RAR Teleorman: Cristian Diță – Fratele cel mare

0
140

Primele mașini le-a lucrat sub cerul liber. Colegii vin la el ca la un frate mai mare și îi cer sfatul ori de câte ori au câte o problemă. Cristian Diță are aproape 25 de ani de când lucrează la Registrul Auto Român. Este specialist DOIIT și înlocuitorul șefului de reprezentanță din Teleorman. Vă invităm să-l cunoașteți pe cel mai experimentat angajat al reprezentanței din Alexandria.

Auto Test: Cum a fost prima zi la RAR?
Cristian Diță: Am terminat facultatea de Transporturi și lucrez aici din 25 februarie 1993. Domnul Gheorghe Stoican a fost primul șef de reprezentanță, dumnealui m-a adus după ce a muncit singur aproape un an. A fost tare greu la început. Lucram mașinile în curte, nu aveam nici acoperiș deasupra capului. Și când ploua, tot acolo munceam. Doar când era foarte frig intram într-o hală. La început făceam și activitatea de casierie, duceam banii la bancă, scriam documentele la mașină… primul calculator a venit după ceva timp. În anul 1994 ne-am mutat la fosta I.T.S.A.I.A și lucram la poartă, în afara gardului.
Auto Test: Au fost condiții grele. Ce v-a ținut aici?
Cristian Diță: În primul rând a fost ceva nou, dar mi-a și plăcut pentru că am văzut că se face ordine în parcul auto din România. În primul rând era vorba despre eliberarea cărților de identitate la mașini. În al doilea rând, cei care mai schimbau ceva la mașini se temeau să mai facă aceste operațiuni, știau că trebuie să meargă la RAR și nu mai riscau. Cred că această ordine s-a realizat și se realizează în continuare. RAR-ul este o instituție care trebuie să meargă înainte, pe același drum.
Auto Test: Au trecut rapid acești ani?
Cristian Diță: Am 25 de ani de când sunt aici, o viață de om. Când îți place ceea ce faci, timpul trece foarte repede. Mie mi-a plăcut și îmi place la RAR. Au trecut repede anii, uite că sunt tot mai aproape de pensionare… Am ținut pasul cu piața auto și m-am documentat despre lucrurile noi. Lumea are o dinamică pe care îmi este mai greu să o urmăresc, dar m-am adaptat. Mie mi-au plăcut tot timpul mașinile, îmi place și acum să repar la ele și mă descurc și la volan, mai ales când sunt drumuri mai lungi cu familia îmi place să conduc.
Auto Test: Ați transmis mai departe, în familie, această pasiune?
Cristian Diță: (Zâmbește) Nu prea… Eu am o fată și nu prea se pricepe la mașini, dar îi place să conducă. Din păcate a luat stilul celor din București: conduce agitat și grăbit. Este adevărat că șofează bine și nu a avut incidente. Sper să nu aibă nici în continuare.
Auto Test: Cum v-ați descurcat în această perioadă, după ce a fost eliminată taxa de mediu?
Cristian Diță: A fost dificil pentru că mașinile au fost multe și a trebuit să fim rapizi, dar și foarte atenți. Ritmul a fost susținut, dar ne-am făcut treaba cu profesionalism. Noi avem două linii la Alexandria: una de inspecții și una de Certificarea autenticității vehiculelor rutiere (C.A.V.R). A mai fost o perioadă așa aglomerată în anul 2008 când s-a decis că pot fi înmatriculate și mașinile mai vechi de opt ani.
Auto Test: Au mai fost și clienți nemulțumiți?
Cristian Diță: Eu nu am avut probleme. Unii s-au mai supărat, dar le-am oferit argumente cu regulamentele în față și au înțeles. Chiar și cei pe care îi respingem sunt mulțumiți uneori. Ne spun că așa află ce probleme are mașina pe care vor să o cumpere.

Sunt specialist DOIIT şi lucrez într-o echipă extraordinară la RAR Teleorman

Auto Test: Cum este echipa?
Cristian Diță: Foarte frumoasă. Lucrăm bine, ne sfă­­­­­­­tuim și ne ajutăm. Când ne mai împotmolim, apelăm la documentație. Acolo găsim răspunsuri la toate întrebările și nedumeririle. Eu am făcut o treabă foarte bună, acum câțiva ani. Documentația se afla în câteva bibliorafturi și era amestecată, după cum au venit toate documentele, ca să stai să cauți în calculator este foarte greu. Am lucrat foarte multe weekenduri și le-am sortat pe fiecare domeniu în parte. Acum este mult mai ușor, îți iei dosarul care îți trebuie și rezolvi problema mult mai eficient.
Auto Test: Vă mai cer câte un sfat?
Cristian Diță: Colaborăm foarte bine și ne sfătuim. Vin la mine, întreabă, dar și eu mă duc la ei când am nelămuriri. Așa merg lucrurile într-o echipă bună și sunt foarte mulțumit pentru că am niște colegi extraodinari.

 Interviu și foto realizate de  Sorin BARBU

Articolul precedentDacia 1300: Parfum de istorie
Articolul următorTEST: Peugeot 308 GTi – Greu de oprit!
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru + 1 =