Claudiu Adam, puștiul zburător

0
76

caludiu adam (12)Motorul se înfurie zgomotos, pneurile se înfig în asfalt și începe să miroasă înțepător a cauciuc ars. Un nor gros de fum învăluie mașina, pornită parcă într-un dans amețitor. Pilotul face piruete spectaculoase prin perdeaua de fum, lasă mașina să plece în derapaje controlate, întoarce bolidul cu frâna de mână și apoi pornește brusc, în viteză, într-o altă direcție.

caludiu adam (5)Spectatorii privesc fascinați, cu sufletul la gură, reprezentația de drift. De undeva se aude: „Bravo, copile”. Ne lămurim, la standuri, ce înseamnă „copile”. De după volanul mașinii fioroase, ghicești cu greu o siluetă. La un moment dat coboară… un copil. Este transpirat de efort și emoții, dar găsește puterea să zâmbească. Tatăl lui îl strânge în brațe, în tăcere, preț de câteva clipe. O tăcere care spune totul: încurajări pentru cel mic, fericire și mândrie… Numele seniorului este Claudiu Adam, iar pe juniorul care i-a lăsat pe spectatori cu gura căscată îl cheamă la fel. Pilotul are doar 13 ani…
Auto Test: Ce mașină conduci?
Claudiu Adam jr: Un  BMW E30 de 400 de cai. Este o mașină puternică și îmi place foarte mult.
caludiu adam (16)Auto Test: La vârsta ta, alți colegi sunt cu mingea în parc și se joacă…
Claudiu Adam senior: Cu mașinuțele de jucărie…
Claudiu Adam jr: Sunt un fel de Ken Block de România (n.r. pilot profesionist de raliuri). Am și un volan acasă, pe el am început să exersez.
caludiu adam (15)

Claudiu Adam alături de tatăl său
Claudiu Adam alături de tatăl său

Auto Test: Ce spun colegii de la școală de pasiunea ta?
Claudiu Adam jr: Normal că îmi pun întrebări, mă încurajează și îmi spun să merg mai departe.
Claudiu Adam senior: Este foarte important să învețe bine și sunt mulțumit că nu a lăsat şcoala pe locul doi şi este conștiincios.
Auto Test: Cum ai luat contactul cu această lume?
Claudiu Adam jr: Acum doi ani l-am văzut pe Sorin Ene într-o demonstrație și mi-a plăcut foarte mult. L-am rugat să mă învețe și vreau să-i mulțumesc pentru ajutor.
Claudiu Adam senior: Nu a fost ideea mea să-l aduc la drift, a fost inițiativa lui. L-a contactat pe Sorin fără să-mi spună și s-a ținut o lună de capul lui să-l învețe din tainele acestui sport. Sorin Ene este mentorul lui.
Sorin Ene este unul dintre cei mai cunoscuți piloți de drift din România. A început acest sport, în anul 2003, la volanul unui BMW E30. Anul trecut, cel căruia prietenii îi spun „Haiu” a devenit vicecampion european.

Auto Test: Claudiu, povestește-ne puțin cum faci.
Claudiu Adam jr: Întâi merg încet ca să încălzesc pneurile și să mă obișnuiesc puțin cu suprafața. Îmi iau niște repere și apoi… mă dau.
Auto Test: Nu îți este teamă când începi să faci piruete în viteză?
Claudiu Adam jr: La început mi-a fost teamă și am avut emoții, dar cu timpul m-am obișnuit.
Claudiu Adam senior: Am permis de 20 de ani, dar nu mi-a reușit ce face el. Este clar, trebuie să ai talent pentru așa ceva.
caludiu adam (2)Auto Test: Nu aveți emoții când îl vedeți în aceste demonstraţii?
Claudiu Adam senior: Nu am nicio strângere de inimă! De ce aș avea? Este talentat, foarte sigur pe el și sunt foarte mândru de băiatul meu.
Auto Test: Mama ce spune?
Claudiu Adam jr: Se cam sperie. Îi spun că nu trebuie să aibă griji, știu ce fac și sunt foarte sigur.
Claudiu Adam senior: Mami are emoții și nu este prea încântată de această pasiune a noastră, dar noi am plecat, ca băieții, și am colindat țara în lung și-n lat pe la concursuri și demonstrații.
caludiu adam (1)Auto Test: Ce îți propui în continuare?
Claudiu Adam jr: Vreau să învăț cât mai bine și îmi doresc foarte mult să intru în competiții și să particip la campionatul național.
Auto Test: O să fie costisitor…
Claudiu Adam senior: Nu avem ce să facem. Mai dă tati un ban, ne mai ajută și prietenii… Are toată susținerea mea și o să fiu mereu alături de el.

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: Emilia PETRE

Articolul precedentVolvo Trucks: Vikingul drumurilor moderne
Articolul următorFlorin Răducioiu: „Prima dragoste și prima mașină nu le uiți niciodată”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− 5 = trei