De curând Stellantis N.V. a dezvăluit noua sa platformă STLA Large care va fi baza viitoarelor modele ale grupului pentru segmentele D și E destinate piețelor globale. Într-o primă fază va fi utilizată pentru piața nord-americană, primele vizate fiind mărcile Dodge și Jeep®, urmate apoi de Alfa Romeo, Chrysler și Maserati. Opt modele vor fi lansate între 2024 și 2026.
STLA Large este una dintre cele patru platforme globale BEV prezentate în 2021 și a doua dezvăluită după lansarea în iulie 2023 a STLA Medium și va defini următoarele generații de vehicule de familie, de înaltă performanță, off-road 4×4 sau vehicule de lux.
Principalul atu al noii platforme este flexibilitatea tehnologică, setul de componente de bază împreună cu procesele de producție complexe putând fi implementate în cele mai multe fabrici de pe întregul areal de producție al grupului la nivel global. Viitoarea gamă de vehicule va acoperi modele, de la sedanuri și până la crossovere și SUV-uri.
Flexibilitate, adică ce?
Mai întâi STLA Large permite ajustarea dimensiunilor generale cum sunt ampatamentul, lungimea, lățimea, înălțimea și garda la sol. Pot fi utilizate diferite module de suspensie și subcadre ale grupului de propulsie pentru îndeplinirea obiectivelor specifice de performanță ale vehiculului, inclusiv conducerea, manevrabilitatea și confortul.
Apoi include sistemele de propulsie pentru șasiuri monococă. STLA Large este proiectată ca o platformă BEV nativă cu opțiunea unor arhitecturi electrice de 400 și 800 de volți. Modulele de antrenare electrică trei în unu (EDM) care integrează motorul, convertorul de putere și reductorul de viteză pot fi configurate pentru tracțiune față, spate și integrală. Invertorul de putere folosește tehnologia semiconductoare cu carbură de siliciu pentru reducerea pierderilor de putere. Iar performanța sistemului de propulsie poate fi îmbunătățită pe durata de viață a vehiculului prin actualizări software în timp real.
De asemenea, în funcție de obiectivele specifice vehiculului, platforma STLA Large oferă posibilitatea configurării transmisiei cu activarea diferențialelor cu alunecare limitată sau deconectarea trenului de rulare pentru îmbunătățirea eficienței deplasării și autonomiei. Iar pentru fanii MAS platforma poate să susțină o putere excepțională capabilă să o depășească pe cea a actualelor motoare V8 Hellcat.
Evident, electric!
În cazul deplasării electrice, pentru eficientizarea autonomiei și a costurilor, platforma integrează pachete de baterii cu o capacitate energetică cuprinsă între 85 și 118 kWh. STLA Large vizează o autonomie totală de 800 km și este conceput să accepte cu ușurință tehnologiile viitoare de stocare a energiei atunci când acestea sunt gata de producție.
Prima generație de componente de propulsie permite accelerarea de la 0-100 km/h în 2 secunde și poate încărca până la 4,5 kWh pe minut pentru bateria de 800 de volți.
STLA Large acceptă, de asemenea, sisteme de propulsie hibride și cu combustie internă, fără să compromită capacitățile cheie ale vehiculului. Și în acest caz flexibilitatea designului include configurații transversale și longitudinale de montare a motorului, compatibile cu toate tipurile de trenuri de rulare, de la tracțiune față la tracțiune pe spate, la tracțiune 4×4 (FWD/RWD/AWD).
Principalele caracteristici ale STLA Large:
Lungime totală: 4764 – 5126 mm
Lățime totală: 1897 – 2030 mm
Ampatament: 2870 – 3075 mm
Gardă la sol: 140 – 288 mm
Diametru maxim anvelope: 858 mm
Mai puteți citi: