Interviu: Daniel Niculae ascultă imnul Rapidului în mașină

0
67

A început fotbalul la Dinamo, dar a fugit la Rapid și acum este unul dintre cei mai iubiți fii ai Giuleștiului. A câștigat un titlu cu rapidiștii și a fost unul dintre eroii echipei care în anul 2006 a ajuns în sferturile Cupei UEFA. Daniel Niculae este acum președinte, dar și jucător, la echipa pe care o iubește atât de mult. Academia Rapid se află în liga a patra, dar Niculae promite că celebrul imn al giuleștenilor se va auzi din nou în prima ligă.

Auto Test: Ești a treia oară la Rapid. Ai prins cea mai frumoasă aventură în Europa, dar și insolvența și retrogradarea, iar acum joci în liga a patra. Care a fost cea mai dificilă perioadă în Giulești?
Daniel Niculae: Cu siguranță acum este cea mai grea, dar frumoasă ca toate celelalte. Nu credeam că o să mai apuc să joc vreodată pe stadionul Giulești, în tricoul Rapidului cu mii de fani în tribună.
Auto Test: Ce vă propuneți cu acest proiect?
Daniel Niculae: Pentru mine este un vis devenit realitate. Îți dai seama… Am pornit de la nivelul de copii și juniori și am ajuns în vârful clubului pe care îl iubesc atât de mult. Este extraordinar! Sper să readucem Rapidul acolo unde îi este locul. Vrem să punem bazele unui club curat, corect, unde să primeze performanța. Eu, Pancone, Burcă și Schumacher am jucat ani buni la această echipă și ne dorim să oferim celor tineri câte ceva din mentalitatea și experiența noastră.
Auto Test: Se poate clădi și la Rapid un „club ca afară”?
Daniel Niculae: Nu există „nu pot”, există doar „nu vreau”. Lucrurile sunt mai adânc îngropate și dacă ne apucăm de săpat, o să descoperim un adevărat labirint. Nu este vorba doar de sport, ci de întreg sistemul social. Ușor-ușor lucrurile se reglementează și la noi, statul începe să se implice, la nivelul infrastructurii sportului, ceea ce contează foarte mult. În alte țări, statul susține foarte mult sportul. Noi stăm și plângem și dăm exemplul unor țări în fața cărora câștigam detașat la fotbal, dar și la alte sporturi. Acum ne-au depășit. Ce să faci, atât timp cât nu oferi condiții pentru sportivi… Vremurile s-au schimbat. Celor mici le este mai ușor să stea în casă, cu tableta în brațe, decât să se ducă în parc și să alerge sau să se joace cu o minge. Trebuie să faci eforturi să-i aduci la sport: terenuri, echipament, antrenori bine pregătiți.
Auto Test: Vă deranjează că au fost oameni care au atacat acest proiect?
Daniel Niculae: Sunt mulți cărora le este mult mai ușor să facă rău decât să pună umărul la treabă, dar pe noi nu au cum să ne atace. Știm ce persoane suntem, știm ce am realizat și cât am muncit, suntem transparenți, corecți și așa vom rămâne toată viața: drepți, cu coloană vertebrală. Dacă lucrurile nu vor fi corecte în acest proiect, ne strângem mâna și o să ne vedem fiecare de drum. Aici nu este cazul! Sper să nu fie cazul niciodată.

Auto Test: Suporterii…
Daniel Niculae: Am pierdut mult prin divizarea lor! Ne-am fi dorit din tot sufletul să avem toți rapidiștii lângă noi, echipa noastră poate renaște doar ajutată de fani și de unitatea lor. Sperăm să-i strângeam laolaltă și să-i vedem la stadion. Rapidul a fost mereu o echipă care a trăit din dragostea suporterilor și spiritul lor liber.
Auto Test: Știu că puneți mare bază pe Academia de copii și juniori…
Daniel Niculae: Am crescut aici și îmi amintesc prin câți ani de suferință am trecut: nu aveam terenuri bune de antrenament, echipament, dar nici posibilități de recuperare și vitaminizare. De la copii și juniori trebuie să începem. Doar așa vom avea fotbaliști de valoare care să se sacrifice pentru acest club.
Auto Test: Îți mai amintești primul meci la Rapid?
Daniel Niculae: La juniori am debutat într-un duel cu „prietenii” de la Steaua (râde) chiar pe terenul pe care joacă acum, în Ghencea, CSA Steaua. S-a terminat 1-1, nu am dat gol, dar am pasat decisiv. Și la seniori am debutat tot cu Steaua, în Giulești, antrenor era Mircea Rednic. Am jucat 11 minute, tot 1-1 a fost și atunci. Eram foarte tânăr, au trecut mulți ani de la acel meci (râde). Cred că la puțin timp după partida respectivă mi-am cumpărat prima mașină.
Auto Test: Mai ai emoții la meciurile Rapidului?
Daniel Niculae: La fiecare meci! Mă trec fiorii ori de câte ori aud: „Suntem peste tot acasă” (fredonează primul vers din imnul Rapidului)… De fiecare dată! Mă simt ca la un meci al echipei naționale când duci mâna la piept și îți cântă imnul. Am emoții foarte mari când ascult imnul nostru, în mașină… acasă. Ceva se trezește acolo în mine și cred că acest sentiment îl au toți rapidiștii.
Auto Test: Rapidul a făcut bani buni cu tine, ai fost vândut la Auxerre, în Franța, pentru 3,3 milioane de euro. Dacă erai președintele unui club, ai fi plătit această sumă pe Daniel Niculae?
Daniel Niculae: (Râde) Aș fi dat, normal, aș fi plătit și mai mult. Poate dacă nu veneam din România eram mai scump. Din păcate, românii au „faima” asta de jucători care se adaptează greu. Sunt mulți fotbaliști români care merg în străinătate, dar nu reușesc să rămână mai mult de un an. Trebuie să-i clădim de la juniori, să vadă ce  înseamnă să muncești mult, să te sacrifici și să fii riguros.
Auto Test: Cum a fost trecerea în campionatul francez?
Daniel Niculae: Pentru fiecare sportiv primul an este cel mai greu, uneori decisiv. Am schimbat echipa, țara, limba, vestiarul, colegii. Dacă te adaptezi, lucrurile se fac mai ușor după aceea. Atunci nici nu erau toate tehnologiile acestea moderne, poate m-ar fi ajutat să comunic mai bine cu cei de acasă și mi-ar fi fost mai ușor.
Auto Test: Ți-ai făcut un plan, cât mai vrei să joci?
Daniel Niculae: Aș vrea să mai joc pentru Rapid în liga 1, ar fi foarte frumos, dar asta înseamnă să promovăm în fiecare an. Acest campionat este foarte important, din păcate am pornit cu câteva luni de întârziere și adversarii au avut timp mai mult de pregătire. Suntem puțin presați și în iarnă vom face o analiză. Jucătorii care nu ne mulțumesc vor pleca și vom aduce alții mai buni.
Auto Test: Te vezi îmbrățișând o carieră de antrenor?
Daniel Niculae: Nu prea îmi place să fiu antrenor. Este prea mult stres, m-am cam săturat de cantonamente și plecat de acasă. Fetița crește văzând cu ochii și vreau să nu pierd aceste momente. Cred că o funcție de conducere, în cadrul unui club, mi s-ar potrivi mai bine.
Auto Test: Spuneai că la Rapid ți-ai cumpărat prima mașină…
Daniel Niculae: Părinții m-au sfătuit să-mi iau o Dacie. Așa am făcut și a fost o decizie înțeleaptă. Era o Dacie pe injecție… era diferită (râde). Luasem permisul de puțin timp și, ca orice începător, am mai zgâriat-o și lovit-o prin parcări. Dacia am cumpărat-o din banii munciți de mine și țin minte că am pus pe ea o instalație audio care m-a costat de două ori mai mult decât mașina (râde). Aveam muzica dată tot timpul la maximum. După aceea mi-am luat un BMW Seria 3 cu motor de 3.000 de cmc, 204 cai, diesel, piele… dacă mai spun multe o să creadă oamenii că vreau să o vând (râde).
Auto Test: Și acum?
Daniel Niculae: Am un BMW X6. Este o mașină la care țin foarte mult, o am din anul în care a murit tatăl meu (n.r. 2008). O să văd dacă o schimb, au apărut multe modele, dar nu este nimic să-mi placă. Am și un Range Rover, model sport.
Auto Test: Prin străinătate ce mașini ai avut?
Daniel Niculae: Când jucam la Krasnosdar am condus un Audi A3 sport. Mi-a plăcut foarte tare, aș cumpăra și acum una. La Auxerre am avut un BMW seria 3 alb cu piele vișinie, combinația de pe echipamentul Rapidului, decapotabil, cu tracțiune spate. Pe asta am lovit-o zdravăn. Eram în luna noiembrie, nu apucasem să pun cauciucurile de iarnă și noaptea ne-a „lovit” un îngheț. Dimineață am plecat la antrenament, mașina din față s-a oprit brusc, nu am fost atent și am frânat târziu. Nu aveam viteză, dar cred că am alunecat vreo 30 de metri și m-am oprit în cel din față. Am intrat în mașina Poștei, Auto Test: bine că nu am plecat și cu câteva scrisori (râde).
Te mai iartă polițiștii când faci câte o boacănă la volan?
Daniel Niculae: Îmi plac polițiștii care explică și vorbesc frumos. Dacă am greșit le strâng mâna și plătesc amenda. Nu-mi plac cei care sunt aroganți. Dar stai liniștit, nu conduc prea tare. Sunt foarte echilibrat, m-au calmat puțin străinătatea și vârsta (râde), înainte eram mai agresiv. Îi îndemn și pe cititorii voștri să facă același lucru. Să fie atenți și să nu calce prea tare pedala de accelerație!

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: arhiva Daniel Niculae, Sorin BARBU

Articolul precedentTEST: BMW R nineT Racer – Promenadă cu Nineta
Articolul următorAudi Elaine: Nevasta perfectă?
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


3 + noua =