Inventatorul român

0
121

inventatorul roman (4)Lumea inventatorilor este întotdeauna fascinantă. Spre deosebire de marea masă a oamenilor care se mulţumește cu ce i se dă, există şi cazuri când excepţii de la regulă caută soluţii noi pentru rezolvarea diverselor probleme. Unul dintre acestea este inventatorul român Corneliu Birtok.

Avem ocazia să vă prezentăm în paginile revistei noastre o parte din activitatea unu om preocupat de invenţii. Acestea sunt recunoscute şi premiate în concursuri  internaţionale specifice. Ca să enumerăm, pe scurt: inventatorul român are  în „vitrină” 33 de medalii de aur, 6 medalii de argint, 2 medalii de bronz şi 26 de premii speciale. Subiectul tratat în acest articol îl reprezintă filtrele de aer. Acestea poartă denumirea generică de „Filtre de aer supraaspirante”. Ele sunt propuse de Corneliu Birtok într-o varietate de forme şi configuraţii care pot să fie montate şi pe motoarele existente. Pe lângă funcţia de bază de captare şi filtrare, acestea cresc viteza de curgere a aerului absorbit, îl pre-răcesc, inversează cu 180° fluxul admis şi cresc coeficientul de umplere cu aer a cilindrilor. Conform inventatorului, pe un stand la un test DYNO, un motor cu ardere internă echipat cu un asemenea filtru, a avut o creştere de putere de circa 9%, iar consumul a înregistrat o scădere cuprinsă între 10% şi 15% față de varianta de motorizare cu un filtru de aer standard, la o turaţie similară. Având în vedere activitatea lui Corneliu Birtok, am realizat şi un interviu la care ne-a răspuns cu amabilitate.
inventatorul roman (2)Inventatorul român Corneliu Birtok: Cât de greu este să transpui o invenţie într-un produs finit, ţinând cont de dificultăţile din România?
Drumul de la o idee la un produs poate să fie destul de lung, având în vedere că primul filtru supraaspirant l-am realizat în anul 2000 și produsul final a fost certificat în 2012. A trecut ceva timp, dar, cu toate că birocrația adeseori în România ne pune probleme, pot să vă spun că certificarea a durat aproximativ 12 luni. Oamenii cu care am colaborat au fost deschişi și și-au dat tot concursul în vederea finalizării acesteia. Ce ne lipsește momentan este curajul oamenilor de afaceri de a investi în idei noi care s-ar putea transforma în produse inovative. Oameni cu imaginaţie avem mulți în România, dar le lipsește partea financiară ca să-şi pună în practică gândurile.

Inventatorul român Corneliu Birtok: Premiile obţinute pot să reprezinte un ajutor în atragerea unor investitori?
Într-adevăr, prin rezultatele din saloanele de inventică am reușit să câștig încrederea unui investitor care a sprijinit o idee pe care împreună am transformat-o într-un produs. Bineînțeles că promovarea din presă a avut un rol important în atragerea de fonduri. Fără vizibilitate este greu să te faci cunoscut.
inventatorul roman (1)Inventatorul român Corneliu Birtok: Sunt persoane care în momente mai dificile au fost alături de dumneavoastră?
În primul rând familia a fost lângă mine tot timpul și m-a susținut atât material cât și moral în momentele dificile. În orice problemă legată de cercetare/inventică i-am avut alături pe profesorii mei. În special pe dl. Sorin Rațiu care în anul I de facultate m-a recrutat și m-a sprijinit să particip la sesiuni științifice studențeşti, la saloane de creație și inventică pentru tineret și, mai apoi, la expoziții internaționale. Alte instituții care m-au propulsat în „cariera” de inventator sunt Institutul Național de Mașini Agricole București şi Autoritatea Națională pentru Cercetare Ştiințifică și Inovare.
Inventatorul român Corneliu Birtok: Aveţi în vedere participarea cu noi invenţii la concursurile de profil?
Momentan o să mă concentrez pe tema de doctorat cu titlul „Cercetări privind utilizarea materialelor avansate în optimizarea procesului de admisie a M.A.I.” coordonator Prof. Dr. Ing. Teodor Hepuț, de la Universitatea Politehnică Timişoara. În paralel, lucrez pe partea de filtre supraaspirante și tot ce înseamnă admisie/evacuare pentru motorizările de competiție. Un alt proiect pe care îl desfășor prin Asociația CORNELIUGROUP este promovarea și susținerea tinerilor talentați care au înclinații și aptitudini spre partea tehnică.
Inventatorul român Corneliu Birtok: Puteţi să le daţi un sfat  celor care au convingerea că au ceva nou de propus, dar nu au încrederea că pot duce la bun sfârşit demersul?
Trebuie perseverență, încredere, răbdare și o doză de nebunie ca să obții ceea ce îți dorești. Un lucru esențial este munca în echipă. Tot ce am realizat am făcut împreună cu oameni dedicați și pasionați, fie că vorbim de strungari sau profesori universitari, cărora le mulțumesc pentru implicare! Motto-ul meu este „Fii încăpățânat și urmează-ți visul!“.

Articolul precedentNoul Peugeot 5008
Articolul următorBMW 420i: Sub cerul liber
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ trei = 7