Model de legendă: istoria în imagini a celui mai dorit Aston Martin – Vantage

0
180

Aston Martin aniversează anul acesta 70 de ani de când folosește numele Vantage pentru modelele sale cele mai performante. Cu această ocazie, marca britanică a organizat o ședință foto cu toate cele zece mașini care poartă numele Vantage, de la primul model, lansat în 1950, și până la ultimul, prezentat în 2018.

DB2 Vantage (1950)

Primul Aston Martin care a avut dreptul să poarte numele Vantage, care s-ar traduce prin avantaj, în sensul de poziție dominantă, s-a născut mai mult la cererea clienților, care au vrut o mașină și mai performantă, decât ca o versiune propusă de cineva din conducerea constructorului auto din Gaydon, Anglia. Vantage avea motorul cu șase cilindri în linie tunat să producă 125 CP, cu 20 mai mulți decât DB2-ul de bază. În rest, mașina nu prezenta nicio modificare față de nivelul de echipare standard.

DB4 Vantage (1961)

Unsprezece ani și două generații mai târziu, DB4 Vantage obținea 266 de CP, un plus de 26 CP, tot dintr-un motor cu 6 cilindri în linie. Al doilea Vantage în ordine cronologică avea și ceva artificii aerodinamice aplicate la caroserie și prelua farurile carenate ale versiunii DB4 GT.

DB5 Vantage (1964)

De-acum, fiecare model din gama Aston Martin va avea dreptul la o versiune Vantage. Ca urmare, și DB5 și-a primit Vantage-ul său, unul cu 40 de cai mai puternic decât modelul de bază, pentru un total de 325 CP. Această configurație este printre cele mai rare, pentru că doar 68 din cele 887 DB5 produse au purtat numele Vantage. Iar dacă se caută versiunea cabriolet, găsirea ei este o sarcină aproape imposibilă, pentru că doar opt asemenea exemplare au ieșit de pe banda de montaj a uzinei din Gaydon. Ca să nu mai spunem că DB5 Vantage este, probabil, cel mai celebru Aston Martin, pentru că este mașina-emblemă a lui James Bond, Agentul 007. A apărut începând din anii ’60 în filme cu agentul secret al Majestății Sale precum Thunderball, Golden Eye, Tomorrow Never Dies și în recentele Casino Royal, Skyfall și Spectre.

DB6 Vantage (1967)

Aproape nicio schimbare pentru Vantage la trecerea de la DB5 la DB6. Și la această nouă generație, motorul de patru litri și 325 CP este echiparea standard. Sigur, sunt ceva noutăți estetice, dar nu radicale. Totuși, și DB6 Vantage este un model valoros pentru colecționari, pentru că a fost fabricat în doar câteva zeci de exemplare.

DBS Vantage (1967)

Acum apare schimbarea radicală, atât ca design, cât și ca platformă tehnică. Din păcate, problemele ridicate de noul V8, care ar fi trebuit să dea un impuls dinamic noului DBS Vantage, dar nu a reușit să fie decât un eșec de fiabilitate în teste, i-au făcut pe cei de la Aston Martin să recurgă la același motor de 325 CP ca și la DB5 și DB6.

V8 Vantage (1977)

A trebuit să treacă nu mai puțin de un deceniu până când inginerii mărcii au reușit să-i dea de capăt V8-ului atât de dorit. Acesta dezvolta 400 CP în noul Vantage și a fost dus chiar la 430 CP, în varianta V8 Zagato, preparată de renumitul caroserie italian cu același nume. Acesta este și foarte rar, doar 52 de coupe-uri și 37 de decapotabile din acest model fiind realizate. V8 Vantage a fost „personaj principal”, alături de noul James Bond, Timothy Dalton, în The Living Daylights/ Cortina de fier, ce a avut premiera în 1987.

Vantage (1977)

La începutul anilor ’90, V8 Vantage, modelul lansat în 1977, a primit un facelift radical. S-a umblat și la motor, în care au fost montate două compresoare mecanice, ce au ridicat puterea la 550 CP. Număr de cai-putere mai mult decât necesar, pentru că, odată cu facelift-ul și măsurile de siguranță cerute de noile reglementări, greutatea mașinii a urcat la aproape două tone, 1.990 kg, mai precis. Iar numele său a devenit Vantage simplu, fără V8.

DB7 Vantage (2000)

Un DB nou cu adevărat a fost lansat abia în ultimul an al secolului XX. La DB7 Vantage s-a revenit, la momentul lansării, la soluția unui motor cu șase cilindri în linie. Abia niște ani mai târziu, pe la mijlocul carierei modelului, DB7 Vantage devenea beneficiarul unui nobil V12 aspirat, de 5,9 litri. Acesta își trimitea toți cei 420 CP la roțile din spate, iar mașina atingea 298 km/h, după un sprint 0-100 km/h în 5,4 secunde.

V8 Vantage (2005)

Primul Vantage care a primit statutul de model de sine stătător, până la acest moment el apărând în cataloagele Aston Martin ca versiune a lui DB. Desenat de Henrik Fisker, era dotat cu un V8 de 4,3 litri și 380 CP, care a fost înlocuit de un 4.7 V8 de 420 CP, în 2008. Un an mai târziu, a apărut în gamă și un V12, ce livra 517 CP și propulsa mașina în 4,2 secunde de la zero la 100 km/h. Viteza maximă era de 306 km/h. Această generație este cel mai vândut Vantage din toate timpurile și este și cel care a fost declinat în cele mai multe versiuni în cei 12 ani de existență a sa.

Vantage (2018)

Acest ultim model este un coupe extrem de sportiv, construit după principiile mașinilor de curse. Însă, nu mai este echipat cu un motor produs de Aston Martin, ci de AMG, divizia de performanță a Mercedes-Benz. Tot inginerii germani sunt și cei care l-au setat pentru Vantage și l-au făcut să dezvolte 510 CP și cuplu maxim de 685 Nm.

Foto: Aston Martin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

7 + 11 =