Caroseria din plastic?

0
68
Maşina propusă de Henry Ford

caroseria din plastic (3)Dacă până acum puteai lipi fără probleme un magnet de o maşină, în viitor  încercarea o să fie mai dificilă. Câştigă teren caroseria din plastic.

caroseria din plastic (4)

Maşina propusă de Henry Ford
Maşina propusă de Henry Ford

Una dintre realităţile care părea de neschimbat era legată de „natura metalică” a automobilului. Asta până în ultimii ani, când acest aspect pare din ce în ce mai contestat deoarece au apărut materiale care pot să înlocuiască treptat materialul „tradiţional” atât din punct de vedere tehnic, cât şi financiar. Putem aminti fibra de carbon sau de sticlă, materialele plastice de ultimă generaţie, ceramica folosită la discurile de frână sau motoare. În acest articol o să ne referim la plastic, un material blamat, uneori pe nedrept, însă cu reale calităţi. Surpriza vine de la cât de timpuriu a fost utilizat şi mai ales de la originea acestuia. Se poate spune că Henry Ford a fost un vizionar şi în această privinţă. Încă din anii ’40, motivat şi de „concurenţa” pentru materii prime, generată de sectorul industriei de război care era implicată în a doua conflagraţie mondială, şi-a îndreptat atenţia către noi soluţii.

caroseria din plastic (2)El îşi dorea să înlocuiască panourile metalice ale caroseriilor cu unele fabricate din plastic. Acest material are în principiu origini „petroliere”, însă americanii s-au orientat spre o resursă din agricultură, culturile de soia. Chiar dacă pentru mulţi dintre noi soia reprezintă doar un aliment, pentru Henry Ford a fost încă de pe atunci materia primă din care puteau să fie produse elementele de caroserie. Maşina care întruchipa viziunea sa a fost prezentată publicului în anul 1941. Structura de rezistenţă era rezolvată cu ajutorul unui cadru metalic de care erau prinse panourile din plastic. Acest biomaterial era obţinut din boabe de soia printr-un proces tehnologic pus la punct de chimişti. Avea la bază un ulei de soia combinat cu o răşină. Deşi maşina nu a ajuns în producţia de serie, încercarea reprezintă un demers îndrăzneţ pentru perioada respectivă. Era construită după o reţetă în care se renunţa la metal în favoarea plasticului. Urma să fie mai uşoară şi mai rezistentă comparativ cu una fabricată după „vechea şcoală”. Sfârşitul războiului şi apariţia perioadei exotice în designul auto american, reprezentat de maşini mari şi mult crom  a făcut să se piardă interesul pentru acestă abordare.

caroseria din plastic (7)

Soia pare să fie o plantă îndrăgită de Ford și în timpurile moderne.
Soia pare să fie o plantă îndrăgită de Ford și în timpurile moderne.

În prezent, însă, plasticul este privit la modul cel mai serios prin prisma calităţilor sale. În designul noilor caroserii pot să fie încorporate, de exemplu, diverse elemente specifice cu roluri complexe. Se pot realiza  structuri cu proprietăţi de elasticitate – rigiditate în funcţie de necesităţi, mai ales prin apariţia tehnologiei de printare 3D. Dacă luăm în calcul şi natura materialului, bioplasticul provenit din materiale organice precum soia, porumbul sau alte plante, interesul este şi mai ridicat. În cadrul ciclului de producţie se poate reduce amprenta de CO2 deoarece planta în sine contribuie la acest aspect până să fie recoltată. Concluzia este că automobilul viitorului o să difere destul de mult de ce conducem noi în prezent. Pe străzi o să întâlnim maşini electrice, autonome şi făcute preponderant din materiale bioplastice, elementele metalice ajungând într-o tabără minoritară.

caroseria din plastic (6)

Acrea Zest are caroseria făcută dintr-un bioplastic având la bază porumbul.
Acrea Zest are caroseria făcută dintr-un bioplastic având la bază porumbul.

Text: Gabriel MANOLE / Foto: thehenryford.org, qdoscars.co.uk

Articolul precedentSculpturi în cauciuc
Articolul următorProtecţie pentru motociclişti
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sapte − = 4