INTERVIU: Certificatul RAR Auto-Pass (Video)

1
3807

Directorul general al Registrului Auto Român, Mihai Alecu, prezintă, în premieră, toate detaliile despre certificatul RAR Auto-Pass.

Mihai Alecu: În ceea ce privește RAR Auto-Pass, prin Legea 142 din 2023 de anul trecut și prin normele de aplicare elaborate anul acesta de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii putem spune că suntem în lucru cu această aplicație. De la sfârșitul lunii mai, aplicația RAR Auto-Pass va fi gata din punct de vedere al platformei, exact cum este prevăzut și în termenul legal și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în această aplicație datele necesare eliberării certificatului RAR Auto-Pass. Aici mă refer la service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografice și la producătorii de vehicule rutiere. Pentru a putea fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă pentru cel care îl cumpără, va fi necesară o perioadă de minimum șase luni, astfel încât toate aceste entități să poată să încarce datele din spate în aplicație. Prin urmare, începând cu 1 decembrie, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto-Pass. Acesta va putea fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției. Este prevăzut de lege ca acesta să fie pus la dispoziția cumpărătorului la momentul vânzării. Este de bun augur ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare, dacă este cu adevărat interesat. Chiar și cu acest certificat RAR Auto-Pass, vânzătorul poate să fraudeze, așa cum fraudează și kilometrajul, să facă tot felul de modificări pentru a vinde o mașină care nu este conformă în realitate. Cumpărătorul poate să verifice și pe site-ul nostru, fără a prezenta autovehiculul, doar online, contra cost. Estimăm la momentul actual drept costuri un tarif de circa 50 de lei pe care va trebui să-l plătească vânzătorul care va efectua tranzacția. Recomandarea noastră este ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare dacă e interesat.

Ce informații va conține certificatul RAR Auto-Pass și de unde sunt colectate?

Mihai Alecu: Sunt colectate de la momentul intrării mașinii în România. În certificat că se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea kilometrajului, a odometrului, numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție precum și tipurile de intervenții pe care vehiculul le-a avut, respectiv întreținere, reparație, actualizare de soft și așa mai departe. Acest istoric digital va conține inclusiv reviziile făcute în service. Cele care sunt înregistrate, făcute la service-urile autorizate. Vor fi și situații, bineînțeles, în care în momentul interogării aplicației să nu fie găsită nicio informație despre un anumit vehicul și atunci se va elibera gratuit certificatul de negare RAR Auto-Pass, deci nu va fi taxat.

Este clar că sunt mii și mii de astfel de cazuri de kilometraj întinerit. Ce le recomandați să facă mai departe?

Mihai Alecu: Întotdeauna am venit în sprijinul cumpărătorului. Avem un produs nou care deocamdată este disponibil în București și Cluj, este vorba despre RAR eXpert, unde cumpărătorul poate să vină să facă o verificare integrală a autovehiculului pentru a stabili care este situația tehnică a acestuia. Totodată, RAR Auto-Pass este esențial pentru persoanele care vor să se asigure înainte de cumpărarea unui autovehicul că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția. Este important pentru că oamenii plătesc sume mari de bani pentru un autovehicul.

Când dăm mii de euro sau zeci de mii de euro pe o mașină, să faci o dată o investiție de aproximativ 100 de euro…

Mihai Alecu: …Consider că este justificat. Mai ales din punct de vedere al cumpărătorului, eu, de exemplu, vreau să mă asigur că autovehiculul pe care îl cumpăr nu are probleme de natură să îmi pună în pericol viața.

Și, mai mult, este o verificare obiectivă, dincolo de orice dubiu. Proprietarul poate să zică: știu eu în service, hai să mergem acolo.

Mihai Alecu: Absolut! Ideal, dacă nu aleg opțiunea RAR eXpert oferită de către Registrul Auto Român, îi sfătuiesc să meargă în service-uri de marcă autorizate.

București și Cluj. Luați în calcul se extindeți? Unde ar mai putea fi extins?

Mihai Alecu: Bineînțeles vrem să extindem În limita bugetului pe care îl avem. Vrem să facem în toate regiunile țării, în municipiile reședință de județ, în aglomerații urbane foarte mari. Să avem la dispoziție acest serviciu pentru orice proprietar de autovehicul, că vrea să-l vândă, că vrea să-l verifice la un moment dat, să îl poată accesa.

Deci Muntenia este asigurată, Transilvania este asigurată, înseamnă că urmează Moldova.

Mihai Alecu: Banatul, Moldova, Dobrogea și Oltenia. Regiunile regiunile mari: Timiș Dolj Constanța Bacău sau Iași. Rămâne să vedem și în funcție de infrastructura sediilor pe care le avem în reprezentanțele respective.

Interviu acordat de Mihai Alecu, director general RAR, pentru Radio România Actualități

Vă recomandăm și:

Campanie RAR de sprijinire a agricultorilor

Anunțul MOMENTULUI în România despre anvelopele de iarnă!

1 COMENTARIU

  1. De ce nu îl oferiți gratis , este hoție pe față. Lăsați oamenii în pace nu mai furați bani oamenilor din buzunar . De ce nu îl puneți opțional la dispoziția cumpărătorului, iar dacă cumpărătorul dorește sa facă o verificare suplimentară să îl achiziționeze la fel cum se face cu car vertical de exemplu. Dar repet opțional nu obligatoriu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− unu = 4