Honda Jet: Bussiness Jet made in Japan

0
88
The first FAA-conforming HondaJet takes to the sky

HondaJet Nears Federal Aviation Administration Type Certification

Nu foarte multă lume știe că Honda produce și avioane de linie. HA-420 este un business jet ușor, destinat oamenilor de afaceri. Honda Jet s-a născut greu, dar astăzi este un produs de succes cu peste 100 de exemplare comandate.

Honda este o companie gigantică. Pe lângă automobile, niponii produc și motociclete, generatoare, mașini de tuns iarba și multe altele. Mai mult, o divizie importantă este dedicată studiului roboților, Honda reușind să producă roboți humanoizi precum celebrul Asimo.

Production Aircraft First Flight

Honda Aircraft Company este divizia aviatică a grupului. Încă din anii ’80, Honda a fost interesată de producția unui avion. Având un sediu în Statele Unite, a început testarea unui concept aviatic în 1999 folosind tunelul aerodinamic de la sediul Boeing. Primul zbor al conceptului a avut loc în 2003, iar de atunci a început, practic, dezvoltarea modelului de serie.
HondaJet CockpitDezvoltarea și apoi obținerea certificărilor de zbor reprezintă un proces lung și complicat. Primul zbor al acestui model, construit conform regulilor FAA valabile pe teritoriul american, a avut loc în 2010. A urmat apoi o lungă perioadă de întârzieri și amânări.

HondaJet Cabin with CMS

Deși producătorul dorea lansarea comercială a noului business jet undeva spre finalul lui 2010, abia în 2014 a avut loc primul zbor comercial al modelului Honda HA-420. Modelul este oficial în producție din 2012, fiind produse 25 de unități. Costul unui exemplar este de 4,85 milioane de dolari americani. Dacă mai sunt bifate și o serie de opțiuni, mai poate crește cu încă 400.000 de dolari americani. HondaJet este un business jet ușor, cu structură convențională. Fuzelajul este fabricat din materiale compozite, iar aripile din aluminiu. Două motoare GE Honda Aero HF-120 sunt amplasate deasupra aripilor, o soluţie unică, nemaiîntâlnită la alt tip de avion.

The HondaJet Makes its First Appearance in Europe

Autonomia este de 2.200 km, iar viteza de croazieră este de 680 km/oră.
Lunga așteptare a meritat. Acum avem un produs de succes, iar lista de comenzi însumează în acest moment o sută de unități. Avionul este ușor de utilizat chiar de proprietar, dacă acesta are licențele necesare, fiind certificat pentru utilizare cu un singur pilot. Sistemele de ultimă oră elimină necesitatea unui copilot. Cockpit-ul a fost gândit pentru pilot, având geamuri ample și trei ecrane tactile de dimensiuni mari (14 inci) ce înlocuiesc indicatoarele clasice.

HondaJet

Cei patru pasageri au suficient loc în cabină, iar spațiul pentru bagaje este și el mare, tot datorită amplasării inteligente a propulsoarelor.
În plus, Honda Jet a reușit să doboare o serie de recorduri. De exemplu a reușit să zboare între aeroportul Teterboro din New Jersey și Ford Lauderdale, Florida, în doar două ore și 51 de minute. De asemenea, distanța dintre aeroportul New Bedford Regional din Boston și Palm Beach International Airport a fost parcursă în două ore și 58 de minute.

Text: Dragoș BĂLTĂȚEANU  / Foto: HONDA

Articolul precedentMaşini haioase
Articolul următorRAR Brăila: Vasile Jurubiță – Căpitan și matelot
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


trei × = 6