INTERVIU Falemi: „Fotbalul m-a ajutat să învăț să conduc în siguranță”

0
72

Falemi Nana Ngassam (7)A crescut în Militari, dar a ajuns să joace fotbal în tricoul Camerunului, țara de baștină a tatălui său. A fost de două ori campion cu Steaua și a câștigat o Supercupă a României. După ce s-a retras s-a apucat de antrenorat și apare des la televizor în rolul de analist tv. Vă invit să-l cunoașteți pe Falemi Nana Ngassam…
P.S. Sunt sigur că am vorbit cu el și nu cu fratele său geamăn care îi seamănă foarte mult.

Auto Test: Ce maşină conduci?
Falemi Nana Ngassam:
Am un Audi A6 echipat cu un motor de 3.000 cmc pe care l-am îmbunătățit cu ajutorul unei firme care se ocupă de tuning. Îmi place ca o mașină să fie puternică, să aibă demaraj bun și sunt mulțumit că are cuplu mare și la turații joase. Audi are toate calitățile pe care le vreau de la o mașină: este elegantă, spațioasă, sportivă și se conduce ușor.
Auto Test: Mulțumit de confort?
Falemi Nana Ngassam: Am mult spațiu la dispoziție și asta mă încântă. La mine scaunul șoferului este dat mult în spate pentru că vreau să stau cu picioarele întinse, după efortul de la antrenamente. Așa mă relaxez mai bine și, în același timp, ajut și circulația…
Auto Test: Din câte îmi dau seama este o mașină cu tracțiune integrală.
Falemi Nana Ngassam: Pe primul loc se află siguranța, iar mașina mea, fiind 4×4, îmi îndeplinește această cerință. Nu cred că aș putea să mai conduc o mașină care nu este echipată cu tracțiune integrală. Odată eram într-o curbă, aveam aproape 90 de km la oră și mi-a apărut în față un câine. Am fost nevoit să fac o manevră rapidă, să-l evit, am tras dreapta brusc de volan și mi-a „fugit” puțin spatele. Atunci am simțit că primesc ajutor de la mașină și am ajuns lin pe traiectoria corectă. Dacă nu aveam 4×4 m-aș fi răsucit și nu se știe pe unde ajungeam (zâmbește).
Falemi Nana Ngassam (6)Auto Test: Ești liniștit sau agresiv la volan?
Falemi Nana Ngassam: Fotbalul m-a ajutat să conduc bine. Să practici un joc de echipă te ajută în condus: anticipezi reacțiile tuturor. Merg foarte relaxat, dar când mă grăbesc sunt agresiv și mașina mă ajută. Ca atunci când ești în careu și trebuie să găsești rapid o soluție.
Auto Test: Îți mai amintești prima ta mașină?
Falemi Nana Ngassam: Dacia, mi-a cumpărat-o mama când aveam 19 ani. Era „cea mai bună mașină din lume”! Mergeam la o spălătorie și găseam acolo multe mașini scumpe, dar tot a mea mi se părea cea mai tare. Țin minte că eram cu piciorul în ghips, dar m-am urcat la volan, mi-am pus o pernă sub fund și am plecat la mare. Odată, mi-am uitat cheia în mașină, în parcarea unui mall, dar am avut noroc pentru că mi-a deschis ușa unul dintre bodyguarzi cu cheia de la Dacia lui.
Auto Test: Te pricepeai să meșterești la ea?
Falemi Nana Ngassam: Ce mai „furam” de la vecini. Când era frig, coboram dimineața cu ibricul cu apă fierbinte să dau pe pompă că îngheța apa. Uneori platina nu făcea scânteie și aveam tot timpul, în torpedou, o bucățică de șmirghel să o curăț. Când jucam la Petrolul mi-am cumpărat o Dacie de culoarea gri-metalizat, o combinație la modă în vremea respectivă. Mai mulți jucători din echipă conduceau Dacia, dar țin minte că Dragoș Mihalache (n.r. fost jucător la Petrolul) a apărut la stadion cu un Fiat Punto pe care îl văzusem cu două zile înainte la Salonul Auto. Am rămas cu gura căscată.
Falemi Nana Ngassam (3)Auto Test: Și la Steaua…
Falemi Nana Ngassam: În primele șase luni am condus Dacia. La un moment dat m-a oprit un polițist și mi-a spus zâmbind: „Ești singurul fotbalist de la Steaua pe care îl văd în Dacia”. În parcarea stadionului din Ghencea era salon auto: Baciu conducea un Mercedes, Ciocoiu un Audi TT decapotabil, Radu Niculescu avea un Audi A8, Victor Pițurcă este fan Mercedes. Și Sabin Ilie avea un Mercedes, cu două uși, făcut pe comandă. Sabin conducea doar mașini frumoase. El era împrumutat de la Valencia, câștiga 60.000 de dolari pe lună și putea să-și cumpere un Ferrari cu salariul pe două luni (râde).
Auto Test: Salonul auto din Ghencea nu era un șoc pentru jucătorii noi?
Falemi Nana Ngassam: Nu pentru toți. În prima zi, Rică Neaga a venit dimineața cu un Maserati, iar seara a plecat cu un BMW X5. Culmea, amândouă erau ale lui, nu erau împrumutate. A vrut să ne impresioneze, să ne rupă din prima, nici nu era legitimat. Pitu a venit cu o „broscuță” și i-am spus: „Nu poți să vii cu broscuța, ne faci de râs!”. Eu am glumit, dar după câteva zile și-a cumpărat un Audi A3. Și acum când ne vedem spune: „M-a pus Falemi să-mi schimb mașina”. (râde).

Falemi în tricoul naţionalei Camerunului
Falemi în tricoul naţionalei Camerunului

Auto Test: La convocările de la naționala Camerunului cu ce mașini te-ai delectat?
Falemi Nana Ngassam: Toți fotbaliștii camerunezi care joacă în străinătate au mașini exotice de peste 100.000 de euro. Odată am mers cu mașina lui Eto’o, un Mercedes ML pe care îl conducea un prieten de-al lui. Eu știu că are mai multe mașini: Bugatti, Maybach, Aston Martin (n.r. presa africană scrie că Eto`o are în garaj automobile în valoare de șase milioane de dolari).
Auto Test: Care sunt cei mai valoroși jucători pe care i-ai întâlnit?
Falemi Nana Ngassam: Steven Gerrard și Samuel Eto’o. Din fericire pe Eto’o nu l-am avut niciodată adversar, doar coechipier la convocările de la națională. În campionatul intern cel mai mult mi-a plăcut Dănuț Lupu. În primii ani mi-a fost tare greu cu el: Lupu era un jucător consacrat, eu eram în primii ani și diferența era mare, dar apoi s-a estompat. După câțiva ani în Liga 1, pe postul meu, nu mai aveam probleme. Eu am adus la mijlocul terenului „tot pachetul”. Jocul meu se baza pe forță, finețe, agresivitate, calm, inteligență, creativitate, lipsă de reactivitate emoțională… dacă mă șicana unul, nu reacționam și îmi vedeam de treabă. Să joci un meci dintr-o atingere, rar din două sau din trei, îți trebuiau calități și însemna că te gândești la echipă, nu să ieși tu în evidență. Dacă oprești mingea, încetinești jocul.
Falemi Nana Ngassam (2)Auto Test: Cum te-ai educat în fotbal?
Falemi Nana Ngassam: Antrenorii m-au educat. Pițurcă a avut un rol fantastic, el voia ca echipa noastră să aibă tot timpul posesia, iar mingea să circule repede. Îl auzeam tot timpul cum striga de pe margine: „Fale! Fale!”. Mă întrebam mereu: „Mă, ce naiba, doar eu greșesc?!”. Am avut nevoie de un an ca să înțeleg ce vrea de la mine.
Auto Test: Îți este dor de fotbal?
Falemi Nana Ngassam: Sunt niște lucruri care îți rămân în suflet, atmosfera de atunci m-a îmbogățit, dar nu pot să spun că îmi este dor. Am multe lucruri pe care le fac și energia mea merge acolo. M-am implicat într-un proiect care sunt convins că va crește de la an la an: Cupa Intercartiere – Falemi Nana. Colaborez la această competiție cu o casă de pariuri și cu Primăria Sectorului 6.
Falemi Nana Ngassam (4)Auto Test: Ce vă propuneți?
Falemi Nana Ngassam: Este o competiție pentru toți iubitorii de fotbal amator. Vrem să reînviem tradiția și să facem un fenomen frumos, cum era altădată, o sărbătoare a fotbalului. O să joc și eu într-un meci demonstrativ alături de Vlădoiu, Belodedici și Cătălin Munteanu.
Falemi Nana Ngassam (5)Auto Test: Știu că ai un frate geamăn care îți seamănă foarte mult. Vă mai confundă oamenii?
Falemi Nana Ngassam: Tot timpul! De fapt, acum, vorbești cu Nomi, dar nu te-ai prins (râde). Uneori mă confundă și nepoții, prima oară strigă „tati”, apoi spun: „Hopa, este unchiu’!”.
Auto Test: În școală vă încurcau?
Falemi Nana Ngassam (8)Falemi Nana Ngassam: Odată, la ora de engleză, am ieșit la tablă în locul fratelui meu care juca baschet în curte… îl durea la bascheți. El avea nevoie de notă, m-am dat absent și am răspuns în locul lui. Profesoara nu și-a dat seama, dar colegii râdeau în hohote. Nomi are acum un program de sport și lucrează cu școli și grădinițe private. Sunt implicați 600 de copii în fiecare săptămână. Este un concept, un program, care îi ajută pe copii să se dezvolte multilateral și să se cunoască. Părinții plătesc acest program și apoi sunt sfătuiți pe ce drum să-i îndrepte pe cei mici, în funcție de calități și aptitudini.
Auto Test: Multilateral…
Falemi Nana Ngassam: Când spunea Ceaușescu să fim multilateral dezvoltați nu ne supăram, ne-am necăjit după 1989 când am ajuns la concluzia greșită că tot ce este vechi este prost. Uite că revenim la multe obiceiuri pe care le-am întrerupt. Acum avem tomberoane ecologice, dar noi înainte, ții minte, strângeam hârtie, plastic, sticlă, fier și le puneam separat. Noi reciclam din acele vremuri, ce s-ar fi întâmplat cu noi, ca societate, dacă am fi continuat pe acel drum? Și cu fotbalul la fel. Noi jucam în fața blocului, acum mai vezi pe cineva cu mingea? Dacă noi am fi continuat munca și dezvoltarea în fotbal, eram campionii lumii!

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: arhiva Nana Falemi Ngassam, Sorin BARBU

Articolul precedentCătălin Petroşanu – Învingătorul din Dacia galbenă
Articolul următorRâșnița Peugeot și cuptorul Alfa Romeo
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


noua + 6 =