Atenție la etichetă!

0
76

Simboluri misterioase şi rău prevestitoare ameninţă tăcut de pe etichetele unor produse care fie prin utilizare, fie după ce devin deşeuri au impact negativ asupra mediului şi/sau sănătăţii noastre.

Reuşim, cu destul succes, să ne ferim de acţiunea nefastă a produselor periculoase. Dar ignorăm, minimalizam sau pur şi simplu suntem complet nepăsători când vine vorba despre efectele toxice asupra mediului în întregul său. Dovezile că planeta a devenit parcă prea mică pentru omenire abundă. De la simple supoziţii atârnate de teorii conspiraţioniste, până la statistici fundamentate pe ştiinţe exacte şi date economice savant elaborate, concluzia este mereu aceeaşi: expansiunea constantă a oamenilor în detrimentul mediului natural coroborată cu epuizarea resurselor naturale. Dacă este să ne uităm la definiţia legală a termenului, „mediu”, aşa cum este explicat în OUG 195 din 2005, aceasta ar fi „ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale şi spirituale, calitatea vieţii şi condiţiile care pot influenţa bunăstarea şi sănătatea omului”. Evident, este vorba de un sistem complex în care ne integrăm (şi pe care îl controlăm) și de care bunăstarea noastră depinde 100%.

Dar pe care suntem foarte departe de a-l proteja aşa cum merită sau pe măsură importanţei sale. Sunt nenumărate reglementările în domeniul protecţiei mediului şi a gestiunii deşeurilor care îi vizează pe cei ce activează în aceste domenii, dar acestea sunt foarte anemice din punct de vedere al aplicabilităţii sau implementării la nivel de individ. Practic, nu avem o cultură care să ne facă să înţelegem profundul impact pe care poluarea îl are asupra celor mai intime mecanisme ce menţin mediul natural într-un echilibru perfect care face posibilă viaţa şi – mai ales – viaţa bună. Dacă citesc un pic mai jos pe aceeaşi pagină din OUG 195 unde este dată definiţia pentru mediu descopăr definiţia legală a termenului poluant – „orice substanţă, preparat sub formă solidă, lichidă, gazoasă sau sub formă de vapori ori de energie / radiaţie electromagnetică, ionizantă, termică, fonică sau vibraţii care, introdusă în mediu, modifică echilibrul constituenţilor acestuia şi al organismelor vii şi aduce daune bunurilor materiale”. Ştiinţa ne pune la dispoziţie foarte multe substanţe, compuşi sau preparate care ne sunt de folos în felurite moduri, de la menaj până la stomatologie, de la fertilizatori până la industria microcipurilor sau a construcţiei de baterii. Dar, odată cu beneficiile oferite de acestea, ne revin şi responsabilităţi legate de felul în care le folosim și cum ne dispensăm de ele odată devenite deşeuri. Pentru a obține lămuriri, eticheta este edificatoare. Legislaţia a stabilit simboluri şi criterii de clasificare clare în funcţie de proprietăţile fizico-chimice, toxicologice, a impactului asupra sănătăţii noastre şi a mediului. Tot ce avem de făcut este să citim eticheta şi să ne conformăm indicaţiilor pe care le oferă în privinţa gradului şi tipului de pericol pe care îl reprezintă respectivul produs. De exemplu, dacă pe etichetă se află pictograma „Foarte toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung” trebuie să avem grijă la cum ne debarasăm de deşeul respectiv, dar şi cum îl utilizăm corect. Este un exemplu uzual din moment ce produsele biocide sunt marcate astfel. Acestea sunt clasificate în 22 de tipuri grupate în patru categorii principale. Pentru exemplificare, sunt prezente în dezinfectanţii folosiți în sfera igienei umane. Există deja societăţi care preiau tot soiul de deşeuri, câteodată oferind chiar şi stimulente celor care se conformează colectării selective. Astfel de practici ar trebui să fie din ce în ce mai prezente și mai multe. Planeta va avea grijă de noi numai dacă şi noi vom avea grijă de ea.

Foto: Unsplash

http://www.autotestmagazin.ro/alternativa-la-aerul-conditionat/

http://www.autotestmagazin.ro/incalzirea-globala/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− sase = 3