INTERVIU: Olaf Mußhoff – Automechanika Frankfurt

0
65

Revenire în forță

Organizat o dată la doi ani, în luna septembrie, Târgul Internațional Automechanika Frankfurt este, în opinia specialiștilor, principala platformă internațională de business pentru întregul sector aftermarket și cel mai important loc de întâlnire al producătorilor, comercianților și atelierelor auto. La ediția de anul acesta, care se va desfășura în perioada 13-17 septembrie, cunoscuți producători și furnizori la nivel mondial își vor prezenta noutățile și inovațiile din domeniu. Însă mai multe detalii despre evenimentul din acest an ne vor fi dezvăluite prin amabilitatea domnului Olaf Mußhoff, directorul Automechanika Frankfurt.

Puteți să le spuneți pe scurt și celor care nu sunt fanii acestei zone tehnice ce reprezintă acest eveniment și anvergura sa?
Automechanika a devenit un eveniment-emblemă al industriei și pieței de profil ce reflectă și ilustrează cele mai noi tendințe și tematici ale acestora, cum sunt electromobilitatea, serviciile de mobilitate, conducerea autonomă, software-ul inteligent pentru ateliere și dealeri. La ora actuală cred că este greu de găsit un alt târg internațional care să acopere atât de bine întregul lanț valoric al pieselor de schimb auto așa cum reușește Automechanika Frankfurt. O demonstrează și faptul că, până acum, în jur de 2.000 de expozanți și-au confirmat participarea, iar până în septembrie estimăm că numărul lor va ajunge undeva la 2.300-2.500 de expozanți, în funcție de cât va permite spațiul de expunere disponibil. Aproximativ 80% dintre aceștia vin din străinătate, din 70 de țări. Și ca o completare, în acest an vor fi nouă târguri Automechanika în întreaga lume, dintre care patru au avut loc în luna iunie.

Față de ediția anterioară, ce s-a schimbat, eventual ce a apărut în plus?
Ca efect al noilor cerințe ale industriei și transformării masive a pieței de schimb, tematicile care se vor afla în centrul discuțiilor la ediția din septembrie sunt digitalizarea, electrificarea și tranziția către mobilitatea electrică, dar și new mobility și logistica auto. Specialiștii au declarat că 2022 este anul când accentul se va pune pe inovație mai mult ca oricând. Acesta este și motivul pentru care Automechanika Frankfurt a lansat un nou concept al Premiilor pentru inovație iar, ca urmare, un număr deosebit de mare de înscrieri s-au concentrat pe zonele digitalizării și electrificării autovehiculului.
Câștigătorii Innovation Awards din acest an vor fi desemnați de un juriu internațional format din experți și vor fi anunțați în cadrul festivității ce va avea loc chiar în prima zi de târg, adică în 13 septembrie. Și încă o premieră la această ediție: pentru prima dată, Premiile pentru inovație vor fi însoțite de Salonul „Innovation4Mobility”. Aici este mediul în care industria, cercetătorii și start-up-urile își vor prezenta soluțiile pentru vehiculele conectate în rețea și mobilitatea neutră din punct de vedere climatic într-un format special ce împletește discuțiile la nivel de experți/tech talks, sesiunile de networking și prezentările de produse și noutăți incluzând produsele și soluțiile premiate la Automechanika Innovation Awards.
Mai mult ca oricând, după lunga pauză cauzată de pandemie, industria avea nevoie de un loc de întâlnire propice schimbului de idei și bune practici, discuțiilor și planurilor, iar Messe Frankfurt va asigura cadrul ideal prin configurarea unor spații dedicate networkingului de tip lounge/coffee bar și pop-up stands. În plus, în fiecare zi Automechanika va fi organizat un happy hour cu băuturi și gustări pentru toți aceia care au timp și doresc să își încheie programul de târg într-o atmosferă relaxată relaționând cu ceilalți participanți.
Care sunt direcțiile care definesc evenimentul în acest an?
Cele mai importante tendințe ale acestei ediții sunt soluțiile digitale, electrificarea și autovehiculul electric, conectivitatea, sustenabilitatea și alternative drives. La fel, domeniul businessului atelierelor auto se va schimba fundamental. Pentru fiecare dintre subiectele principale Automechanika va oferi din nou un program, credem noi, bogat și interesant de evenimente ce completează partea de expoziție.
Lipsa de muncitori calificați este un alt subiect în cazul căruia este nevoie de acțiune. De aceea am acordat tematicii formării, perfecționării profesionale și recrutării un loc special pe agenda evenimentului din acest an.

Automechanika este considerată o veritabilă platformă de comunicare pentru experții din industria de profil. Ce surprize ne rezervă această ediție?
Alături de Salonul „Innovation4Mobilty”, o prezentare specială va fi dedicată câștigătorilor premiilor Automechanika Innovation. Zona în aer liber, Agora, va găzdui Future Mobility Park, unde vizitatorii pot descoperi și experimenta noi modalități de deplasare, într-un mod foarte practic. În completare, în cadrul Automechanika Academy, numeroși experți vor prezenta o gamă largă de subiecte „fierbinți”, noutăți și bune practici.
Și nu în ultimul rând, sesiunile din seria Future Workshop 4.0 oferă o perspectivă modernă asupra domeniului reparațiilor. Sub motto-ul „Mobilitate în tranziție”, concursul pentru specialiștii în caroserii și vopsitorie/Body & Paint competition intră în cea de-a doua rundă. Aici vopsitorii talentați și pasionați din întreaga lume își vor aduce la viață ideile, pe care apoi le vor prezenta publicului și unui juriu de experți.


Apoi, în Hala 12.0, vizitatorii se pot inspira din prezentările comunității în creștere a atelierelor auto. Iar cei interesați de modul în care industria auto poate contribui la contracararea schimbărilor climatice și limitarea deficitului de resurse, ar trebui să viziteze Remanufacturing Day, în cea de-a doua zi de Automechanika, organizată de Messe Frankfurt în colaborare cu International Automotive Parts Remanufacturers Association (APRA), unde experții vor discuta despre modul în care procesul de remanufacturare industrială permite ca piesele auto să fie reconstruite într-o stare la fel de bună sau chiar mai bună decât cea originală, cu performanțe echivalente.
Programul complet al evenimentelor Automechanika ce completează partea de expoziție viitor va fi disponibil în curând online pe site-ul nostru automechanika.messefrankfurt.com.

În ce măsură va reuși evenimentul să stârnească interesul tinerilor și al persoanelor de toate vârstele pentru piața aftermarket auto?
Din ce am remarcat, la niciun alt târg nu se regăsesc atât de multe profesii care au legătură cu domeniul auto ca la Automechanika Frankfurt! Atragerea tinerilor și a specialiștilor de toate vârstele în domeniul automotive aftermarket, specializarea și perfecționarea acestora conform celor mai noi cerințe este deja o provocare de ceva timp și o zonă în care este nevoie de acțiune. De aceea, împreună cu parteneri, asociații de top și influenceri, Messe Frankfurt a configurat o ofertă specială pentru elevi, studenți, absolvenți și persoane recent intrate în domeniul auto. Aici, tinerii, studenții și alte persoane interesate se pot familiariza cu diverse profesii din spectrul auto și se pot informa despre diferite posibilități de formare și perfecționare.
Avem o nouă inițiativă, denumită „Talents4AA”, prin care se vor oferi informații despre oportunitățile de angajare și de carieră. În plus, în toate zilele târgului se vor avea loc workshopuri gratuite pe tema managementului reparației accidentelor ce se vor desfășura în limba engleză și germană. Vor fi momentele în care așa-numiții „medici auto” (the car doctors) își vor transmite cunoștințele într-un mod adaptat publicului tânăr. În plus, sunt planificate activități atractive pentru tineri cum ar fi, de exemplu, o sesiune de autografe cu un influencer cunoscut și demonstrații auto live spectaculoase.

FIA Smart Driving Challenge este o competiție susținută de Automechanika și se află acum la a treia ediție. Despre ce este vorba?
Este un eveniment bine primit începând de la prima ediție, în 2018. FIA Smart Driving Challenge se adresează publicului larg și anume conducătorilor auto capabili și dispuși să șofeze într-o manieră cât mai ecologică, „economică” și inteligentă. Singura condiție este să își descarce pe smartphone aplicația FIA Smart Driving Challenge, iar scopul este acela să colecteze cât mai multe puncte posibil, pentru a avea o șansă mai bună să fie declarați câștigători în cadrul ceremoniei de premiere ce va avea loc în septembrie, la Automechanika. Mai multe detalii puteți afla de pw site-ul: www.fiasmartdrivingchallenge.com.

http://www.autotestmagazin.ro/automechanika-messe-amintiri-din-viitor/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


5 + noua =