Inventatorul ABS intră în lupta anti-COVID

0
70

Inventatorul ABS intră în lupta cu virusul care a speriat lumea întreagă. Inginerul italian Mario Palazzetti a gândit un dispozitiv care îi va face foarte fericiți pe patronii de terase și restaurante, dar și pe clienții acestora: un aparat care se pune în mijlocul mesei și care creează o „barieră biologică”.

Virusul SARS-COV-2 a dat peste cap lumea întreagă. În aceste zile se fac mari eforturi pentru a se reveni „la o viață normală”, dar lucrurile sunt foarte dificile. Foarte multe domenii au avut de suferit, iar numeroase afaceri bănoase s-au închis rapid. Este și cazul multor restaurante și terase.
Există și o rază de speranță, măcar în acest domeniu. Inventatorul ABS ajută în lupta anti-COVID. Inginerul Mario Palazzetti are 84 de ani și a lucrat mulți ani în industria auto, în special pentru grupul FIAT. Acum 50 de ani a inventat dispozitivul de frânare inteligentă, cel căruia îi spunem simplu „ABS”. Soluția lui a ajuns apoi la Bosch, care a început să producă acest sistem pe scară industrială.


Mario Palazzetti are acum o nouă idee și a gândit un aparat care ne va ajuta să stăm relaxați, la masă, la restaurant și care va fi pe planul patronilor din această industrie, grav afectată de criză. Dispozitivul va fi dispus în mijlocul mesei și va forma un câmp aerodinamic, un soi de „barieră biologică”, invizibilă, prin care se va limita circulația picăturilor de salivă, despre care s-a dovedit că sunt „responsabile” de răspândirea rapidă a acestui virus.

„L-am numit Biostopper şi este folosit pentru a crea un câmp aerodinamic, astfel încât toată respiraţia pe care o emite o persoană, când vorbeşte, să se întoarcă la ea”, a explicat inventatorul. Inginerul a început deja colaborarea cu o echipă de la Universitatea Politehnică din Torino pentru a testa și perfecționa invenția și a precizat că acest dispozitiv nu ucide virusul, dar va ajuta la reducerea distanței „de siguranță” dintre oameni”, a explicat Mario Palazzetti pentru postul de televiziune Rai Uno.

„Particulele rezultate din vorbire sau strănut au greutăți și mărimi diferite, iar după ce sunt eliberate în aer au traiectorii diferite. Reacționează diferit cu mediul, cu poluanții și cu câmpurile electromagnetice… și, la rândul lor, dau reacții diferite. În această situație (n.r. invenția profesorului Mario Palazzetti) nu facem decât să antrenăm aceste particule emise de un om pe alte direcții decât cea orizontală. Sunt aduse, practic, la aceeași persoană ceea nu este neapărat un lucru bun pentru cel care le emite, dar este un lucru bun pentru cealaltă persoană. Este ca o barieră”, a explicat Silviu Gurlui, la Digi 24, profesor de fizică „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

NASA ne ajută să nu ne mai punem mâinile pe față

Și specialiștii NASA au gândit un nou dispozitiv care să ajute omenirea la stoparea răspândirii SARS-COV-2. Este vorba de un aparat, sub forma unui pandantiv, care se pune la gât și care transmite un avertisment când mâna se apropie de față.

„Există o tendință de a duce mâna la față. Au găsit un sistem ca un pandantiv și când mâna este dusă spre față acest senzor produce o vibrație și în acest fel ne atenționează,” a mai explicat profesorul Gurlui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


1 × cinci =