Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto din lume

0
63

Marca americană a devenit oficial cel mai valoros producător de automobile de pe piața bursieră mondială, depășind grupul japonez Toyota. Valoarea Tesla a ajuns, zilele trecute, la 185 miliarde de dolari americani, iar acțiunile sale s-au tranzacționat cu peste o mie de dolari bucata.

Furia speculativă din jurul Tesla pe piața bursieră nu a cunoscut criza. Vânzându-și mașinile electrice (Model 3, Model S, Model X, Model Y) online, compania a înființată de Elon Musk a navigat cu bine printre problemele economice cauzate de pandemie și care au afectat serios alți constructori auto, astfel că valoarea unei acțiuni Tesla pe piața bursieră a depășit pragul simbolic de 1.000 de dolari. Raportat la numărul de acțiuni emise, brandul american este capitalizat bursier la 185 miliarde de dolari, cu șapte miliarde peste Toyota. Mai mult, „The Big Three” – „Cei Trei Mari” constructori auto americani, adică Ford, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) și General Motors (GM), au o valoare cumulată care nu reprezintă nici măcar jumătate din cea a Tesla!

Inexplicabil, dar acesta e jocul la bursă. O companie precum Tesla, care, anul trecut, a vândut 360.000 de mașini electrice, în condițiile în care Toyota, Ford, FCA și GM au produs și comercializat milioane, chiar zeci de milioane de autovehicule fiecare, nu ar putea ajunge la acest nivel în mod normal. Mai ales că raportează pierderi în fiecare an. Este complicat să găsești un singur motiv pentru promovarea atât de intensă a acestei mărci. Apple a cunoscut o evoluție oarecum similară având doar un produs, iPhone, sau aproape, în catalog. Însă diferența a fost semnificativă: Apple a vândut foarte multe telefoane iPhone și a obținut profituri consistente, care i-au permis reinvestirea banilor câștigați în cercetarea și dezvoltarea de noi produse.

În cazul Tesla, probabil că explicația stă în potențialul, considerat uriaș de unii, de a vinde către alți constructori auto tehnologiile proprii (platformă tehnică de mașină electrică, softuri auto, în special cele legate de conducerea autonomă și inteligența artificială), pe care le dezvoltă intensiv. Numai să nu fie totul o „bulă”, cum se spune la bursă…

Foto: Tesla

http://www.autotestmagazin.ro/catl-pregateste-baterii-noi-pentru-tesla/

http://www.autotestmagazin.ro/sistemul-tesla-autopilot-o-noua-infrangere-un-model-3-a-intrat-direct-intr-un-camion-rasturnat-video/

http://www.autotestmagazin.ro/tesla-isi-depaseste-targetul/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


cinci × = 30