Turism în pandemie

0
80

La cum începuse, anul 2020 nu părea deloc unul al vacanțelor și cu atât mai puțin al celor petrecute la mare distanță de casă. Cu toate acestea, cel puțin cu ocazia sărbătorilor de iarnă, rețelele de socializare ale românilor s-au umplut cu fotografii din multe destinații exotice. Semn că, deși Coronavirusul nu a dispărut, viața revine încet la normal, cel puțin pentru curajoși.

Fotografii din Egipt, Dubai, Maldive sau Zanzibar au inundate rețelele de socializare, pe finalul anului trecut. Ba chiar și spre foarte stricta Thailanda s-au îndreptat câțiva dintre cei pe care îi urmăresc în online – și toți păreau mulțumiți de alegerile făcute. Așadar, haideți să vedem ce se poate vizita și, mai ales, în ce condiții se poate călători pe timp de pandemie. Înainte de a vă face orice plan, indicat ar fi să verificați care este situația în țara de destinație și să știți dacă numărul de îmbolnăviri Covid-19 este stabil sau în creștere, dacă autoritățile locale impun anumite restricții și dacă veți sta în carantină la întoarcere. Oricum situația se poate schimba în orice moment, așa că cel mai bine ar fi să vă asigurați că biletele de avion și cazarea pot fi anulate. În plus, în condițiile actuale, ar fi bine să nu plecați la drum fără o asigurare medicală bună – deși poate în alte călătorii ați trecut-o la capitolul „cheltuieli opționale”. Acest lucru vă poate ajuta ca, în cazul apariției unor probleme de sănătate, să mergeți la un spital privat și astfel să evitați unitățile medicale aglomerate. Sunt țări, cum este și Thailanda, care chiar cer o asigurare medicală ce acoperă o posibilă îmbolnăvire cu Covid 19 în perioada vacanței, astfel încât să aveți acces la un spital privat, deoarece în sistemul medical public nu veți fi primit.
Apoi, pentru a vă asigura că ați ales un loc în care veți fi relaxat, vedeți ce măsuri de prevenție s-au luat la unitatea de cazare. Odată ajunși la destinație, deși în condiții normale poate ați fi avut o listă lungă de obiective de vizitat, acum ar fi bine să evitați locurile aglomerate și să stați cât mai puțin în spații închise. Iar dacă mergeți în anumite destinații doar pentru a vizita unele obiective, ar fi bine să verificați dacă ele sunt deschise, asta pentru că în foarte multe țări restricțiile sunt mult mai dure decât la noi și multe obiective turistice sunt cu lacătul pe ușă. Ajunși la destinație, chiar dacă locurile în care vă cazați sau pe care le vizitați par curate și sigure, țineți la îndemână gelul dezinfectant și spălați-vă pe mâini ori de câte ori este nevoie. Acordați o grijă suplimentară copiilor, pentru că, atunci când se joacă, ei ating multe locuri ce pot fi contaminate (mai ales în aeroport sau în mijloacele de transport). Indicat ar fi să adăugați în bagaj suficiente măști și medicamente de bază – este mai bine să le aveți și să nu vă trebuiască, decât să le căutați prin magazine, la destinație. Iar dacă se apropie ziua plecării și cineva din grup nu se simte bine sau a intrat în contact cu o persoană bolnavă, nu plecați la drum. Dacă totul este bine, bucurați-vă de vacanță! Va fi altfel decât toate celelalte de până acum, dar asta nu înseamnă că nu va fi plăcută.


Thailanda a fost primul loc unde am văzut pe cineva care să poarte mască de protecție, altundeva decât într-un spital. Se întâmpla cu 16 ani în urmă și polițistul care dirija circulația, la ieșirea din uriașul aeroport, o avea probabil pentru a se proteja de noxe. De atunci unele țări asiatice s-au mai confruntat cu epidemii de infecții respiratorii, așa că în Asia deja există cultura utilizării măștilor. Cei care sunt răciți sau au diverse infecții medicale poartă masca pentru a evita transmiterea bolilor, deci cu atât mai mult veți vedea că, în această perioadă, toată lumea și-a făcut un obicei din a purta acest „accesoriu”.

Ca să excludă posibilitatea ca în țară să intre turiști bolnavi care să răspândească boala, autoritățile au luat măsuri extrem de stricte, aproape descurajante pentru turiști. Dosarul care să permită accesul este unul foarte stufos, și trebuie să conțină, printre altele, viza, o asigurare medicală specială și un bilet de la medicul de familie. În plus, va trebui să stați primele două săptămâni în carantină, într-un hotel ales de pe o listă specială (hotelul trebuie să se afle în prima localitate unde aterizați, fără să aveți posibilitatea să faceți escală și să stați în carantină la destinația finală). Cel puțin prima săptămână o veți petrece în camera de hotel. Vi se vor face trei testări, iar dacă rezultatul primelor două este negativ veţi avea voie să ieșiți, câte o oră pe zi, într-o zonă delimitată din resort. După cele două săptămâni mai grele de la început, însă, vă puteți lua revanșa. În Bangkok sunt foarte multe locuri care merită văzute și o săptămână petrecută aici, în condiții normale, nu v-ar fi de ajuns chiar dacă ați fi pe drumuri de dimineața până seara. Acum însă veți găsi deschise unele malluri (cu program redus și acestea), iar dintre obiectivele turistice probabil multe vor putea fi admirate doar din exterior. Totuși, dacă este să reduceți la maximum interacțiunea cu alte persoane, puteți să mergeți direct în insule. Și aici sunt puțini turiști, așa că este foarte posibil să împărțiți un întreg resort cu doar câteva alte persoane. Ceea ce înseamnă că veți putea sta liniștiți fără mască de protecție, că veți avea piscinele aproape numai pentru voi și că, fără doar și poate, veți găsi plaje pe care să stați singuri, la umbra palmierilor.

Zanzibar a fost paradisul spre care s-au îndreptat în această iarnă mulți dintre românii descurajați de condițiile stricte din Thailanda. Nisipul alb, apa turcoaz, faptul că nu se cere viză, că au existat chartere spre insula din estul Africii și că poți avea ghid vorbitor de limbă română cu siguranță au fost un motiv în plus pentru ca turiștii să călătorească relaxați. Aici măsurile de precauție sunt de altă natură: pentru siguranță este bine să evitați ieșirile în oraș după lăsarea serii, să nu purtați bijuterii scumpe și să nu folosiți transportul în comun. În Zanzibar se cultivă foarte multe condimente (ghimbir, scorțișoară, cuișoare, cardamom), iar mâncarea cu influențe orientale și indiene este delicioasă. Deși mirosul vă poate atrage este recomandat să nu mâncați din ce se gătește pe stradă și să nu beți altă apă decât îmbuteliată. La restaurant nu va fi ieftin, dar oricum nimic nu este ieftin pentru turiști, pe această insula foarte săracă. Chiar și așa, nu am auzit pe nimeni să regrete că a mers în Zanzibar!
Părerile despre capitala Stone Town sunt împărțite, dar eu tot cred că merită un tur de o zi, cât să te pierzi pe labirintul de străduțe înguste pe care mașinile nici nu încap. În timp ce unii vor vedea doar clădiri dărăpănate și mizerie, alții vor admira casele făcute din corali sau porțile sculptate în lemn, de inspirație arabă sau indiană. Casa unde s-a născut Freddie Mercury atrage mulți turiști, la fel și căsuța din mijlocul oceanului, unde se află restaurantul The Rock.

D0MJ29 Mercury House, birthplace of Freddy Mercury, in Stone Town, Zanzibar, Tanzania, East Africa

Fenomenul spectaculos al fluxului și al refluxului face ca apa să se retragă dimineața câte doi kilometri în larg. Acesta este momentul când se poate ajunge la stâncă pe jos. Cum după amiaza apa revine, la întoarcere probabil veți pleca cu barca – asta pentru că este posibil să aveți de așteptat chiar și două ore pe terasă, până să vină mâncarea. Aici totul se întâmplă cu încetinitorul – pole pole sunt cuvintele cu care localnicii încearcă să vă aducă în ritmul lent în care își trăiesc ei viața. Și poate asta să fie amintirea cu care vă veți întoarce din Zanzibar – că ați găsit locul în care să leneviți cât este ziua de lungă și să pierdeți noțiunea timpului. Și niște plaje de vis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


1 − unu =