Mercedes-Benz își reciclează bateriile

0
2770

Mercedes-Benz și-a deschis prima fabrică de reciclare a bateriilor din Europa care folosește un proces mecanic-hidrometalurgic integrat. În momentul de față este primul producător de automobile din lume care a închis ciclul de reciclare a bateriilor folosind propria sa unitate tehnologică.

Pentru constructorul neamț uzina de reciclare din Kuppenheim, aflată în sudul Germaniei, creează o adevărată economie circulară menită să reducă în mod semnificativ consumul de resurse primare valoroase. Materiile prime, cum sunt litiul, nichelul și cobaltul pot fi recuperate într-un mod care permite utilizarea lor în noile baterii destinate viitoarelor vehicule Mercedes-Benz complet electrice. Iar un fapt important este că rata de recuperare estimată a instalației de reciclare mecanic-hidrometa­lur­gică este de peste 96%.

Concept integrat de reciclare        

Pentru prima dată în Europa, uzina de reciclare a bateriilor Mercedes-Benz acoperă toate etapele prelucrării, de la mărunțirea modulelor bateriei până la uscarea și procesarea materialelor active ale bateriilor. Procesul mecanic sortează și separă materialele plastice, cuprul, aluminiul și fierul într-un proces complex, în mai multe etape.

Apoi, procesul hidrometalurgic este dedicat așa-numitei „mase negre”. Acestea sunt materialele active care alcătuiesc electrozii celulelor bateriei. Metalele valoroase cobalt, nichel și litiu sunt extrase individual printr-un proces chimic în mai multe etape. La rândul lor sunt reciclate la calitatea necesară bateriei și, prin urmare, sunt potrivite pentru utilizarea în producția de celule noi de baterie.

Spre deosebire de pirometalurgia (obținerea metalelor prin topirea minereurilor în cuptoare metalurgice) stabilită astăzi în Europa, procesul hidrometalurgic este mai puțin intens din punct de vedere al consumului de energie și al deșeurilor materiale rezultate. Având temperaturi scăzute de procesare, de până la 80 de grade Celsius, asta înseamnă un consum redus de energie. În plus, ca toate fabricile de producție Mercedes-Benz, uzina de reciclare funcțio­nează într-o manieră neutră din punct de vedere al carbonului. Partea bună este că este alimentată cu energie electri­că 100% verde. Aici argumentul forte se află pe acoperișul clădirii. Cu o suprafață de 6800 de metri pătrați, acesta este echipat cu un sistem fotovoltaic cu o putere maximă de peste 350 de kilowați.

De reținut este faptul că uzina de reciclare a bateriilor Mercedes-Benz din Kuppenheim are o capacitate anuală de 2.500 de tone. Materialele recuperate alimentează producția de peste 50.000 de module de baterii pen­tru modelele Mercedes-Benz noi, complet electrice.

La ceremonia deschiderii noii fabrici, Ola Källenius, Președintele Consiliului de Administrație al Mercedes-Benz Group AG a declarat: „Mercedes-Benz și-a stabilit obiectivul de a construi cele mai dezirabile mașini într-un mod durabil. În calitate de pionier în inginerie auto, prima fabrică integrată de reciclare a bateriilor mecanice-hidrometalurgice din Europa marchează o piatră de hotar cheie în îmbunătățirea durabilității materiilor prime. Împreună cu partenerii noștri din industrie și știință, trimitem un semnal important de putere inovatoare pentru mobilitatea electrică durabilă și crearea de valoare în Germania și Europa.”

Invitat la eveniment, Olaf Scholz, Cancelarul federal al Republicii Federale Germania a declarat la rândul său: „Viitorul automobilului este electric, iar bateriile sunt o componentă esențială a lor. Pentru producerea bateriilor într-un mod durabil și care să economisească resursele reciclarea este, de asemenea, esențială. Economia circulară este un motor de creștere și, în același timp, o piatră de bază esențială pentru atingerea obiectivelor noastre în materie de climă! Felicit Mercedes-Benz pentru curajul și prevederea de care a dat dovadă cu această investiție în Kuppenheim. Germania rămâne o piață de ultimă oră pentru tehnologii noi și inovatoare.”

Vă recomandăm și:

Saoutchik 300GTC: un Mercedes în stil extravagant

Mercedes-Benz, schimbare radicală pe șoselele din Germania

Mercedes-Benz G Class – O aventură electrizantă

Carlex G-Vintage: Mercedes Clasa G în stil retro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− 2 = unu