Registrul Auto Român, prin Departamentul Supraveghere de Piață, a desfășurat, pe parcursul anului trecut, 4926 de acțiuni de control la agenții economici care desfășoară activități cu impact pe piața auto. În urma acestor acțiuni s-au dispus sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.847.000 lei şi s-au aplicat 1293 sancţiuni complementare (oprirea activităţii/suspendarea activităţii, anulare atestate tehnicieni ITP).
Supravegherea pieței pieselor de schimb s-a concretizat prin:
• acțiuni de control desfășurate la operatorii economici care distribuie componente auto. S-au dispus sancțiuni în valoare de 78.000 lei și 34 de sancțiuni complementare,
• acțiuni de control desfășurate la solicitarea ANAF – Direcția Regională Vamală pentru verificarea conformității unor importuri de componente auto, produse de proveniență extracomunitară;
• acțiuni de prelevare produse (plăcuțe de frână, ulei motor). Rezultatele analizelor efectuate au confirmat că piesele de schimb – plăcuțe de frână precum și uleiul de motor sunt conforme.
În prezent, în România dețin Autorizația Tehnică de funcționare un număr de 10.306 operatori economici care desfăşoară activitate de reparaţii auto.
Ca urmare a acţiunilor de control desfăşurate, în cursul anului 2017 s-au autorizat 1.503 operatori economici care efectuează lucrări de reparații și întreținere auto, fapt ce demonstrează eficacitatea acţiunilor de control desfăşurate.
În cadrul controalelor efectuate la operatorii economici care desfășoară activitate de reparații și întreținere auto, inspectorii RAR au descoperit:
– cazuri în care nu exista Autorizaţia tehnică eliberată de autoritatea competentă RAR;
– nu erau înregistrări şi nu existau dovezi care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse, astfel încât vehiculele să corespundă condiţiilor şi reglementărilor legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie;
– nu au fost menţinute condiţiile iniţiale de autorizare sau erau utilizate în procesul de reparatii produse şi materiale noi neomologate / necertificate, produse la care s-a constatat lipsa declaraţiei de conformitate emisă de producător sau de reprezentanţii acestora;
– lipsa inscripţionării şi/sau etichetării produselor;
– utilizarea de personal necalificat sau care nu deținea competenţă tehnică pentru lucrările de reparații cu nivel ridicat de tehnologizare.
În ceea ce privește tahografele şi/sau limitatoarele de viteză, la sfârșitul anului 2017 în România funcționau 366 de ateliere autorizate de Registrul Auto Român. În activitatea de monitorizare a acestor agenți economici s-au întocmit 1.233 rapoarte de monitorizare și s-au întocmit 14 notificări privind nerespectarea procedurilor si reglementărilor tehnice de verificare a tahografelor și/sau limitatoare de viteză, care au dus la nouă suspendări ale tehnicienilor TLV; cinci suspendări de activitate a atelierelor de verificare TLV; întocmirea a 69 de procese verbale în urma cărora s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 56.100 lei.