Lucian Mîndruţă: „Nu mi-e teamă cu bicicleta prin București”

0
59

lucian mindruta (44)

Lucian Mîndruță – rar întâlnești un om care conduce în aceeași zi avionul, mașina, iahtul și apoi mai face și o plimbare cu bicicleta. Lucian Mîndruță este unul dintre ei. Așa că nu am ratat ocazia să-i luăm un interviu. Ne-am întâlnit la radio, chiar după „Interactiv”, emisiunea pe care Lucian Mîndruță o realizează la Digi FM și în care  dezbate, împreună cu ascultătorii, cele mai arzătoare probleme ale societății românești.

Auto Test: Mai ții minte prima mașină?
Lucian Mîndruţă: Da, cum să nu. Am avut o Dacie 1310 cumpărată, în anul 1997, direct de la fabrică. Era iarnă, am parcat-o în fața blocului și când am coborât, a doua zi, am găsit câteva troiene de zăpadă în interior. Acum zâmbesc, dar atunci… Mașina fusese construită strâmb și nu se închideau bine chederele la uși. M-am dus supărat la fabrică și i-am întrebat: „Chiar așa?”. Mi-a răspuns cineva, nu o să uit asta niciodată… „Păi, domnule Mîndruță de ce nu ați venit la noi, la conducere, că vă dădeam una urmărită pe bandă!”. Adică ei făceau două, poate trei variante de mașini în cadrul aceluiași model: unele în care ningea și altele urmărite pe bandă care erau… mă înțelegi…
Auto Test: Ce mașină conduci în acest moment?
Lucian Mîndruţă: Mercedes C-Class, modelul de anul acesta, cu cel mai mic propulsor de la Mercedes: 1,6 diesel. Cred că are aproape 140 de cai. A fost o surpriză. M-am gândit că este mic motorul, dar…nu! Îmi place foarte mult! Gândește-te că până la mare mă costă doar un milion. Scuză-mă… mă duc acolo în fiecare weekend. Sau la mama, la țară. Consumă foarte puțin, iar eu sunt atent la „total cost of ownerhip”. Vreau să știu cât costă revizia, vreau să știu cât costă… tot.

lucian mindruta (43)
Auto Test: Înainte de ’89 ce mașină ai avut?
Lucian Mîndruţă: Eu am fost un copil sărac! Înainte de ’89 nimeni din familia mea nu a avut mașină, tata a avut motocicletă. A avut MZ, nu știu dacă o știi, o motocicletă destul de puternică, cu care mergeam și eu din când în când. Era foarte frumoasă și… mi-a rămas ca și chemare din moment ce fac atât ciclism în ziua de astăzi.
Auto Test: Pe scuter ai încercat?
Lucian Mîndruţă: Am avut un Peugeot cu care am căzut de mai multe ori în primele două luni și l-am dat.
Auto Test: Permisul de conducere…
Lucian Mîndruţă: Am învățat să zbor cu avionul înainte să iau permisul de conducere. La Ploiești, la cursurile de pilotaj, mergeam cu trenul.
Auto Test: Ai avut emoții când ai urcat prima oară la manșă?
Lucian Mîndruţă: Da, dar niciodată atât de mari cum am avut când m-am avântat în intersecție, la Dristor, în prima mea zi cu mașina. Îmi era mult mai frică pe șosea decât mi-a fost vreodată în avion. În avion ești singur, ești tu! Trebuie să te descurci să aterizezi și să decolezi, în rest să nu faci vreo mare prostie. În mașină poți să faci o mare prostie în orice secundă.
Auto Test: Ai avut accidente cu mașina?
Lucian Mîndruţă: Am avut două sau trei accidente. Nu m-am rănit niciodată. Îmi luasem carnetul de puțin timp, mă duceam la țară și mi-a apărut un câine în față. Am încercat să-l ocolesc, am frânat, s-au blocat roțile… aveam Dacia, fără ABS. Am intrat într-o mașină aflată pe marginea drumului care aparținea proprietarului câinelui. Chiar șoferul acelei mașini își scosese câinele la plimbare. Altă dată am prins o mică porțiune de gheață și am ajuns într-un copac de unde m-am trezit în alt copac. Eram cu mama în mașină. Ne-am speriat, dar am scăpat nevătămați. Mașina s-a stricat de tot, a fost daună totală.
Auto Test: Mergi des cu bicicleta?
Lucian Mîndruţă: Foarte des.
Auto Test: Nu îți este teamă?
Lucian Mîndruţă: Uite, bine că ai deschis discuția, să vorbim despre acest mit: „Îți este frică să mergi cu bicicleta în oraș! Să ne facă piste, să ne ajute!”. Este foarte ok. Să știi că cei mai mulți șoferi sunt foarte civilizați și răbdători cu bicicliștii. Sunt foarte puțini măgari care trec pe lângă tine și te claxonează, ceea ce este o chestiune foarte urâtă. Nu este niciun risc în București! Este mai periculos în mașina ta decât pe bicicletă. Riscul cel mai mare este să ajungi un moș cu ateroscleroză și cu „intersecțiile gripate”. Riscul acesta mi se pare îngrozitor și nu vreau să-l trăiesc. Eu merg pe marginea drumului, așa cum spune codul rutier, nu am nevoie de pistă de bicicletă.

lucian mindruta (47)

Auto Test: Cum ți-a venit ideea să mergi cu „Bicicleta la mare”?
Lucian Mîndruţă: Se fac zece ani de când am început proiectul. Lucram la Antena 1, prezentam Observatorul și am dat anunț pe post cu o zi înainte: „Vreau să merg la mare cu bicicleta. Cine vrea să meargă, ne vedem la Herăstrău, la ora 9 dimineața”. Când am ajuns la Herăstrău era unul ! Un singur om, Cristi, care merge și acum. Este invitatul meu în fiecare an. Am luat după noi pe drum un car de reportaj, plus altă mașină. Practic nu a fost vreo ecologie. Noi am mers cu bicicleta, dar în jurul nostru mai erau trei sau patru oameni care să ne poarte de grijă. Acum raportul este mult mai bun. Suntem aproape 500 de cicliști și oameni de suport vreo 20.

lucian mindruta (46)
În primul an au fost doar doi. În 2016 au călătorit cu „Bicicleta la mare” peste 400 de persoane. Din București s-a plecat pe 23 aprilie, iar drumul până la Năvodari a durat două zile.

Auto Test: Ajung toți la final?
Lucian Mîndruţă: Ajung, ajung. Doar că nu toți pe biciclete. Aceasta este o cursă de amatori. Ideea mea este să-i ajut pe cei care nu sunt preocupați de ciclism să-și cunoască limitele. Unii descoperă, cu mare bucurie, că limita lor este Năvodari. Alții… nu, dar nu este nicio problemă. În spatele lor, la cinci kilometri, se află un autocar care îi „aspiră”. Nu este nicio rușine. La început am avut și 40 la sută abandon. Acum suntem sub 10 la sută în fiecare an. Mișcarea ciclistă este mai „profi” sunt mult mai mulți oameni bine antrenați, cu mai mulți kilometri „sub fund”.

Auto Test: După drumul pe bicicletă mai ai energie și pentru o plimbare cu velierul pe mare?
Lucian Mîndruţă: Să știi că nu. Mănânc puțin, beau o bere și nu văd decât patul. Dar sunt foarte pasionat de veliere. Foarte pasionat. Alergăm pentru Țiriac Mercedes de trei ani, suntem într-un parteneriat cu ei în campionatul național de iahting. Sentimentul este… niciodată nu am crezut că a merge cu 15 kilometri la oră poate să-ți dea senzația de viteză și de dinamică. Noi nu avem practic iahturi, sunt niște bărcuțe din care nu putem să scoatem mai mult și care nici nu sunt un milion de euro așa cum zice folclorul. Este un sport dur, cu rău de mare pentru începători și cu insolație de fiecare dată. Nu mai spun de cheltuială.

Auto Test: Cât durează refacerea după o cursă?
Lucian Mîndruţă: Dacă marea a fost agitată vreo două zile sunt amețit.
Auto Test: Mai ai pe cineva din familie atât de pasionat de plimbările cu bicicleta sau cu velierul?
Lucian Mîndruţă: Nu am pe nimeni, nu am reușit să-i conving. Nu le place. Băieții mei sunt cu jocurile pe calculator. Unul dintre ei este pasionat de baschet și unul de carting. Este o mare „înfrângere” pentru mine.

lucian mindruta (36)

Auto Test: Cum a fost trecerea de la televiziune la radio?
Lucian Mîndruţă: Nu mi-am dat încă seama. Am trecut?
Auto Test: Se spune că rămâne în sânge. Nu îți este dor?
Lucian Mîndruţă: De vacanță îmi este dor. Vreau să am o vacanță ca în liceu, de două luni. Televiziunea mi-a rămas în sânge. Televiziunea se lasă ea de tine, nu poți să te lași tu de ea. Câteodată îmi este dor, dar din ce în ce mai puțin. Radioul mi se pare interesant. Aici pot să-mi spun mai mult părerea decât în televiziune. Eu am prezentat știri… și mergeam pe un script care nu era întotdeauna al meu, era o operă colectivă. Aici ce spun eu pe gură este ceea ce gândesc.

lucian mindruta (14)
Lucian Mîndruţă şi Loredana Groza, în aceeaşi echipă

lucian mîndruta (13)
Auto Test: Interacționezi și mai mult cu oamenii.
Lucian Mîndruţă: Emisiunea asta, de la Digi FM, este mai mult cu ei. Mare parte din conținut este livrat de ei. Eu pun întrebarea și ascult răspunsurile. Sigur că, întotdeauna, eu am o părere. Și sigur că, întotdeauna, încerc să-i conving de faptul că părerea mea este cea bună, întrucât eu cred foarte tare în ea. Nu mă dau vreun om obiectiv, mă dau mai degrabă un om care trebuie să aibă o atitudine legată de ce se întâmplă în lumea asta. Eu nu pot să spun „îi ascult și pe ăia, și pe ăia”. Nu! Pe cei care, după părerea mea, nu au dreptate îi las să vorbească, dar le spun: „Știți, cred că pentru societatea românească ar fi mai bine să…”. Cumva, încerc să mă poziționez de partea unui bine colectiv, nu al meu, dacă stau să mă gândesc.

Articolul precedentCele mai rapide maşini de serie
Articolul următorNoul hatchback Ford KA+ în Europa
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru × = 32