Dacia amintirilor noastre

0
78

Dacia (2)O Dacia verde, trecută binișor de prima tinerețe, își face loc, prin traficul infernal din București. Unii șoferi, mai nostalgici, o admiră în tăcere și fac un salt în timp, înainte de 1989, amintindu-și de vremurile în care vecinii de la bloc își lustruiau cu foc mașinile. Nici Mircea Istrate nu a uitat acele vremuri și a hotărât să nu-și arunce amintirile în uitare, așa că și-a cumpărat o Dacie de care este tare mândru.

Mircea Istrate și Iris Aloman: Ce doi sunt prieteni de mai bine de 20 de ani, uniți de pasiunea pentru mașini. Iris Aloman conduce un Renault 16 pe care l-a cumpărat în 1967 chiar în anul în care a fost fabricat. La vremea respectivă doar Nicu Ceaușescu și câteva persoane din aparatul de stat aveau o asemenea mașină numită „Regina Șoselelor”. Întreaga poveste o vom afla în numărul următor al revistei Auto Test Magazin.
Mircea Istrate și Iris Aloman: Ce doi sunt prieteni de mai bine de 20 de ani, uniți de pasiunea pentru mașini. Iris Aloman conduce un Renault 16 pe care l-a cumpărat în 1967 chiar în anul în care a fost fabricat. La vremea respectivă doar Nicu Ceaușescu și câteva persoane din aparatul de stat aveau o asemenea mașină numită „Regina Șoselelor”. Întreaga poveste o vom afla în numărul următor al revistei Auto Test Magazin.

Mircea Istrate: Această Dacie a fost fabricată în anul 1975. A stat mult timp în garaj și are doar 80.000 de kilometri. Mașina am găsit-o la Giurgiu, am plătit pe ea 300 de euro, iar vânzătorul mi-a dat și un portbagaj de piese. Cu ce am mai adunat eu, am piese pentru încă o Dacie.
Auto Test: Ce reparații i-ați făcut?
Mircea Istrate: În primul rând i-am făcut o revizie apoi i-am schimbat planetarele, plăcuțele de frână și am vopsit-o la un atelier specializat. Când au văzut-o angajații de acolo și-au făcut cruce: după mai bine de 40 de ani de viață mașina nu are nicio urmă de rugină. Am vopsit-o la cuptor, cu vopsele din acestea „moderne”.
Auto Test: Ce înseamnă această mașină pentru dumneavoastră?
Mircea Istrate: O iubesc foarte mult! Am mai mulți prieteni care au pus ochii pe ea și mi-au spus că vor să o cumpere. Am refuzat categoric, nu o să o vând niciodată! Este o mașină de suflet!
Auto Test: De ce spuneți asta?
Mircea Istrate: În primul rând… este românească. Nu vedeți că am tricolorul pus la geam (zâmbește). Este o mașină care îmi trezește foarte multe amintiri.
Dacia (6)Auto Test: Vă place să vă ocupați de ea?
Mircea Istrate: Îmi place foarte mult să o „bibilesc”, cum s-a încălzit afară m-am apucat de treabă. Iarna este mai greu să lucrez la ea pentru că în garajul în care o țin este frig. Dar să știți că a pornit din prima, deși a „hibernat” câteva luni bune. Dacă mașina este pusă la punct, am curaj să plec cu ea la orice drum.
Auto Test: De unde ați dobândit această pasiune pentru mașini?
Mircea Istrate: Din copilărie. Țin minte că aveam un unchi care era inginer auto și de câte ori meșterea la mașini, mă punea să schimb tot felul de piese. Am avut multe de învățat și îmi aduc aminte că stăteam cu el ore întregi pe lângă o mașină. Și îmi plăcea foarte mult.
Dacia (3)Auto Test: Cât de des mergeți cu Dacia?
Mircea Istrate: O folosesc rar, la ocazii speciale. Sunt înscris în Asociația Retromobil și când se organizează un eveniment, îmi face mare plăcere să merg cu ea. Am și alte mașini clasice, iar în viața de zi cu zi mă deplasez cu un Renault Megane.
Auto Test: Pe vremuri, în fața blocului, toți proprietarii de Dacia suflau jiclorul. Se mai înfundă?
Mircea Istrate: Așa este! Vreți să vă spun de ce? Pe vremea aceea benzina era foarte proastă și avea apă în ea. Curățai carburatorul și după câteva zile se înfunda jiclorul și trebuia curățat. De aproape un an și jumătate nu mi s-a mai întâmplat acest lucru, poate și pentru că benzina este mai bună.
Dacia (5)Auto Test: Ce spun cei din familie despre pasiunea dumneavoastră?
Mircea Istrate: Mama îmi spune că sunt nebun să bag banii în așa ceva (râde). La fel consideră și ceilalți membri ai familiei, dar și-au dat seama că nu este nimic de făcut.
Auto Test: Cum reacționează oamenii când o văd în trafic?
Mircea Istrate: Mă opresc să facă poze, o admiră, îmi pun întrebări. Am avut surpriza să mă oprească în trafic doi polițiști de la circulație. Am crezut că am încălcat vreo regulă, dar voiau doar să o vadă de aproape. Sincer, în anii `80, nu mă gândeam că Dacia noastră va ajunge așa o raritate.

Interviu şi foto realizate de Sorin BARBU

Articolul precedentRAR: Șerban Urjan – Inginerul cu suflet de artist
Articolul următorRoger Daltrey şi Rolls Royce – Între tradiție și muzică
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


8 − unu =