Interviu: Victor Sfiazof – Designul ca o magie

1
77

victor sfiazof (9)Victor Sfiazof este un designer român absolvent al facultăţii de design din Cluj‑Napoca şi membru, în prezent, al echipei de design Renault. Deși nu o face, el se poate lăuda pe drept cuvânt cu semnarea designului pentru Renault – Alpine Vision Gran Turismo cât şi pentru aspectul automobilului de serie Renault Kadjar.

victor sfiazof (16)Auto Test: Pasiunea pentru designul auto a fost prezentă din copilărie sau a apărut ceva mai târziu?
Victor Sfiazof: Am început să desenez maşini de când eram foarte mic, încercând să imit formele şi proporţiile lor.
Auto Test: Au fost nişte momente cheie care te-au direcţionat spre studiile profesionale în domeniu?
Victor Sfiazof: Nu ştiam că există profesia de „designer auto” până în ziua în care am văzut un documentar la TV despre asta. Eram în liceu, iar în acel moment am ştiut că aceasta este calea pe care mi-aş dori să merg. Am realizat că va trebui să urmez facultatea de design pentru a-mi îndeplini acest vis.
victor sfiazof (4) victor sfiazof (3) victor sfiazof (2)Auto Test: Este importantă susţinerea primită din partea familiei, a prietenilor sau a anumitor profesori?
Victor Sfiazof: Părinţii mei m-au susţinut şi m-au încurajat în dorinţa mea de a deveni designer auto, ştiind că venind din România nu va fi uşor să îmi ating scopul. Ei au fost cei care mi-au dat încrederea că aş putea să fac asta chiar şi în momentele în care părea imposibil.
Auto Test: Cum ai caracteriza timpul petrecut la facultatea de design din Cluj-Napoca?
Victor Sfiazof: Îmi aduc aminte cu drag de anii petrecuţi la Cluj, unde am studiat design-ul industrial. Din păcate, cursul de „design auto” a fost scos chiar începând cu anul în care am intrat la facultate. În schimb, acest lucru nu m-a oprit să desenez în continuare maşini. Am decis să-mi explorez pasiunea prin intermediul proiectului de diplomă.
victor sfiazof (12) victor sfiazof (11)Auto Test: Ce poți să ne spui despre primul contact cu Centrul de Design Renault din Bucureşti?
Victor Sfiazof: Este greu de descris primul contact cu RDCE. Am fost acolo la conceperea studioului, la formarea primei echipe. A fost o aventură la care sunt extrem de fericit şi recunoscător că am putut lua parte! A fost acea ocazie pe care o ai o dată în viaţă. Echipa cu care am lucrat a fost extrem de talentată, iar rezultatele vorbesc de la sine: Conceptul Duster, Conceptul Frendzy şi multe altele! Primii designeri auto profesionişti pe care i-am întâlnit au fost prin intermediul workshop-ului de la UAD Cluj, organizat de Renault Design. Eram în primul an de masterat şi pentru prima dată ştiam că sunt aproape de a-mi îndeplini visul. După patru ani la UAD Cluj, pe lângă styling-ul auto, am ajuns să fiu pasionat de toate laturile designului, iar Renault, pentru mine, se numără printre puţinii producători care aveau un limbaj şi o filosofie de design aparte pe care o admiram şi apreciam foarte mult. Evident, mă consideram foarte norocos să particip la workshop-ul organizat de designerii lor.
Auto Test: Ajuns la centrul de design Renault din Franța, care a fost prima impresie?
Victor Sfiazof: Experienţa de a lucra în studioul principal în Franţa este una foarte diferită faţă de cea într-un studio satelit. Cel din urmă îţi oferă mai multă libertate şi timp în faza de concepţie şi dezvoltare a ideilor. Într-un studio principal, în schimb, volumul de informaţii şi cunoştinţe adunate este de nepreţuit. Este un pas important pe care fiecare designer auto trebuie să-l facă pentru a ajunge la următorul nivel în carieră.
victor sfiazof (14)Auto Test: Care a fost povestea superbului Renault – Alpine Vision Gran Turismo, concept lăudat de mulţi designeri cunoscuţi, cât şi a modelului Kadjar, o maşină des întâlnită pe stradă în prezent?
Victor Sfiazof: AVGT a fost conceput pentru jocul Gran Turismo şi sunt foarte fericit că a fost apreciat ca fiind una dintre cele mai interesante şi diferite concepte între modelele special concepute pentru acest joc. Proiectul a fost atât de bine apreciat şi în interiorul companiei, încât a fost realizat şi la scară reală (nu toate conceptele Gran Turismo au ajuns să fie realizate full scale).
Kadjar a pornit ca o contrapropunere a studioului nostru din Bucureşti la cele care erau concepute în studioul principal din Franţa. Proiectul nostru a câştigat competiţia design, devenind astfel primul model de serie Renault conceput în RDCE.
Auto Test: Frumuseţea în designul auto este destul de diversă în materie de soluţii, ai o reţetă preferată? Din ce direcţii poate să vină inspiraţia?
Victor Sfiazof: Da, am o reţetă pe care o aplic întotdeauna. Încerc varianta cea mai simplă, curată. Nu sunt un adept al formelor complicate doar de dragul de a decora. Alpine Grand Turismo, de exemplu, are o formă relativ simplă, uşor de citit. Rafinamentul stă în detalii și finisaje. Am învăţat asta studiind designul industrial la UAD Cluj, unde aplicam acest principiu lucrând pe temele mele de semestru.
victor sfiazof (7) victor sfiazof (6) victor sfiazof (5)Auto Test: Cum crezi că o să fie influenţat designul auto de tehnologiile viitorului?
Victor Sfiazof: Cred că va fi foarte interesant de văzut cum va influenţa tehnologia conceperea unui model. Spre exemplu, eu fac parte dintre primele generaţii de designeri care au început să lucreze cu tablete grafice, care concep maşini cu ajutorul programelor 3D digitale. Acum există soft-uri cu ajutorul cărora poţi să desenezi în spaţiu în lumea virtuală. Fiind limitate şi nu foarte precise astăzi, probabil peste ani de zile vor ajunge la un nivel prin care se vor deschide noi căi în conceperea unei maşini, astfel eliminându-se unele limite pe care le avem astăzi în procesul de design.
victor sfiazof (8) victor sfiazof (1)Auto Test: Ai o maşină preferată sau un designer preferat din istoria designului auto?
Victor Sfiazof: Nu am o maşină sau designer preferat. Am în schimb foarte multe maşini şi designeri pe care îi admir. Fiecare pentru motive diferite. Diversitatea face ca lumea design-ului să fie interesantă, este motivul pentru care profesia asta îmi place atât de mult.
Auto Test: Eşti o persoană care cercetează atent industria și arta în general?
Victor Sfiazof: Desigur! Aceasta este o parte a designului. Este natural.
Auto Test: Există un procentaj pentru talent, muncă, perseverenţă şi şansă ca să ajungi să profesezi în acest domeniu?
Victor Sfiazof: Cred că la fiecare persoană este diferit. Poţi să fii un talent pur din naştere care nu trebuie neapărat să lucreze din greu să fie foarte bun în ceea ce face. Pe de altă parte sunt unii care trebuie să muncească foarte mult pentru a ajunge la nivelul care se cere în acest domeniu. Nu există o reţetă prestabilită.
Auto Test: Un sfat pentru cei mici (de exemplu 14-18 ani) care acum se gândesc la acestă profesie?
Victor Sfiazof: Cel mai bun sfat pe care pot să îl dau celor care îşi doresc să ajungă în acest domeniu este să ţintească cât mai sus. Când desenează să se nu compare cu colegii lor, ci cu designerii pe care îi admiră, să încerce să ajungă la acel nivel care poate li se pare că nu poate fi atins.

Text: Gabriel MANOLE / Foto: arhiva Victor Sfiazof 

Articolul precedentTEST: Renault Kadjar – Inimă mică, suflet mare
Articolul următorPininfarina X Sedan – Hai să punem roțile altfel!
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


8 + trei =