RAR: Verificări tehnice în trafic – raport anual

0
68

Registrul Auto Român a verificat din punct de vedere tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 71.750 de autoturisme, autoutilitare, motociclete și remorci la nivelul întregii țări. La jumătate dintre acestea inspectorii RAR au constatat diferite neconformități, de natură tehnică sau legate de acte.

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,59% dintre vehicule și în 1,73% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma măsurătorilor efectuate s-a stabilit depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 3.612 de autovehicule.
Inspectorii RAR au depistat în trafic și vehicule cu probleme mai grave la sistemele de frânare, direcție sau la punți, jante, anvelope și mecanismul de suspensie. Astfel, în cazul  a 3.675 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.
În urma controalelor desfășurate în trafic au fost constatate și probleme legate de identificare în 1,54% din cazuri (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, seria motorului sau culoarea). Aproape 3% dintre vehiculele oprite de echipajele mixte RAR – Poliție au avut neconformități din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (ITP expirat, anulat sau fals).
Din totalul vehiculelor verificate în întreaga țară aproximativ 49% au fost mai vechi de 15 ani, 33% aveau între 11 și 15 ani iar 10% aveau între 9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 2,43% aveau mai puțin de 3 ani și 7% aveau o vechime cuprinsă între 4 și 8 ani.
În urma controalelor mixte desfășurate de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră au fost aplicate 25.307 sancțiuni, au fost reținute 539 de permise de conducere și au fost retrase 19.320 de certificate de înmatriculare. Din cauza problemelor tehnice grave constatate, 131 de vehicule au fost imobilizate și 64 de inspecții tehnice periodice au fost anulate. În situațiile în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR.

Articolul precedentFord Focus reloaded
Articolul următorAmintiri de la SIAB
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


noua − 4 =