Prim ajutor în caz de accident rutier

0
98

Walker injured in a car accident motionlessly lying down on the road. A person who is driving cars running to helps to injured man

Conform statisticilor Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2016 peste 1900 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere. De asemenea, 28.000 de oameni au fost răniți în accidente ușoare, iar 8300 au suferit răni grave. În total, numărul accidentelor soldate cu vătămări corporale a crescut cu 12% față de anul anterior. În aceste condiții, este necesară educarea oamenilor pentru a ști cum să reacționeze în cazul în care asistă la un accident rutier.

„Orice participant la trafic care știe să ofere prim ajutor poate salva viața unui om” subliniază Flavius Gherasie, medic rezident Medicină Internă la Spitalul de Urgență Floreasca, cu care am stat de vorbă pentru a afla câteva informații importante despre acest subiect. Astfel, în cazul producerii unui accident rutier, există câțiva pași care trebuie urmați.
Luați toate măsurile de siguranță
În cazul în care vă aflați în mașină, scădeți treptat viteza și opriți pe banda de refugiu, pe marginea drumului sau chiar în afara acestuia. Puneți-vă vesta și folosiți triunghiul reflectorizant pentru a semnala incidentul celorlalți participanți la trafic. „Solicitați ajutor apelând 112. În câteva secunde trebuie să evaluați situația și să furnizați informații vitale serviciilor de urgență, cum ar fi câte mașini sunt implicate, câte victime există, care este starea acestora, dacă există un incendiu, miros de gaz sau fum sau alte pericole care pot îngreuna sau influența intervenția” atrage atenția dr. Flavius Gherasie. Aveți mare grijă la cablurile electrice de pe jos și încercați să preveniți un incendiu oprind contactul electric din vehiculele implicate. Trageți frâna de mână pentru a imobiliza vehiculele și fiți atenți la airbagurile care nu s-au activat, deoarece se pot umfla brusc.
Evaluați starea victimelor
Înainte de toate, asigurați-vă ca puteți interveni în siguranță, fără să vă puneți viața în pericol. Apoi urmați instrucțiunile furnizate de dr. Gherasie: „Verificați dacă persoanele implicate sunt conștiente. Dacă sunt, întrebați-le ce probleme au, este foarte important dacă au dureri ale coloanei vertebrale sau dacă susțin că nu mai simt părți ale corpului. De foarte multe ori, în urma forțelor de decelerare din coliziune se produc fracturi ale coloanei vertebrale. În cazul acesta nu este indicat să mutați victimele, existând posibilitatea producerii unor leziuni mai importante prin mobilizarea neadecvată.”

Flavius Gherasie«În cazul în care persoanele sunt inconștiente, veri­ficați căile respi­ra­torii și activitatea cardiacă. Respirația, activitatea cordului și circulația sunt o necesitate absolută a vieții oricărei persoane. Dacă victima nu are puls, nu respiră și știți cum să efectuați manevrele de resuscitare, ar trebui așezată pe un plan dur și plat și puteți începe resuscitarea.» – Dr. Flavius Gherasie

Acordați primul ajutor
Dacă pericolul este iminent și victima trebuie totuși îndepărtată de locul accidentului, imobilizați-i gâtul în timpul deplasării. Rotiți cât se poate de puțin atât gâtul, cât și capul și corpul. După ce ați așezat-o într-un loc sigur, protejați-o de frig cu o haină sau o pătură sau, dacă este cald, faceți umbră cu o jachetă sau umbrelă sau chiar cu propriul corp.
Dacă există fracturi și victima pierde mai mult de 40% din cantitatea totală de sânge, aceasta poate intra în stare de șoc ce se manifestă prin puls slab, piele rece și palidă, respirație rapidă și superficială și pierderea cunoștinței. Pentru ca sângele să circule din zona inferioară a corpului în alte părți vitale, cum ar fi creierul, trebuie ridicate picioarele. În cazul în care, în timpul accidentului, corpul victimei a fost străpuns de obiecte contondente, acestea nu trebuie extrase deoarece pot provoca hemoragii interne.
Pentru membrele fracturate puteți folosi atele confecționate din bețe de lemn sau orice obiect asemănător aflat la îndemână pentru a le imobiliza.
Dacă victima este inconștientă, în primul rând verificați dacă respiră prin plasarea degetelor în fața nărilor sau a unei oglinzi pentru a vedea dacă se aburește.
De asemenea, puteți urmări mișcările pieptului. În cazul în care nu respiră, verificați dacă nu cumva căile respiratorii sunt blocate și încercați să le eliberați. Apoi începeți manevra de resuscitare.
Aceasta presupune o combinație de compresii toracice și respirație gură la gură. Compresiile cardiace furnizează inimii și creierului o cantitate mică, dar vitală de sânge. Respirația gură la gură alimentează cu oxigen circulația sanguină.

Pentru menținerea ritmului corect al compresiilor toracice numărați după modelul „și 1, și 2, și 3 etc.” sau mențineți ritmul melodiei Bee Gees – „Stain’ Alive”.
Pentru menținerea ritmului corect al compresiilor toracice numărați după modelul „și 1, și 2, și 3 etc.” sau mențineți ritmul din refrenul melodiei formației Bee Gees – „Stayin’ Alive”.

Dr. Flavius Gherasie ne sfătuiește: „Dacă nu știți cum se fac manevrele de resuscitare, întrebați ceilalți spectatori dacă aceștia pot și știu. Este foarte important să fie efectuate cât mai devreme. Cu cât sunt începute mai târziu, cu atât scad șansele de resuscitare a victimelor”.

prim ajutor (2)

Compresii toracice:
•    Îngenuncheați lângă victimă.
•    Așezați podul palmei drepte în mijlocul cutiei toracice a victimei.
•     Puneți podul celeilalte palme deasupra.
•     Încrucișați-vă degetele. Aveți grijă să nu apăsați victima pe coaste, partea superioară a stomacului sau partea inferioară a sternului.
•     Asigurați-vă că umerii dvs. se află chiar deasupra pieptului victimei. Cu mâinile întinse, apăsați perpendicular, cam 4–5 cm.
•     De fiecare dată după ce apăsați, permiteți pieptului să revină la poziția inițială. Astfel, se va pune în mișcare fluxul de sânge către inimă. Nu schimbați poziția mâinilor de pe stern.
•     Compresia și eli­berarea ar tre­­bui să aibă aceeași durată.
•     Efectuați 30 de compresii tora­cice conform procedurii descrise mai sus.
•     Aplicați două respirații gură la gură.
Respirație gură la gură:
•     Aplecați capul victimei spre spate și ridicați-i bărbia.
•    Puneți o mână pe fruntea victimei. Strângeți nările între degetul mare și arătător.
•     Cu mâna cealaltă, mențineți-i bărbia ridicată și deschideți-i gura.
•     Inspirați normal, aplecați-vă în față și acoperiți gura victimei complet, cu gura dvs.
•     Expirați uniform aerul în gura victimei și verificați, în același timp, dacă se produce ridicarea cutiei toracice. O respirație trebuie să dureze cam o secundă.
•     Mențineți capul victimei aplecat și bărbia ridicată. Ridicați-vă capul și verificați dacă pieptul coboară după ce ați introdus aerul.
•     Inspirați din nou și efectuați o a doua respirație gură la gură.
•     Repoziționați-vă corespunzător mâinile și continuați cu alte 30 de compresii toracice.
Sursă: Societatea Naţională de Cruce Roşie

Text: Emilia PETRE

Articolul precedent20 de ani de Mercedes Clasa A
Articolul următorLumea Dacia: Sport, voie bună și mașini
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sase + = 8