Cadillac Lyriq: Comeback în era electrică

0
137
Versiunea Cadillac LyriQ cu două motoare electrice (500 CP) și tracțiune integrală va veni la toamnă.

În primăvara acestui an, General Motors (GM) își va anunța oficial întoarcerea în Europa. Desfășurate într-o succesiune rapidă, plecarea Chevrolet și vânzarea mărcii Opel către PSA, în 2017, au pecetluit soarta GM pe Vechiul Continent. Dar, după șase ani, o mașină electrică răstoarnă situația complet.

Apariția și dezvoltarea pieței mașinilor electrice par să schimbe radical lumea auto. Mărci de care nu am auzit, până acum, în special din China, încep să capete notorietate cu modelele electrice pe care le aduc în Europa, iar alți constructori auto, care renunțaseră la această piață, își reconsideră poziția. Acesta este și cazul concernului General Motors, ai cărui reprezentanți au declarat, la doar o zi după încheierea ediției 2023 a cursei de 24 de ore de la Le Mans, că marca Cadillac, parte a grupului, se va relansa pe piețele europene, cel puțin, pe unele dintre ele. Evenimentul oficial va avea loc în această primăvară, când va fi prezentat noul SUV electric Cadillac Lyriq. Un alt semn încurajator al acestui proiect de reîntoarcere: GM și-a revitalizat filiala europeană, cu sediul în Zurich, punând în fruntea sa un nou șef. Concret, revigorarea în Europa va trece prin lansarea de noi modele, evident, electrice. Explicabil, pentru că grupul american are obiectivul ca, în 2035, să producă doar mașini fără emisii de noxe.

Spațios, bine echipat. Dar…
Cadillac Lyriq prezintă diverse atuuri pentru a seduce. Cu siguranță, cu cei cinci metri ai săi lungime, acest cross­over se apropie de linia roșie a ceea ce este acceptabil la noi. Dar este atrăgător și va întoarce capetele datorită unui design modern a cărui iluminare foarte elaborată evocă lumea DS Automobiles. În ciuda dorinței de a face bine, interiorul este mai puțin impresionant. Pe de o parte, este de lăudat spațiul generos, o consecință a ampatamentului XXL (3.090 mm), și ergonomia ușor de înțeles a interiorului, cu un echilibru corect între butoanele fizice și comenzile tactile – dintre care unele cu feedback haptic, în special pentru direcție. Nu mai vorbim despre înșiruirea de patru ecrane digitale, cel de deasupra consolei centrale fiind tactil, incluse într-un ansamblu unic, care se desfășoară în fața șoferului, din stânga lui până dincolo de jumătatea panoului de bord. Pe de altă parte, acest Lyriq demonstrează că GM nu a terminat cu vechii săi demoni, și anume economiile care strica prima impresie bună. Rotița de control multimedia sau niște elemente din habitaclu confirmă faptul că plasticul nu este întotdeauna de calitate fantastică.

Versiunea Cadillac LyriQ cu două motoare electrice (500 CP) și tracțiune integrală va veni la toamnă.

Ușor de condus
Bazat pe noua platformă tehnică Ultium a GM, Cadillac Lyric va fi oferit, la început, doar cu un motor electric, montat pe puntea spate, care este singura activă. Producând 340 CP, acest motor are un consum mediu de electricitate care îi asigură marelui SUV o autonomie de peste 500 km (ciclul de testare din SUA), grație acumulatorilor cu capacitatea totală utilă de 104,4 kWh. Bateriile suportă o putere de încărcare de până la 190 kW de la o sursă de curent continuu și de 19,2 kW, de la priză de curent alternativ. Lyric are și un sistem de recuperare a energiei degajate la frânare foarte eficient, astfel că poate fi condus cu o singură pedală. Asta înseamnă că, imediat ce șoferul ridică piciorul de pe accelerație, frânele intră automat în funcțiune, frânarea fiind fermă și precisă, lucru care face condusul foarte comod, mai ales în oraș.


Rămâne de văzut cât succes va avea noul Cadillac Lyric la europeni, având în vedere că, în SUA, are prețul de bază de 62.990 dolari, foarte apropiat de cel al modelului Tesla Model Y.

(Articol publicat în nr. 278 al revistei Auto Test Magazin)

http://www.autotestmagazin.ro/cadillac-xt4-lux-pentru-cei-tineri/

http://www.autotestmagazin.ro/cadillac-seville-un-nobil-de-peste-ocean/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


5 + = paisprezece