Mă reîntâlnesc cu Renault Scenic E-Tech pentru prima dată după evenimentul Best Electric Car România ediţia 2024, ocazie cu care a şi fost desemnat câştigător al trofeului. Spre deosebire de atunci, acum am putut să petrecem mult mai mult timp împreună. Ceea ce a fost grozav!
Cel care a fost odată primul monovolum compact din Europa ştie să se facă remarcat. Jantele sunt de 20″(cu anvelope Michelin e-Primacy 235/45), portierele au mânere escamotabile, silueta este acoperită de o vopsea mată aleasă parcă din gama stealth iar caroseria are o topografie accidentată dictată, mai ales, de proeminențele de pe portierele spate. Constat toate astea fără niciun pic de efort. Fără să mă concentrez pe ceva anume. Impactul vizual capătă nuanţe diferite în funcţie de unde este privit dar toate deapănă aceeaşi poveste: cea a unui automobil generos, econom şi dopat cu tehnologie. Este adevărat că modelul testat se afișează în ținuta de top „esprit Alpine” ceea ce îi emancipează suplimentar aspectul.
Modelul romboidal parametric tridimensional care acoperă partea centrală a ansamblului frontal îi conferă o tentă avangardistă. Farurile subţiri măsoară 54 cm pe diagonală şi sunt flancate de lumini de zi orientate vertical într-un format care preia, stilizat, alura unui bumerang. O aglomerare în crescendo a tonurilor de negru, orientate către partea centrală a spoilerului față adăugă prestanță şi dramatism felului în care este perceput noul Renault Scenic E-Tech.
Din lateral, ies ușor în evidenţă protecţiile care îmbracă partea inferioară a portierelor la pachet cu cele care acoperă pragurile. Ingenios întrepătrunse şi meticulos lucrate, acestea atrag atenţia asupra personalităţii distincte a noului Renault Scenic E-Tech.
Tot din lateral s-ar putea să mai faci o constatare pe care o să simți impulsul de a o verifica cu ruleta: portierele din spate sunt mai mari decât cele din spate. Diferenţa e undeva la 9 cm şi se reflectă atât în uşurinţa accesului cât şi în ceea ce priveşte luminozitatea habitaclului datorită unor suprafeţe vitrate ample.
La acest capitol, noul Renault Scenic E-Tech este un maestru. Descoperi asta însă după ce te aşezi pe oricare din cele patru locuri foarte ospitaliere şi ridici ochii în sus. Într-o primă fază s-ar putea să te mire faptul că plafonul panoramic Solarbay, cu o lungime de 121 cm şi o lăţime de peste 85 cm, nu are copertină interioară. Eventual, ai putea sesiza că şi gradul de transparență este unul uşor lăptos. Realizezi totuși că nu este în niciun caz atât de întunecat încât să ţină piept luminii puternice de la soare pe timp de vară. Atunci?…
La mijloc este o chichiţă. Așa cum am văzut deja la noul Renault Rafale, miracolul se produce atunci când acţionezi butonul din zona oglinzii retrovizoare interioare. Este amplasat exact acolo unde de obicei se află comanda pentru acționarea electrică a trapei. Ceea ce urmează este un spectacol captivant: treptat, un total de nouă segmente transversale se opacizează unul după altul şi izolează habitaclul de lumina puternică, de căldură, frig sau priviri indiscrete.
Plafonul „electrificat” este asortat cu o oglindă interioară – cum altfel? – digitală. Pe lângă funcţia heliomată care se instalează automat, se poate transforma și în ecran color. Dispune de un meniu stufos care include reglaje pentru luminozitate, poziţionarea câmpului vizual în plan orizontal şi vertical plus posibilitate de rotire a imaginii afişate astfel încât redarea video să fie cât mai naturală pentru cel de la volan.
Ansamblul spate reflectă aceeaşi orientare modernă. Este mobilat minimalist şi străbătut de muchii şi protuberanţe care lasă să se ghicească efortul tehnic depus pentru a reduce la maxim rezistența aerodinamică. Un Cx care pare să fie sub 0,3 confirmă reuşita demersului care se răsfrânge în mod categoric și asupra autonomiei maxime sau a consumului energetic.
Cromatica gri-negru a caroseriei este atotprezentă, fiind conţinută de toate elementele etalate la exterior. Lămpi de stop, faruri, plafon, oglinzi retrovizoare exterioare, ornamentaţia perimetrală de la geamurile laterale, jante sau protecțiile din partea inferioară a uşilor – totul este omogen şi conferă imaginii generale o tentă apăsată de tehnologie high-tech.
Imersat în habitaclu, descopăr în primul rând spaţiul. Este enorm! Atât în faţă cât şi în spate. Scaunele faţă au susţineri laterale puternic reliefate şi reglaje manuale pentru poziţie. Doar cel de la şofer beneficiază şi de reglaj lombar. Electric… Comode şi cu o constituţie uşor rigidă favorizează confortul în toate scenariile de rulare. Cumva, mi se pare că certele valențe familale ale noului Renault Scenic E-Tech îl predispun să fie mai părtinitor cu pasagerii din spate.
Nu are rost să comentez cât de bine se stă aici. Chiar dacă nu există nicio variantă de reglare pentru spătar, ergonomia este una foarte bună, asezonată cu un spaţiu îndestulător atât la cap cât şi la nivelul genunchilor. Cotiera centrală include, pe lângă suporturile de pahare pivotante, şi suporturi individuale pentru telefoane sau chiar pentru tabletă. Exact ca la Renault Rafale.
O mocheta de un albastru intens acoperă întreaga podea (dar şi spaţiile de depozitare din toate portierele). Asta răceşte un pic atmosfera interioară care virează astfel spre o tentă avangardist-chic potrivită unui automobil electric care a reuşit să îşi asigure anul trecut titlul de Maşina Anului în Europa dar şi unul de Best Electric Car în România. Tot în 2024. Absenţa tunelului median în spate adaugă un plus de libertate de mişcare care nuanţează şi mai mult disponibilitatea de spaţiu. La peisajul aerisit şi foarte luminos din interior contribuie din plin geamurile spate care măsoară până la 80 cm în lungime. Așadar oferă o deschidere vastă a câmpului vizual lateral perfect armonizat cu priveliştea oferită de plafonul Solarbay.
Revenit la comenzi descopăr layout-ul utilzat de Renault pentru amenajarea planşei de bord. Display-ul în formă de L, cu o suprafaţă totală de 874 cm2 ocupă lacom planşa de bord. Volanul cu trei spiţe este îmbrăcat într-un mix de piele Alcantara şi Nappa, are formă rectangulară şi cusături tricolore. Cum era de aşteptat, conţine şi butonul Multi-Sense.
Aceasta din urmă, lucios şi cu forme frumos rotunjite, alimentează percepţia calităţii specifică nivelului de echipare de top, esprit Alpine. La fel „A”-ul de pe spătarele scaunelor față sau emblemele de pe aripile față. Să nu uit de tricolorul cusut pe marginea spătarelor! Da, tot la scaunele față. Deschizător de noi orizonturi, Scenic E-Tech are tapiţeria realizată 100% din materiale reciclate în cazul echipării esprit Alpine. În plus, la final de viaţă, 90% din masa sa poate fi reciclată în instalaţii industriale, inclusiv bateria.
La preluarea noului Renault Scenic E-Tech bateria este încărcată 100%. Ca în cazul oricărui model electric, consumul depinde în cea mai mare măsură de felul în care conduci, gradul de încărcare şi de câte grade sunt afară.
Alegerea modului ECO din meniul Multi-Sense conjugat cu utilizarea capacităţii maxime de recuperare a energiei de frânare ar fi cea mai indicată opţiune dacă vizezi autonomia maximă în mediul urban. Frânarea regenerativă poate fi reglată pe 3 niveluri de recuperare cu ajutorul padelelor anexate volanului. Tot așa de bine poate fi dezactivată.
Pentru un condus fără griji am apelat la pilotul automat autoadaptiv care are şi aptitudini de rulare în coloană. Maşina frânează singură şi pleacă la fel dacă oprirea nu depăşeşte câteva secunde. Altfel, e suficient să apeşi butonul „RES” de pe volan pentru a te repune în mişcare. Animaţia de pe displayul de bord este extrem de detaliată, sugestivă şi actualizată în timp real astfel încât eşti permanet avertizat asupra mişcărilor făcute de maşinile din proximiate.
Motorul electric dezvoltă 218 CP şi 300 Nm. Este alimentat de o baterie litium-ion cu capacitatea de 87 kW integrată într-un sistem electric de 400 V. Este compusă din 12 module a câte 16 celule fiecare care pot fi reparate sau înlocuite individual. Are o densitate energetică cu 6% mai mare decât a bateriei de pe Megane E-Tech, ceea ce impune și un nivel superior al autonomei.
Suspensia are un mod de lucru care încearcă să facă un compromis constructiv menit să împace stabilitatea cu un nivel de confort specific unui model de familie. Cu un talon redus al anvelopelor Michelin e-Primacy (45) şi cu o configuraţie cu braţe paralele la puntea spate, Scenic E-Tech nu scutură încât să fie deranjant şi dă dovadă de destulă stăpânire de sine când abordezi mai curajos porţiunile virajate. Cele 515 kg pe care le ai sub podea (şi care aparţin în totalitate bateriei litium-ion) demonstrează că o baterie de capacitate mare este bună nu numai pentru autonomie dar şi pentru stabilitate.
Mai ales în timpul unor asemenea episoade am putut aprecia eficienta sistemului de frânare. Dotat cu discuri la toate roțile și cu o cursă amplă la pedală, acesta permite o dozare uşoară şi intuitivă a deceleraţiei. Frânarea de urgenţă executată de la 100 km/h este edificatoare în evaluarea autorităţii cu este strunită inerţia generată de o masă la gol de 1917 kg. Traiectoria rămâne stabilă şi tangajul se dezvoltă în limite rezonabile.
Dacă îţi vine ideea să accelerezi în trombă imediat ce aproape te-ai oprit, descoperi că noul Renault Scenic E-Tech este o maşină în care poţi experimenta imponderabilitatea la nivelul solului. Pentru că răspunsul motorului electric, setat în modul Sport, vine instantaneu şi la capacitate maximă, sentimentul este unul deosebit de intens.
În călătoriile uzuale, de rutină, suspensia nu transmite şocuri care să tulbure tihna pasagerilor şi are un mod de lucru prea puţin zgomotos. Abordează dezinvolt chiar şi denivelările mai accentuate şi controlează cu o fermitate indulgentă oscilațiile caroseriei.
Volanul are o cursă completă de numai două ture şi jumătate, ceea ce pare să îi susţină înclinaţiile sportive. Cu un raport de transmitere al mecanismului de direcţie de 12:1, îi simt agerimea şi implicarea nuanţată în funcţie de programul de condus selectat. În afara modului ECO ai la dispoziţie Comfort, Sport şi Personal. Toate acceptă configurări ale răspunsului dinamic și a rezistenţei pe care o opune sistemul de direcție. În ambele cazuri ai la dispoziţie 3 variante de reglaj. Încrâncenarea cu care se opune direcţia în modul Sport m-a făcut să recurg la acest setup inclusiv în modurile Eco şi Comfort.
În ceea ce îl priveşte pe acesta din urmă – Comfort – ar fi bine ca etichetarea să o faci cu ceva rezerve pentru că este un program neaşteptat de temperamental. Este plăcut mai ales pentru că nu devine brutal când accelerezi şi reuşeşte să menţină un condus alert dar liniar care se face uşor remarcat prin fluiditate şi antren. Bineînțeles, așa cum am spus deja, l-am condimentat cu direcţia în mod Sport şi „Vehicle Dynamics” în modul Normal. Îmi place că la repornirea maşinii, indiferent de timpul cât a fost oprită, se păstrează programul de condus deja selectat. Dar şi faptul că dinamica maşinii în Normal este mult peste… normal.
Bateria de capacitate mare asigură autonomii reale confortabile, de peste 550-600 km. Pentru o mai bună monitorizare a consumului de energie, folderul „My Driving” furnizează informaţii detaliate. Este prezentat consumul mediu, scorul Eco care îţi evaluează stilul de condus practicat şi scorul Safety (include mai multe variabile precum viteza de deplasare, distanța faţă de traficul frontal şi abaterile de la traiectorie). Poţi vizualiza câţi kWh ai consumat de când ai resetat jurnalul de călătorie, data la care ai făcut asta şi totalul de kWh/100 km folosiţi de sistemul de climatizare şi de alţi consumatori.
Cu o catalogare submediocră la scorul ECO (52 din 100), constat că autonomia este de 264 km cu bateria încărcată 61%. Asta după ce am stat o grămadă de timp cu sistemul electric pornit, fără să mă deplasez. Deci, pentru cineva cu un stil de condus orientat spre orice altceva mai puţin Eco, o autonomie de aproximativ 450 – 500 km este mai mult decât mulţumitoare.
Sistemul audio Harman/Kardon cu 9 difuzoare beneficiază de reglaje audio făcute de Jean-Michel Jarre.
Cinci ambianțe sonore – Studio, Concert, Podcast, Immersion (preferata mea) şi Club te transpun într-o lume a sunetelor cristaline, foarte bine definite şi spaţializate. Totul învăluit în textura catifelată, specifică soundului Harman/Kardon.
După 198 km parcurşi (cam 50/50 oraş şi extraurban), predau maşina cu bateria 48% şi o autonomie de 215 km. Consumul mediu realizat a fost de 20,8 kWh/100 km corespunzător unui scor ECO de 61. A mai crescut puţin dar rămâne în continuare unul modest…
Cum nu mi-am propus să fac un test de consum ci unul de bună cunostere, scorul obţinut îmi dovedeşte că mi-am atins obiectivele. Împletirea episoadelor sport cu timpul petrecut în şi pe lângă maşina cu contactul pornit nu aveau cum să nu lase urme, destul de adânci, în evidenţa consumului de energie. Cam 3,5 kWh în plus față de consumul oficial.
Constat că nici la capitolul siguranţă nu stau extraordinar: 89 din 100. Punctajul rezultă din 4,5 din 5 puncte pentru aprecierea vitezei de deplasare, 3,5 din 5 la păstrarea distanţei faţă de traficul frontal şi maxim de puncte la încadrarea pe banda de rulare.
Transformatorul de bord de 22 kW este disponibil opţional, standard fiind cel de 7 kW. În ceea ce priveşte încărcarea de la o staţie de curent continuu, poţi alimenta cu o putere maximă de 150 kW. Standard. În primul caz, diferenţa de timp când alimentezi de la staţii de curent alternativ de 22 kW pentru a încărca bateria de la 15% la 80% este de aproape 5h30. Pentru acelaşi interval de încărcare a bateriei, conectarea la o staţie de curent continuu de 150 kW, reduce timpul de staţionare la numai 37 minute. Timpii de încărcare sunt îmbunătăţiţi şi de scăderea temperaturii optime de condiţionare a bateriei la 25°C. Precondiționarea este activată automat la apropierea punctelor de încărcare selectate în sistemul de navigare Google Maps pentru a petrece cât mai puţin timp cu maşina în priză.
Acum 27 de ani apărea primul Renault Scenic. Numele era un acronim care provenea de la „Safety Concept Embodied în a New Innovative Car ” – SCENIC.
Noul Renault Scenic E-Tech este Tehnologizat (include sisteme multiple de siguranţă -30 mai exact!), Avangardist (Solarbay este cel mai la îndemână exemplu dar şi cele peste 2000 de sisteme de siguranţă brevetate de Renault din 1970 până astăzi), Responsabil (conţine în medie 37% material reciclat în toate componentele feroase şi până la 80% aluminiu reciclat în toate componentele care se deschid – portiere, capotă) şi Eficient (autonomia din test, obţinută în condiţii de rulare care nu au vizat obsesiv obţinerea celui mai bun consum posibil a fost una foarte reezonabilă – circa 420 km).
Mergând pe aceeași logică, noul Renault Scenic E-Tech şi-ar putea adăuga şi un alt prenume care se poate substitui drept concluzie și pentru testul de faţă – „TARE”!