SUV-urile câștigă din ce în ce mai mult teren

0
2558

SUV-urile câștigă tot mai mult teren pe piață, iar cifrele oficiale spun că reprezintă aproape jumătate din totalul mașinilor noi vândute la nivel global anul trecut. Conform acestor date, publicate de JATO, am aflat și Tesla Model Y a fost automobilul care a fost cel mai căutat de clienți.

47% dintre mașinile care s-au vândut în anul 2023 au fost SUV-uri

SUV-urile continuă să fie preferatele clienților. Această informație nu mai este de mult o noutate, dar că specialiștii nu se așteptau ca acest trand să fie unul tot mai ascendent. Vânzările de SUV-uri au crescut cu 16% față de 2022, în timp ce vânzările totale de mașini noi au înregistrat un avans de 10%.

Dintre marile grupuri auto, SUV-urile au avut cea mai mare pondere în vânzări pentru grupul Kia-Hyundai, reprezentând 56% din totalul mașinilor vândute de compania coreeană.

Cea mai vândută mașină produsă de un brand chinez a fost BYD Qin, cu 473.000 de unități, iar cel mai popular model european a fost Volkswagen Polo. În Top 10 s-au clasat și camioneta Ford F-150, precum și Toyota Hilux.

Totodată, trei modele BYD s-au numărat printre primele 25 de mașini vândute la nivel global, ceea ce arată încă o dată că producătorii din China câștigă foarte mult teren datorită sprijinului oferit de guvernul chinezi, dar și pentru că beneficiază de forță de muncă ieftină.

  • Citește și: Mașinile cu autonomie de 2.000 km. Cât costă

Tesla Model Y: cea mai vândută mașină electrică

Anul trecut a adus câteva premiere notabile, inclusiv faptul că cea mai vândută mașină din lume a fost una electrică și, în același timp, un SUV. Este vorba despre Tesla Model Y, care a depășit Toyota RAV4. Conform sursei citate, SUV-urile au fost cea mai populară categorie printre cumpărătorii de mașini noi, atingând o cotă de piață globală de 47%.

În 2023, s-au vândut peste 78 de milioane de mașini la nivel mondial. Dintre acestea, 29% au fost de la mărci japoneze, 25% de la mărci europene, 18% de la mărci chineze și 15% de la mărci americane. Cele mai vândute modele au fost: Tesla Model Y (1,22 milioane de unități), Toyota RAV4 (1,07 milioane de unități), Honda CR-V (846.000 de unități), Toyota Corolla (803.000 de unități) și Toyota Corolla Cross (715.000 de unități).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


7 × trei =