Cele mai rapide maşini de serie

0
59

Pentru că viteza cu care ne deplasăm ne-a fascinat mereu și am încercat să ne depășim întotdeauna recordurile, trecem în revistă cinci dintre cele mai rapide automobile de serie din lume.

cele mai rapide (2)Dacă într-un articol trecut am văzut care sunt cele mai scumpe mașini de serie din lume, acum este vremea pentru cele mai rapide.

Într-o lume unde, de cele mai multe ori, viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h, există câteva automobile speciale care au căutat să ridice cât mai sus cifra pentru viteză maximă. De când a fost inventat automobilul, omul a încercat să îl facă mai rapid, să doboare record după record. Până când legile fizicii au intervenit. Există, ce-i drept, automobile special construite pentru doborârea recordurilor de viteză pe pământ, dar acesta este alt subiect. Am vrut să vedem care sunt cele mai rapide automobile de serie care pot trece peste cifra magică de 400 km/h.
Știm că un automobil performant poate atinge fără probleme 250 km/h, viteza maximă la care majoritatea celor cu potențial pot ajunge, dar nu o pot depăși din rațiuni legislative. Cei mai mulţi constructori auto aleg să își limiteze electronic automobilele produse pentru a nu depăși acest prag maxim. Peste 250 km/h lucrurile pot deveni extrem de periculoase pe drumurile publice. Distanța de frânare se mărește mult, iar controlul automobilului devine problematic în mâinile unui conducător auto neexperimentat. Există câteva automobile care pot alerga și cu 300 de km/h, viteză care pare deja SF pentru cei mai mulți șoferi. Aceste cifre sunt atinse în Formula 1 și în alte sporturi cu motor ce se desfășoară pe circuite închise. Dar există și un cerc select al câtorva automobile ce pot ajunge și chiar depăși 400 km/h. Ca termen de comparație, trebuie spus că viteza necesară unui avion de pasageri pentru a decola este de 290 km/h.
În acest cerc select de automobile intră trei modele. Să le descoperim în ordine inversă. Primul dintre ele este produs de un constructor american de serie mică numit Saleen. Acesta este specializat în modificarea unor modele americane ca Ford Mustang sau Chevrolet Camaro și transformarea lor în versiuni performante. Dar face și un automobil aparte numit Saleen S7 Twin-Turbo. Modelul a fost produs între 2000 și 2006, dar versiunea Twin-Turbo a apărut în 2005. Motorul V8 de origine Ford cu capacitate cilindrică de 7,0 litri a fost supraalimentat cu ajutorul a două sisteme turbo pentru a putea livra 750 CP. Suficienți pentru ca modelul Saleen S7 Twin-Turbo să atingă o viteză maximă de 399 km/h.

cele mai rapide (1)
Saleen S7 Twin-Turbo

Următorul membru al selectului club este un alt model cu un nume mai puțin rezonant: SSC Ultimate Aero. SSC este acronimul pentru Shelby SuperCars, iar modelul Ultimate Aero a deținut titlul de cea mai rapidă mașină de serie din lume din 2007 până în 2010 când a fost detronată de Bugatti Veyron. Iar acest titlu a fost acordat chiar de cartea recordurilor Guinness. Supercarul american a avut parte de mai multe motorizări, toate V8, cea mai recentă versiune folosind un motor de 6,9 litri turbo ce generează 1.318 CP. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 412 km/h.

cele mai rapide (1)
SSC Ultimate Aero

Locul trei este ocupat de o cunoștință mai veche. Supercarul din Suedia: Koenigsegg Agera R. Animată de un motor V8 twin-turbo de 5,0 litri ce dezvoltă 1.140 CP, Agera R poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 2,8 secunde, iar viteza maximă atinsă este de 418 km/h.

cele mai rapide (3)
Koenigsegg Agera R

Hennessey Venom GT este numele automobilului aflat pe locul doi în topul celor mai rapide mașini de serie din lume. Supercarul american are la bază modelul britanic Lotus Exige, dar acesta a fost puternic modificat. Puterea este furnizată de un motor V8 twin-turbo de 7,0 litri ce livrează 1.261 CP. Modelul american a doborât o serie de recorduri de viteză, încordându-și mușchii în fața puternicului Veyron. Viteza maximă la care poate ajunge este de 435 km/h.

686648
Hennessey Venom GT

Deoarece modelul Bugatti Veyron a ieșit din producție, locul 1 în topul celor mai rapide automobile de serie din lume a fost luat de înlocuitorul acestuia, Bugatti Chiron. Având drept sursă de putere impresionantul motor W16 de 8,0 litri cu patru sisteme turbo, Chiron are o putere maximă de 1.500 CP. Suficienți pentru a propulsa supercar-ul la o viteză maximă de 463 km/h.

cele mai rapide (8)
Bugatti Chiron
Articolul precedentMade în România
Articolul următorLucian Mîndruţă: „Nu mi-e teamă cu bicicleta prin București”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


1 + trei =