În ultimul timp se tot discuta de investiţia pe care un mare producător auto ar putea să o facă în România prin construirea unei noi fabrici. Iată o veste ce vine în contradicţie cu situaţia actuală a uzinelor din Europa, care ar putea fi închise în orice moment, pe fondul scăderii dramatice a pieţei auto. Vestea că urmează să se deschidă o fabrică, în domeniul auto, a fost dată de premierul Victor Ponta. „Zilele trecute, în şedinţa de guvern, pe lista confidenţială, pentru că aşa a fost înţelegerea, am aprobat un memorandum de înţelegere cu una din cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România. Nu ştiu dacă e cea mai mare, dar poate că e una din cele mai faimoase. Înţelegerea dintre noi este să anunţăm împreună acest lucru”. O declaraţie sensibilă dar curajoasă.
Cine oare să fie? Volkswagen, Daimler sau BMW? Cu câţiva ani în urmă Guvernul român a discutat cu grupul german Daimler care hotărâse să construiască o nouă fabrică pentru producţia de automobile Mercedes-Benz în Europa de Est, dar pe care a deschis-o… în Ungaria, la Kecskemét, cu o investiţie de 800 milioane euro ce asigura 2.500 locuri de muncă.
Deci de Daimler nici nu poate fi vorba. Apoi, au existat nişte zvonuri prin 2008, cum că Volkswagen ar fi vrut să deschidă în România o uzină dedicată diviziei premium Audi. Însă a rămas la nivel de discuţie. Deci, nici de ei nu poate fi vorba. Să fie BMW? Se pare că oficialii germani neagă orice intenţie de extindere, pentru că au deja numeroase uzine în Europa şi Asia.
Şi atunci dacă nu este vorba despre ei, putem lua în calcul un producător de componente auto? Industria nemţească de profil este extrem de solidă iar producători precum Bosch, Continental sau BASF sunt deja prezenţi în România, fie prin subsidiare, fie prin furnizori de rang secund. Să zicem că ar fi o variantă.
Partea bună este că România încă nu a ajuns la saturaţie în ceea ce priveşte producţia de automobile. Avantajele ţării noastre sunt costurile reduse de personal, forţa de muncă calificată, localizarea geo-economică bună şi ajutorul de la stat. În schimb nu stăm foarte bine la capitolul cercetare şi dezvoltare în învăţământ, dar nici la gestionarea proiectelor şi la management, iar tehnologiile sunt depăşite.
Oricine ar fi, are resurse importante, pentru că nu mulţi şi-ar permite să investească acum, în timp de criză de vânzări, într-o unitate de producţie.
Aşteptăm curioşi şi cu interes şi alte declaraţii.