Retromobil Fest 2018: Un weekend întreg dedicat automobilelor clasice

0
79

A treia ediție a Retromobil Fest a avut loc în luna iulie în organizarea Retromobil Club România și găzduit de Academia Titi Aur lângă București.

Pentru prima dată în istoria de trei ani festivalul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile (13-15 iulie), fiind înregistrat atât un nou record de audiență,cât și unul de participare în cursele de Retro Grand Prix, unde s-au înscris peste 140 de concurenți.

Retromobil Fest 2018 a început  vineri 13 iulie cu o premieră absolută, festivalul fiind deschis de o mini cursă de anduranță cu automobile Porsche disputată după tipicul cursei de 24 de ore de la LeMans, varianta clasică. Astfel, între orele 18.00 și 22.00 concurenții s-au bucurat de o întrecere de regularitate sportivă și în același timp una de anduranță doar cu automobile Porsche, intitulată chiar „RoMans” și inclusă în seria de aniversări dedicate „70 de ani de automobile sport Porsche”.
Festivalul a continuat sâmbătă 14 aprilie cu competițiile de regularitate pentru secțiunea Retro Grand Prix (auto, moto și young timer) și retro off-road,  fiind consemnat un record de participare, peste 140 de concurenții fiind înscriși aici, o creștere de peste 30% față de 2017. Practic, întreaga zi atât pista autodromului Academiei Titi Aur cât și cea de off-road au fost permanent ocupate. În prima parte a zilei concurenții s-au antrenat, iar după pauza de prânz, aceștia au concurat în manșele de calificare.
La finalul zilei, reprezentanții presei au avut la rândul lor ocazia să simtă pe propria piele emoțiile și adrenalina concursului, fiind invitați de către organizatori să participe în Retro Cupa Presei, competiție de regularitate sportivă cu automobile clasice aflată la prima ediție. În total șase echipaje și-au disputat măiestria, locul I revenind celui mai constant echipaj, format din Albert Panaiot – comentator F1 ;i Valentin Răducan – redactor din presa auto.

În paralel cu activitățile de pe pistă, în zonele destinate spectatorilor au fost organizate demonstrații în tehnica restaurării, cursuri de dans tematice, târg și expoziție și multe alte evenimente pentru întreaga familie. Pentru cei mici prezenți momentul culminant l-a reprezentat „cursa” dintre „London Bus” și camionul „Optimus Prime”, copiii prezenți la bordul istoricelor mașini primind medalii „Retromobil Fest 2018”.
Ziua s-a încheiat abia în jurul orei 24.00 când pe fosta scenă mobilă, realizată în remorca unui camion american, folosită în anii 60-70 la concertele Harley-Davidson din SUA au urcat pe rând trupele „Ozon Karyu”, „Castor 604” și „Sarmalele Reci” pentru un concert live de excepție.
Duminică, întreaga atenție s-a mutat spre pistă, unde au avut loc finalele pentru toate categoriile. În funcție de tipul vehiculului și anul de fabricație, vehiculele au fost împărțite în următoarele categorii: Antebellum (vehicule din perioada interbelică), „Dacia Classic”, Experți (piloti profesionisti), Sport, Muscle Cars, Moto, Off Road și „The Porsche Challenge” la care s-a adăugat anul acesta și clasa „Youngtimer” pentru automobile fabricate între 1988 și 1998.

Dragoş Băltăţeanu / Foto: Dan Străuți

Articolul precedentCadillac XT4: Lux pentru cei tineri
Articolul următorCarmen Pesotchi: O familie cu viteza în sânge
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


6 − = patru