Ce este costumul cu droguri? Mai întâi a fost Ford Drink Driving Suit, un costum ce emulează o stare similară cu cea de beție. Acum Ford a proiectat Drug Driving Suit, ce simulează efectele drogurilor, precum canabisul, cocaina, heroina și Ecstasy, asupra abilităților persoanei care-l poartă de a conduce un autovehicul.
Efectele negative ale acestor stupefiante includ reacții întârziate, vedere distorsionată, tremur al mâinilor și lipsă de coordonare. La acestea se adaugă mobilitate redusă și incapacitatea unor mișcări precise, dar simple, cum ar fi prinderea unei mingi, ridicarea unui portofel de pe jos, atingerea nasului cu vârful degetului sau poziționarea telefonului la ureche. „Știm că drogurile cauzează tremurul mâinilor, așa că am introdus în costum dispozitive ce provoacă vibrații”, a explicat Gundolf Meyer-Hentschel, CEO al Meyer-Hentschel Institute (Germania), care a creat costumul. Acesta a adăugat: „Consumatorii de droguri sesizează, de multe ori, cu vederea periferică, aparente străfulgerări de lumini colorate, efect reprodus de ochelarii cu care este echipat costumul. De asemenea, acești ochelari produc distorsiuni vizuale, colorate și acestea, iar căștile emit sunetele imaginare pe care le aud cei care au luat LSD”.
Drug Driving Suit a fost integrat în programul Ford Driving Skills For Life (DSFL), prin care tineri din diferite țări sunt instruiți cum să conducă automobilul în siguranță. Și, pentru a înțelege exact despre ce-i vorba, pe lângă faptul că unii dintre ei au testat costumul, aceștia au putut vedea și influența simulată a drogurilor asupra unui pilot de teste profesionist.
Conform unui studiu realizat în Europa, șoferii care au consumat droguri puternice înainte de a se urca la volan au un risc crescut de 30 de ori să provoace un accident rutier grav. Îngrijorător este și faptul că 10% din cei care au participat la studiu au confirmat că au acceptat să circule cu un autovehicul despre al cărui șofer știau că a consumat droguri cu puțin înainte.