Militarii care au readus la viață o „rusoaică” furioasă

0
234

Ce legatură poate fi între un soldat englez, o motocicletă rusească și șapte militari români aflați în misiune în Polonia? Știm că poate suna ca începutul unui banc de cazarmă, dar este o poveste reală care ne-a impresionat. Între militarii români și frumoasa rusoaică a fost ­dragoste la prima vedere, iar după șase luni de muncă din pasiune, motocicleta Dniepr K750 a fost complet recondiționată și readusă la viață. Acum, ea va lua drumul Regatului Unit, pentru a-și cunoaște adevăratul proprietar, dar va rămâne în inimile românilor care au ­făcut ca sunetul bătrânului motor să se audă din nou.

Înainte să deslușim ițele întâmplării, se cade să facem cunoștință cu cei care au devenit salvatorii motocicletei: căpitanul Casian Bleiceanu, plutonierul major Preda Marius Milică,maistrul militar Bucă Daniel, plutonierul Geogea Costel și caporalii Florea Mugurel, Țur Cosmin și Fratoștițeanu Cristian.
Povestea dintre militarii români și motocicleta fabricată în anul 1961 a început în luna ianuarie 2019, atunci când aceștia au sosit în Polonia pentru o misiune din cadrul NATO. Un militar al contingentului englez, Alexander Lewis, cumpărase motocicleta și o ținea la intrarea în bază, pentru că aștepta să obțină permisul de acces pentru “rusoaică”. Plutonierul major Preda Marius Milică i-a propus camaradului britanic să-l ajute cu restaurarea, spunându-i că a avut și el în tinerețe un model asemănător, o motocicletă IJ 350.
Zis și făcut, iar cei șapte militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeirană „Scorpionii Albaștri” s-au apucat de treabă. Bătrâna rusoaică nu s-a speriat de militarii înarmați până în dinți și, după câteva runde de negociere, în care românii au folosit tot arsenalul de scule și cunoștințe tehnice, motocicleta a dat semne că se predă și a acceptat să coopereze. Toți militarii, în afară de căpitan și maistru militar, sunt șoferi pe camioane DAC665T în cadrul misiunii din Polonia și pasionați de mecanică. Nu a fost ușor, căci instalația electrică era complet distrusă, iar manualele de reparații erau în limba rusă.
Procesul de restaurare s-a desfășurat în cortul de mentenanță al Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Scorpionii Albaștri”, în exact același loc în care se desfășoară și mentenanța camioanelor și tunurilor antiaeriene din cadrul detașamentului.

„Numărul de ore de muncă s-a pierdut, deoarece când faci ceva cu pasiune nu mai contează cât timp pierzi să cureți un carburator sau să schimbi un banal simering, probabil sute de ore. Provocări sunt la fiecare pas, deoarece desfaci un șurub si constați că filetul este stricat sau că o piesă, după ce ai demontat-o, nu se mai potrivește în locul în care ar trebui și atunci trebuie să inventezi ceva. Această motocicletă este fabricată în 1961, Dumnezeu știe câți proprietari o fi avut sau prin câte gropi și accidente, mai mult sau mai ușoare, a trecut”, povestește plt. maj. Preda Marius.
„Furiosa”, căci așa au botezat-o salvatorii ei, are doar 24 de cai putere și este un Dniepr K750 (750cc), cu un motor în doi cilindri, alimentat prin două carburatoare, filtru de aer umed (cu ulei), cutie de viteze cu 4 trepte și ambreiaj uscat cu transmisie pe cardan și nu depășește 100 km/h.
Fiind cu ataș, toate cele patru roti ale motocicletei sunt identice, cea de rezervă putând înlocui oricare altă roată, iar instalația de semnalizare lipsește. Schimbarea direcției de mers se indică printr-o mână ridicată în plan orizontal. Surori mult mai vârstnice au fost folosite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru activități de curierat.
Acum, motocicleta se află într‑un container care aparține Armatei Regale Britanice și va fi transportată în Scoția, acolo unde locuiește proprietarul. Militarii estimează că valoarea ei este în jurul a 2.000 de euro, dar după ce va fi vopsită, valoarea ei s-ar putea dubla sau chiar tripla.
„Pasiune fără granițe”, așa își încheie militarii relatarea despre ce a însemnat readucerea la viață a „furioasei” Dniepr K750.

     Text: Alexandru Costea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

three × four =