Biblioteca pe roţi

0
50

05-Boston-Public-Library-Bookmobile-1963-498x400Biblioteca pe roţi este un vehicul în care se află cărţi cu diverse tematici la care au acces toţi pasionaţii de lectură.

În prezent, în aceste biblioteci putem găsi şi audiobook-uri, dar şi alte tipuri de media, inclusiv acces la Internet. Cititorii au acces la biblioteca pe roţi oricând aceasta este parcată. În zonele unde nu sunt biblioteci, cum ar fi unele sate, iar accesul către oraşe nu este facil, pasionaţii de lectură se pot folosi de aceste maşini. Ele sunt utile şi în cazul persoanelor care, din diverse motive, nu se pot deplasa, cum ar fi pacienţii spitalelor sau ai caselor de bătrâni.

07-Bronx-Bookmobile-1938-540x400
Pentru tinerii din comunităţile fără acces la biblioteci – Biblioteca pe roţi din Bronx

03-Bookmobile-of-the-Los-Angeles-public-library-1960-328x400

Inspirată de moda din Anglia secolului 19, bibliotecara Mary Titcomb (1857-1932) a lansat pe piaţă prima bibliotecă pe roţi (Bookmobile) din Statele Unite ale Americii în jurul anului  1905. Ideea lui Titcomb a fost de a extinde raza de acoperire a Washington County Free Library, prin crearea unui sistem de transport de acest gen. Ea a dezvoltat o serie de trasee ale acestor biblioteci pe roţi, de fapt nişte trăsuri trase de cai, ca să trimită cutii de cărţi în apropierea magazinelor generale şi a oficiilor poştale.
Prin anul 1912 au apărut şi primele automobile cu cărţi, ce ajungeau nu doar la sate, dar şi la şcoli sau cămine de bătrâni. Un bibliotecar îşi putea achiziţiona o astfel de maşină cu  aproximativ 1.000 de dolari.
Marea Criză Economică şi cele două Războaie Mondiale au făcut ca producţia acestor biblioteci cu roţi să scadă.
În timpul boom-ului din 1950, producţia a crescut din nou, bibliotecile mobile fiind solicitate de mai mult de 30 de milioane de oameni din comunităţile rurale mai mici.
Cu toate acestea, costurile în creştere ale combustibilului şi reducerile de buget din anii ’70-‘80 au forţat serviciile acestor biblioteci să scadă din nou.
Apoi a existat un declin de 20 la sută, între 1990 şi 2003, noile tehnologii putând fi considerate un factor decisiv în acest sens.

????????????????????????????????????

biblioteca pe roti (3)biblioteca pe roti (10)Dar biblioteca pe roţi nu este celebră numai în Statele Unite, ea a devenit un lucru obișnuit în toată lumea! De exemplu, în Ungaria tramvaiele-biblioteci circulă la intervale regulate între diferite zone ale Budapestei. În Ottawa o maşină de acest tip are branding-ul scris în limba engleză, dar şi în franceză, pentru că în aceasta zonă sunt englezi, dar şi francezi, în proporţie egală. În ţări ca Africa sau Asia şi în America de Sud, aceste maşini cu cărţi sunt înlocuite de cămile sau cai, măgari sau chiar elefanţi.

biblioteca pe roti (8)
Există şi o zi naţională pentru biblioteca pe roţi. În S.U.A., de exemplu, American Library Association sponsorizează Ziua Națională a acestora, în fiecare an, miercurea în care se sărbătoreşte Săptămâna Națională a Bibliotecii, în luna aprilie.
Pentru a satisface cererea tot mai mare pentru biblioteca pe roţi, unii producători au făcut progrese semnificative ca să reducă poluarea, prin apelarea ala autovehiculele „verzi”.
Maşinile bibliotecă sunt folosite şi admirate de ani de zile, în diverse ţări şi îi fascinează pe toţi, fie că sunt sau nu pasionaţi de citit.

Articolul precedentTEST: Opel Insignia – Hatch-dan
Articolul următorCutia robotizată Easy-R pentru Dacia
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− patru = 4