioase.
Auto Test: Ce spun cei din familie de pasiunea ta?
Dan Untură: Paula și Dalia, cele două fete ale mele, sunt pasionate de motociclete. Deocamdată nu au vârsta legală să poată conduce, dar au voie să stea în ataș și mă însoțesc în călătoriile mele. Cristina, soția mea, acceptă și înțelege: Unii merg la pescuit, alții joacă fotbal, eu sunt cu motocicletele. Multe dintre activități le fac în curtea mea, dar și așa glumește cu mine și îmi spune: „Ți-ai găsit altă iubită, ai mai puțin timp pentru familie”. Îți dai seama că nu este așa. Familia este pe primul loc, dar imediat după aceea sunt motocicletele.

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: arhivă Dan UNTURĂ

Articolul precedentRevoluția electrică
Articolul următorRenault 16: Regina șoselelor
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sapte − = 4