Artiștii de la Ford

0
49

Artistii de la Ford Artiștii de la Ford știu foarte bine că o imagine face ai mult decât o mie de cuvinte. acest lucru. Este o adevărată încântare să-i vezi la lucru și să le admiri realizările. Ei merită toate aplauzele pentru măiestria cu care modelează diverse automobile, plecând de la informații 2D.

Realizarea unui automobil nou este una dintre cele mai dificile şi, în acelaşi timp, mai frumoase activităţi la care poate participa cineva, indiferent de domeniul şi nivelul la care este implicat. În cazul de faţă o să ne concentrăm asupra departamentului de modelare dintr-un studio de design auto, având drept sursă de exemplificare modul cum decurge activitatea la Ford Europa.

Oamenii care formează această echipă sunt cei care dau viaţa viziunilor designerilor. Analizând schiţele acestora şi modelele virtuale 3D, „sculptorii” în lut realizează practic prima apariţie fizică, tactilă a unui viitor model. Lutul industrial cu care se lucrează nu este chiar „argila” din spatele casei. În componenţa sa intră între 70% şi 80% ceară. Acest material este încălzit în cuptor, la o temperatură cuprinsă între 50 şi 60 °C, ca să devină uşor maleabil pentru modelare. Sculptorii apelează de la suprafaţa palmei până la o serie de instrumente specializate pentru modelare. După această etapă, obiectul rezultat este lăsat să se răcească la temperatura camerei. Din acest moment se pot face intervenţii de fineţe asupra sa: rafinări de muchii sau suprafeţe.
Când totul este gata din punct de vedere al designului, se adăugă un strat final subţire de ceară peste care se pune o folie ce imită strălucirea vopselei automobilului. Pentru geamuri se folosesc, în general, folii negre lucioase.
Artiștii de la FordPrin urmare, nu vă lăsaţi păcăliţi de avalanşa de computere, de maşinile care sculptează în lemn sau lut sau imprimantele 3D. Se pare că nimic nu poate înlocui spiritul uman care dă viaţa lutului, simţind şi interpretând într-o manieră creatoare intenţiile designerului.
Metoda de lucru a rămas aproape neschimbată de 80 de ani, puţine lucruri intervenind în activitatea de bază.
Artiștii de la FordÎn prezent nu se mai pleacă de la zero. Baza modelului este furnizată uneori de o maşină de sculptat sau o imprimantă 3D, însă ultimul strat de lut şi finisajul sunt adăugate de mâna omului. Nu doar aspectul exterior al automobilelor este realizat prin sculptură în lut. De acelaşi tratament beneficiază şi realizarea elementelor de interior. Prin urmare, planșele de bord, panourile de uşi, scaunele, tot ce vedeţi într-o maşină, şi nu numai, este foarte posibil să fi avut iniţial un corespondent în lumea fascinantă a modelajului în lut.
Când vezi la lucru asemenea oameni, indiferent cât de tehnologizat este domeniul, nu poţi să nu te gândeşti că este în primul rând o activitate de iscusinţă, un meşteşug. Este probabil meseria unde experiența ancestrală a olăritului şi-a găsit un viitor, deoarece şi aici, şi la olărit, se lucrează cu lutul care este modelat de mâinile artistului.
Trei dintre „olarii” de la Ford sunt Damian Liftier, Denise Casper şi Thias Walker. Sculpturile realizate de aceştia le putem vedea în seria de imagini oferite de americani, de la centrul de design Ford – Europa.

Artiștii de la Ford Artiștii de la Ford

Articolul precedentCitroen Mehari: Maşina jandarmului francez
Articolul următorSUV-urile bunicilor
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sase × 9 =