Americanii deschid un „nou front” în războiul economic pe care îl au cu China. Departamentul Comerțului a propus o măsură care ar elimina practic toate mașinile chinezești de pe piața americană. Lucrurile se vor desfășura extrem de rapid.
Americanii vor să elimine din piața lor mașinile produse în China
Planul este unul extrem de complex și nu vorbește despre eliminarea mașinilor din China de pe piața americană, doar că pașii duc în această direcție. Departamentul Comerțului din SUA a propus o măsură de interzicere a utilizării componentelor chinezești în mașini, inclusiv software și hardware. Ce înseamnă asta? Software-ul chinezesc ar fi interzis începând cu anul 2027, iar hardware-ul în 2030. Doar că, dacă aceste măsuri vor fi implementate, ar elimina practic toate mașinile chinezești de pe piața americană.
Propunerea face parte din eforturile administrației Biden de a combate ceea ce consideră „acțiuni comerciale incorecte” ale Chinei și de a reduce riscurile de securitate națională.
„Americanii ar trebui să conducă orice mașină își doresc – fie ea pe benzină, hibridă sau electrică. Dar, dacă aleg să conducă o mașină electrică, vrem să ne asigurăm că a fost fabricată în America, nu în China”, a declarat principalul consilier pe teme economice al Casei Albe, Lael Brainard, conform Reuters.
- Citește și: Americanii vor să interzică vânzarea mașinilor produse în China
Chinezii, acuzați că au invadat piața cu mașini ieftine, ajutați de subvențiile de la guvernul de la Beijing
Acest plan nu este primul pas în această luptă. Administrația Biden a impus deja tarife de 100% pe vehiculele electrice chinezești, în încercarea de a proteja producția auto americană. Jurnaliștii americani susțin că oficialii de la Casa Albă sunt îngrijorați și de posibilitatea ca producătorii chinezi să își construiască fabrici în Mexic pentru a ocoli tarifele impuse în SUA. Această strategie este deja obișnuită în Europa.
„Trebuie să implementăm măsuri de protecție acum, înainte ca un val de autoturisme subevaluate incorect să submineze capacitatea sectorului auto din SUA de a concura corect pe scena globală”, a mai adăugat Brainard la un eveniment economic din Detroit.
- Citește și: Comisia Europeană va impune tarife vamale suplimentare pentru mașinile din China
Industria auto este un subiect la modă pe teritoriul american, mai ales că cei doi candidați la funcția de președinte, Kamala Harris și Donald Trump, au abordat de mai multe ori această problemă și au identificat riscurile.