Plăcuțe pentru dimensiuni și mase

0
338

Întreprinderile și operatorii de transport trebuie să-şi doteze vehiculul cu plăcuţe din care să rezulte dimensiunile şi masele maxime autorizate ale fiecărui vehicul. Reglementările privitoare la plăcuțe sunt foarte clar stipulate în OMT 1640/2012.

placute (1)

Plăcuţe – dimensiuni şi mase
RAR va stabili datele cu care urmează a se inscripţiona aceste plăcuţe.
În cazul în care vehiculul dumneavoastră are montate din construcţie sau de o autoritate competentă dintr-un alt stat UE plăcuţe sau o plăcuţă combinată pe care sunt menţionate atât masele cât şi dimensiunile sale, nu mai este necesară confecţionarea unor alte plăcuţe.
Conform Directivei 96/53 CE, plăcuţele cu mase şi dimensiuni trebuie să echipeze următoarele categorii de vehicule:
Autovehicule, remorci şi semiremorci pentru transport marfă cu masa totală maximă mai mare de 3500 kg (categorii N2, N3, O3, O4).
Autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri şi remorcile tractate de acestea, indiferent de masă (categorii M2, M3 şi remorci O2, O3, O4 numai dacă sunt tractate de autovehicule din categoriile M2 sau M3).

placute (3)
Stabilirea se va face în două moduri:
1. Din baza de date, pentru autovehicule care nu au dispozitiv de tractare, dacă plăcuţa constructor conţine toate masele maxime autorizate necesare, conform OMTI 1640/2012. Aceste prestaţii, care nu necesită prezentarea la RAR a vehiculului, se efectuează la sediul RAR fără programare prealabilă
Deţinătorul va trebui să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia autovehiculele pentru care solicită prestaţiile respective nu sunt dotate cu dispozitiv de tractare. Declaraţia trebuie să se refere la faptul că dispozitivul nu există fizic pe autovehicul. Declaraţii care atestă neutilizarea unui dispozitiv de tractare existent pe autovehicul nu vor fi luate în considerare.
Deţinătorul trebuie să verifice dacă plăcuţa constructorului care conţine masele autovehiculului există, dacă are înscrise toate masele necesare conform prevederilor OMTI 1640/2012 şi dacă acestea corespund cu cele din cartea de identitate a vehiculului (CIV). Dacă plăcuţa nu există, nu are toate datele necesare sau acestea nu corespund cu CIV, va trebui să solicite şi datele pentru plăcuţa cu mase.
Documente necesare:
– cartea de identitate a vehiculului în original (în cazul vehiculelor în leasing, o copie a cărţii de identitate a vehiculului, cu ştampila şi semnătura de conformitate a societăţii de leasing);
– actul de identitate al persoanei care solicită prestaţia;
– declaraţia pe proprie răspundere a deţinătorului, menţionată mai sus.
2. Pentru toate celelalte vehicule (autovehicule cu dispozitiv de tractare, remorci, semiremorci), din baza de date şi din măsurători care vor fi efectuate la sediul reprezentanţei RAR sau la sediul deţinătorilor (deplasarea personalului RAR se face numai pentru un număr minim de 5 vehicule grupate în acelaşi loc). Prezentarea vehiculului la sediul RAR se face pe baza unei programări individuale, iar prestaţiile în afara sediului RAR se vor efectua pe bază de programare colectivă, stabilită de către şeful de reprezentanţă de comun acord cu deţinătorul / deţinătorii, la solicitarea scrisă a acestora.
După determinarea datelor care vor fi inscripţionate pe plăcuţă, RAR va transmite informatic furnizorului plăcuţelor datele stabilite pentru fiecare vehicul şi va elibera deţinătorului un document cu datele respective şi cu datele de contact ale furnizorului plăcuţelor (Fişă dimensiuni/mase).

placute (1)
Documente necesare:
– cartea de identitate a vehiculului în original (în cazul vehiculelor în leasing, o copie a cărţii de identitate a vehiculului, cu ştampila şi semnătura de conformitate a societăţii de leasing);
– actul de identitate al persoanei care solicită prestaţia.
Ulterior, transportatorul va contacta furnizorul de plăcuţe pentru a le comanda şi pentru a intra în posesia acestora, împreună cu instrucţiunile de aplicare pe vehicul.
Tarifele care trebuie să fie achitate la RAR sunt de:
– 89,60 lei / vehicul dacă nu este necesară prezentarea vehiculului.
– pentru vehiculele la care este necesară prezentarea, tarifele sunt de 194,10 lei / vehicul pentru autovehicule şi de 164,80 lei / vehicul pentru remorci şi semiremorci. Tarifele includ TVA.
Costul plăcuţelor propriu zise (inclusiv costul expediţiei) se achită furnizorului acestora.

placute (2)

Articolul precedentMApN: IAR 99 – Evoluția șoimului
Articolul următorFerrari 812 Superfast: Pe cale de dispariție
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sase + = 9