Cine a inventat „pilotul automat”?

0
124

V-ați întrebat vreodată cum a fost inventat sistemul Cruise Control? Ei bine, la fel ca ștergătoarele de parbriz, și această dotare care face șofatul mult mai comod a devenit realitate după ce un pasager nu s-a simțit în siguranță în mașină.

Oricum i-am spune – cruise control, tempomat sau pilot automat – sistemul face același lucru: reglează automat viteza unui automobil fără ca șoferul să accelereze, ceea ce îl ajută să mențină o viteză constantă, pentru a conduce mai relaxat pe autostrăzi și drumuri în principal lungi și drepte, fără trafic prea aglomerat. Acum componentă standard pentru cele mai multe automobile de pe piață, funcția Cruise Control a fost inventată la începutul anilor ’30 de Ralph Teetor, un nevăzător care stătea pe scaunul pasagerului în timp ce avocatul său conducea. Ei dezbăteau destul de aprins un subiect și, în timp de discutau, Ralph a observat că avocatul conduce cu viteze diferite, în funcție de implicarea lui în conversație. Dacă era calm și își asculta interlocutorul, avocatul frâna și conducea apoi cu o viteză mai mică. Atunci când discuția se aprindea și încerca să vină cu argumente însă, avocatul apăsa și pedala de accelerație.

Toate aceste schimbări de dispoziție care se reflectau în stilul de condus l-au făcut pe Ralph Teetor să nu se simtă în siguranță, mai ales când și-a dat seama că aceeași situație se întâlnește, probabil, și în foarte multe alte mașini. El a început să studieze tehnologia folosită la construcția de locomotive și în 1945 a construit un sistem care să mențină viteza mașinii constantă. A fost nevoie de zece ani de teste până când să îl breveteze și de încă 13 până când să fie folosit pe un automobil. Chrysler Imperial, lansat pe piață în anul 1958, a fost primul autoturism pe care a fost utilizat sistemul Cruise Control inventat de Ralph Teetor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


noua × = 45