Ion Țiriac, încă o „bijuterie” în colecție

0
66

Ion Țiriac. Fost mare jucător de tenis, prosper om de afaceri, colecționar de mașini. Ar mai fi multe de spus, dar o să mai adaug doar faptul că se află pentru a patra oară pe primul loc în topul celor mai bogați români întocmit și publicat acum câteva zile de revista Capital. Ion Țiriac are o avere estimată la aproape două miliarde de euro și are afaceri în mai multe domenii: auto, servicii financiare, imobiliar, energie și, așa cum era de așteptat, sport.

Ion Țiriac are și o colecție impresionantă de automobile care cuprinde 340 de modele. Mașinile le expune în galeria pe care a deschis-o la București acum cinci ani. Celebrul om de afaceri își cumpără des mașini scumpe și rare, iar ultima „bijuterie” am descoperit-o înainte de a ajunge în galeria deschisă de fostul jucător de tenis. Este vorba de un superb automobil, roșu ca focul, Auburn Speedster, fabricat în anul 1935.

Mașina a cucerit rapid vedetele de la Hollywood, de la acea vreme, cu designul său special. Mașina degaja eleganță și forță, iar jurnaliștii din perioada respectivă îi remarcau „coada de barcă”, dar și cele două roți de rezervă ancorate în praguri. Ion Țiriac a cumpărat mașina în anul 2017, iar reparațiile au durat mai bine de 12 luni. Restaurarea a fost dificilă ținând cont că multe elemente sunt din lemn.

Auburn este un automobil cu o istorie fermecătoare. Compania care a produs automobilul a fost fondată în anul 1874 de firma lui Charles Eckhart care se ocupa de construcția de trăsuri. Auburn își avea sediul în orașul cu același nume din statul american Indiana. Afacerea a mers bine până în momentul în care a început Primul Război Mondial. Atunci au început problemele care au devenit din an în an tot mai serioase.În anul 1919 cei doi fii ai lui Charles Eckhart au fost nevoiți să vândă afacerea, începută de tatăl lor, unui fond de investiții din Chicago, condus de câțiva apropiați ai președintelui Roosevelt. Automobilul Auburn a început să cunoască succesul după ce a intrat în echipă cu alte două nume grele: Cord și Duesenberg.Din păcate, în anul 1937 compania și-a închis porțile, dar a reușit să rămână în istorie cu câteva modele superbe, unul dintre ele ajungând de curând și în România. Deși nu se mai fabrică de ani buni au existat în istorie mai multe producții care au adus aminte de Auburn: Chervrolet Corvette Stingray, fabricat în perioada 1963-1967, și Buick Riviera produs din anul 1971 până în 1973.Auburn Speedster va putea fi admirată curând în galeria lui Ion Țiriac, alături de alte modele spectaculoase. Să nu uităm că expoziția deschisă de omul de afaceri are peste 30 de modele ale unor producători celebri. Colecția cuprinde unități care au avut proprietari celebri. Găsim aici un Daimler Conquest Century Drophead Coupe condus o vreme de Contesa de la Nove a Elveției, dar și un Rolls Royce Phantom V Park Ward, deținut ani buni de cântărețul Elton John. Ion Țiriac are singura colecție privată din lume care expune cele șase modele ale seriei Rolls-Royce Phantom, produse până în anul 1972. Cel mai vechi exponat al colecției este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle, fabricat în 1899. În toată lumea mai sunt doar șapte exemplare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


9 × noua =