Facelift pentru cartea de identitate a vehiculului

0
95

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 610/1992 a fost introdus principalul document emis de către Registrul Auto Român, respectiv cartea de identitate a vehiculului (CIV). De-a lungul timpului au fost practicate câteva modificări care au vizat aspectul estetic si creşterea gradului de securizare a formularului pe care se tipăreşte cartea de identitate, însă rubricile şi, implicit, informaţiile înscrise de către RAR au rămas aceleaşi de acum 20 de ani.
Pe plan naţional CIV reprezintă un certificat de naştere extins al unui vehicul care conţine principalele caracteristici tehnice şi informaţii cu caracter administrativ legate în special de proprietarii vehiculului.
Având în spate o bază de date flexibilă pe care Registrul Auto Român a putut să o pună la dispoziţia autorităţilor interesate, crescând astfel gradul de încredere asupra informaţiilor înscrise, cartea de identitate a devenit un document important în domeniul auto fiind indispensabil entităţilor cu atribuţii în acest domeniu.
Înmatricularea vehiculelor rutiere, finanţarea achiziţiilor auto, plata taxelor şi a impozitelor, inspecţia tehnică periodică sunt doar câteva activităţi unde este necesar şi obligatoriu acest document eliberat de Registrul Auto Român.
Evoluţia globală a fenomenului auto, soluţiile tehnice noi, dar mai ales nevoia de a proteja cât mai eficient omul şi mediul înconjurător au condus la creşterea importanţei unor parametri tehnici care în trecut aveau o utilitate restrânsă. Mă refer aici în special la date privind emisiile de poluaţi chimici, consumul de combustibil şi valorile CO2, dar şi apariţia unor noi caracteristici constructive generate de punerea pe piaţă a autovehiculelor care funcţionează cu combustibili alternativi, a vehiculelor hibride, hibrid-electrice sau pur electrice.
Aşadar, unul dintre obiectivele principale pe care Registrului Auto Român îl are în vedere în perioada următoare este elaborarea unei noi cărţi de identitate a vehiculului. Acest proiect îşi propune în primul rând să sintetizeze caracteristicile constructive actuale ale unui vehicul, utile domeniului auto din România.
Registrul Auto Român a demarat o serie de consultări cu autorităţile competente în acest domeniu pentru a găsi formula optimă a informaţiilor ce vor fi conţinute de noul format al cărţii de identitate, precum şi stabilirea unui design modern şi eficient pentru acest document, cu un grad de securizare corespunzător.
Mai multe date tehnice despre vehicul şi introducerea unor rubrici noi, cum ar fi cea pentru persoanele cu handicap, va face ca noua carte de identitate a vehiculului să fie una complexă, la standarde europene, dar şi să vină în ajutorul cetăţenilor în relaţia cu instituţiile statului. Totul este deocamdată la nivel de discuţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


× sase = 36