Colegii noștri de la Departamentul Supraveghere de Piață au câteva sfaturi utile pentru cei care vor să achiziționeze componente auto din mediul online!
Anul 2020 a reprezentat o provocare pentru toată lumea, forțându-ne să ne schimbăm stilul de viață, de muncă, de interacționare și să ne adaptăm la o lume digitală: muncă online, întâlniri online, ore/cursuri online, cumpărături online.
În prezent, tendința globală este de a trece de la comerțul tradițional, la cel online, un mediu dinamic și în plină dezvoltare, în care oferta site-urilor, platformelor de intermedieri vânzări crește de la o zi la alta.
Întrebarea este: Sunt toate produsele și serviciile ofertate online, sigure?
Supravegherea pieței online este un subiect intens dezbătut la nivelul Comisiei Europene, cu scopul de a stabili un cadru de reglementare cât mai clar care să asigure o piață sigură și echitabilă. Astfel, a fost elaborat Angajamentul privind siguranța produsului (Product Safety Pledge), la care au aderat voluntar mai multe platforme online (AliExpress, Amazon, eBay, eMAG, etc.) cu scopul de a lua măsuri pentru a proteja cumpărătorii de produsele periculoase.
Când vine vorba de comerț online, este esențial să verificați anumite aspecte despre platforma utilizată și vânzător, care pot face diferența între o achiziție sigură și un risc.
Sfaturi pentru cei care cumpără componente auto din mediul online
Acest lucru este în general valabil, însă, deoarece piața destinată autovehiculelor rutiere este atribuția noastră, vom aborda subiectul din acest punct de vedere.
Mizând pe impactul componentelor auto asupra calității și siguranței autovehiculelor și a traficului, la achiziția online de piese auto (noi sau utilizate), vă recomandăm să vă puneți câteva întrebări înainte de a efectua tranzacția:
– Cine oferă componentele spre comercializare? (un operator economic? o persoană fizică?)
– Cunoașteți proveniența componentelor?
– Aveți garanția că acele componente nu provin în urma unor activități ilicite, neautorizate (furt, dezmembrare neautorizată, etc.)?
– Vânzătorul oferă factură, bon fiscal și garanție, conform reglementărilor în vigoare?
– Platforma pe care este prezentă oferta, este o sursă sigură, vă oferă o modalitate de contact în cazul unor neînțelegeri?
– Aveți posibilitatea returnării produselor, în cazul în care ați solicita acest lucru?
– În cazul ofertelor de dezmembrare a autovehiculelor scoase din uz și comercializare a componentelor rezultate, ați verificat dacă dezmembratorul deține autorizație tehnică, eliberată de Registrul Auto Român?
– În cazul ofertelor de servicii de reparații și intervenții asupra autovehiculelor, ați verificat dacă atelierul deține autorizație tehnică, eliberată de Registrul Auto Român?
Toate aceste întrebări, anterioare achiziției, vă pot ajuta să faceți o alegere corectă, fără consecințe periculoase sau costisitoare. Ca autoritate de supraveghere de piață în domeniul autovehiculelor rutiere, considerăm că, pentru a avea o piață sigură, informarea corectă a consumatorilor este un factor esențial în descurajarea ofertei de produse/servicii neconforme, neautorizate prin scăderea cererii și creșterea interesului pentru conformitate.
Vă reamintim faptul că listele cu atelierele de întreținere, reparații, modificări constructive și dezmembrări ale vehiculelor scoase din uz, pot fi consultate pe pagina oficială a Registrului Auto Român, www.rarom.ro.
http://www.autotestmagazin.ro/rar-nu-elibereaza-documentele-necesare-inmatricularii-in-romania-pentru-vehicule-scoase-din-uz/
http://www.autotestmagazin.ro/reguli-stricte-la-rar-info-cum-obtii-duplicatul-civ/
http://www.autotestmagazin.ro/safe-market-by-rar-schimbarea-pneurilor/