Iuliana Pepene: „Prima dragoste nu se uită niciodată”

0
351

„Bună dimineața și bine v-am găsit la Observatorul Matinal!”. Așa își întâmpină Iuliana Pepene telespectatorii în fiecare dimineață la ora șase. Pare cumva de pe alt fus orar, de vreme ce ziua ei începe practic la ora trei. Și totuși găsește timp și energie și pentru marile ei pasiuni. Îi plac mașinile și motocicletele și este foarte atrasă de călătoriile off-road.

Auto Test: De unde ai pasiunea pentru mașini și motociclete?
Iuliana Pepene: Pasiunea pentru mașini a venit de la tatăl meu. Mereu îl însoțeam la târg unde recunoșteam toate mărcile auto. Aveam șapte ani și tatăl meu îmi explica tot ce ține de dinamica unei mașini, principii de funcționare, diferențele dintre mașinile diesel și cele pe benzină, lucruri care mi-au folosit enorm de-a lungul timpului. În 1997, tatăl meu avea un Ford Escort bleumarin, adus din Germania chiar de el.
Auto Test: Când ai mers prima oară cu mașina și cine te-a ajutat să înveți să conduci?
Iuliana Pepene:La 17 ani am îndrăznit să-l rog pe tata să mă învețe chestiuni de bază. Evident, ca un tânăr învățăcel, am urmărit îndeaproape ani la rând toate gesturile pe care le-a făcut el în timpul șofatului. Nu m-a lăsat nicio secundă să conduc, ci m-a dus într-un loc avizat, la școală, unde în prima zi instructorul a spus: „Treci la volan!” (zâmbește). A fost fantastic, mi-a plăcut experiența, dar și teama din ochii tatălui meu când a auzit asta.

„Un bun șofer sau un bun conducător de motocicletă este cel care știe să anticipeze.”

„Prima dragoste nu se uită niciodată”
Auto Test: Care a fost prima ta mașină și ­dacă poți să-mi povestești cum „v-ați înțeles”…
Iuliana Pepene:Aici… am o poveste drăguță. Aveam 17 ani și deja eram în căutarea mașinii pe care știam că, pe 26 aprilie, la 18 ani fix, aveam să o conduc. Țin minte atât de clar ziua în care eram cu tatăl meu într-un parc auto unde am văzut o mașină sport, neagră integral. Superbă! L-am bătut pe tatăl meu pe umăr și i-am spus: „Vezi mașina aia? Va fi a mea!”. Tatăl meu a zâmbit ironic, amuzat de convingerea mea și m-a lămurit că nu o să-mi cumpere așa ceva niciodată, având în vedere că era o mașină prea puternică pentru un începător. Dar… ceea ce nu știa el și a aflat în cele din urmă este că sunt convingătoare și consecventă. După două săptămâni de suspine și rugăminți, îmi admiram dimineața mașina de la balcon și nu-mi venea să cred că este a mea. Prima mașina a fost un Audi TT 1.8 turbo, iar prima dragoste nu se uită niciodată!
Auto Test: Ce mașină conduci acum?
Iuliana Pepene:Acum m-am maturizat, m-am calmat și am ales ceva pentru ca fiecare drum să fie o „sesiune la psiholog”. Am o cabrioletă, un BMW Seria 4 de care sunt foarte încântată. O mașină practică, utilă, dar și sofisticată.
Auto Test: Din lecțiile de „meșterit” cu tatăl tău îți mai aduci aminte câte ceva, în cazul în care apare o defecțiune?
Iuliana Pepene:Nu o să uit niciodată învățăturile tatălui, ba mai mult decât atât, în continuare învăț lucruri de la el. Mi se pare vital, ca șofer, să ai minimul de cunoștințe tehnice, esențialul de mecanică, detalii care te pot salva în anumite situații. M-am confruntat cu situații în care temperatura apei a trecut de 100 de grade și știam că se poate strica chiulasa mașinii, iar asta duce la distrugerea motorului. Am știut cum să reacționez în această situație, ba chiar am recunoscut și care sunt problemele care au dus la acest lucru: termostatul sau pompa de apă.
Auto Test: Îți plac vacanțele cu mașina?
Iuliana Pepene:Ador road trip-urile! Cea mai frumoasă vacanță pe care am avut-o cu mașina a fost o escapadă prin Europa timp de două săptămâni. Sunt fascinante orășelele din Austria, câmpurile verzi perfecte din Elveția, autostrăzile din Germania și peisajele superbe din sudul Franței. Cu avionul aș fi admirat frumusețea de la înălțime, însă nu aș fi simțit vibrația fiecărui loc prin care am trecut cu mașina.

„Din prima zi, am știut că șofatul și lumea automobilistică o să-mi devină pasiuni.”

Auto Test: Și cu motocicleta?  Cum a început totul?
Iuliana Pepene:Aveam 21 de ani și dintr-o joacă m-am urcat pe motocicleta unui prieten. A fost dragoste la prima vedere! Examenul moto l-am dat acum doi ani și trebuie să recunosc că am devenit puțin mai conștientă de tot ceea ce implică mersul cu motocicleta. Din păcate, pe șoselele din România se întâmplă prea multe accidente din vina șoferilor, infra­structurii, dar și a motocicliștilor. Văd asta aproape în fiecare zi printre știrile dimineții, la Observator, la Antena 1.
Auto Test: Care este starea de spirit când urci pe motocicletă?
Iuliana Pepene:De fiecare dată am fluturi în stomac, o emoție intensă, o combinație de frică și plăcere. Motocicleta mi-a dat cele mai frumoase senzații, adrenalina de care sunt dependentă și libertatea pe care o simți când te urci pe ea.
Auto Test: Care a fost prima motocicletă și ce model conduci acum?
Iuliana Pepene:Pentru prima dată am mers cu o Kawasaki Ninja, o motocicletă mult prea puternică. Ulterior, după școala moto, am ales Kawasaki z650, o motocicletă mai ușoară, mai mică și cu o capacitate cilindrică potrivită pentru început.
Auto Test: Cât de des mergi cu motocicleta?
Iuliana Pepene:Nu destul de des pe cât îmi doresc, însă încerc să-mi satisfac și acest moft. Traficul bucureștean este destul de periculos, din cauza ambuteiajelor, iar șoferii sunt mai haotici. Trebuie să recunosc că mă simt mult mai în siguranță în mașină, însă, cu atenție și multă răbdare, reușesc să consider  „o plimbare” cei câțiva kilometri parcurși până la serviciu și înapoi.

Bogdan Alecsandru și Iuliana Pepene

Părinții nu au știut că s-a înscris la școala moto
Auto Test: Ai încercat să le explici colegilor ­care sunt avantajele mersului pe motocicletă?
Iuliana Pepene:În general sunt mai multe dezavantaje și admit ori de câte ori mi se adresează întrebări referitoare la acest subiect. Însă avantajele, net inferioare, cântăresc greu și înclină balanța spre „trebuie să încerci măcar o dată”. Însă cred cu tărie că nu oricine este făcut să șofeze, fie că vorbim despre mașină, fie de motocicletă. O persoană temătoare nu ar putea să facă față provocărilor aduse de o motocicletă. Și aici mă refer la greutatea ei, manevrabilitatea și abilitățile pe care trebuie să le deprinzi.
Auto Test: Ce au spus cei din familie despre pasiunea ta?
Iuliana Pepene:Părinții mei, ca oricare alți părinți iubitori, nu au fost niciodată de acord cu pasiunea mea pentru motociclism. Sunt singurul lor copil și, desigur, toată atenția, grija și dragostea sunt îndreptate spre mine. Iar teama de a nu păți ceva i-a făcut mereu să mă descurajeze când a venit vorba de acest subiect. Însă, încăpățânată din fire, m-am înscris la școală fără ca ei să știe. Sunt mândri de mine că reușesc tot ceea ce îmi propun, dar mereu mă sfătuiesc să am grijă și să mă gândesc la consecințe, de care sunt extrem de conștientă.
Auto Test: Care sunt sfaturile pentru doamnele și domnișoarele care își doresc să meargă pe motocicletă? Dar pentru cele care ezită…
Iuliana Pepene:Dacă primul sentiment este de frică, nu este recomandat pentru nimeni, indiferent de sex, să se urce pe motocicletă. Frica poate dispărea prin experiență, însă devine și cel mai aprig inamic, dacă există constant, când vine vorba de evitarea unui pericol iminent. Dacă mașina te protejează într-o oarecare măsură, motocicleta îți dă șanse puține în cazul în care greșești. Îmi doresc să văd cât mai multe doamne și domnișoare pe motocicletă, îmi place puterea și curajul pe care acestea le arată și, dacă există pasiune mai mare decât frica… atunci „It’s a must, girls!“.
Auto Test: Cât de des pleci cu motocicleta din oraș și pe unde ai călătorit prin țară?
Iuliana Pepene:Cel mai lung drum parcurs a fost București-Brașov (orașul natal). Mă simt mult mai confortabil cu drumurile lungi decât cu cele în oraș. Echipamentul moto este ESENȚIAL! Chiar dacă jacheta, pantalonii cu genunchiere, ghetele speciale și casca înseamnă sudoare și chin, în special în oraș. Drumurile lungi îți asigură o deplasare constantă și o ventilare bună. Deși echipamentul este special de vară, din țesătură subțire, la temperaturi mari, în oraș, este aproape insuportabil. Pare frumos din exterior, însă, pe motocicletă, trebuie să înduri și fenomenele meteo care uneori îți dau bătăi de cap.
Auto Test: Cu cine mergi de obicei în aceste călătorii?
Iuliana Pepene:Sunt o fire solitară, îmi plac plimbările lungi de una singură. În mașină ascult muzica preferată și este cea mai bună terapie. Cu motocicleta, plimbările în grup sunt interesante. Ne protejăm unii pe alții, motocicliștii sunt destul de uniți, iar popasurile sunt mereu binevenite.
„Scurtătura” plină de noroi
Auto Test: Ai avut vreun incident în trafic pe motocicletă?
Iuliana Pepene:Din fericire, niciodată. Sunt un om echilibrat și conștient. Conduc preventiv, am instincte bune și anticipez mereu ce fac cei din jurul meu. Totul este imprevizibil, iar când sunt pe motocicletă atenția mea este extrem de sporită la tot ce mișcă în jurul meu.
Auto Test: Ai o întâmplare amuzantă din călătoriile tale?
Iuliana Pepene:Deseori, când merg acasă la Zărnești, amicii mă cheamă să mergem cu motocicletele de enduro prin pădure. Și, evident, niciodată nu refuz! Țin minte că m-am aventurat și m-am abătut de la traseu pe o „scurtătura” plină de noroi (unde este noroi, este și distracție), iar scurtătura s-a transformat în capcană. Am rămas împotmolită și am reușit să rup și maneta de ambreiaj în mijlocul pădurii. A fost greu de ajuns la finiș, însă este una dintre cele mai amuzante pățanii. De atunci, nu mai trișez! A fost învățătură de minte (zâmbește).
Auto Test: Știu că programul tău este puțin mai complicat, te trezești foarte devreme, cumva pe alt fus orar. Cum găsești timp și pentru pasiunile tale? Te-am văzut pe motocicletă, snowboard, mașini de off-road…
Iuliana Pepene:Am un orar complicat, dar îmi place. Poate sună ciudat, însă îmi plac neprevăzutul, adrenalina, pe care nu o iau numai din activitățile extra cu mașina sau motocicleta. Profesia mea înseamnă curiozitate, adrenalină, noutate, neașteptat. Îmi place tot ceea ce îmi cere un răspuns rapid, ca o reacție, un reflex, cum poate fi o știre de ultimă oră apărută în timpul Observator. Întotdeauna îmi fac timp pentru ce mă bucură, chiar dacă uneori sunt nevoită să scurtez timpul de odihnă.
Iuliana Pepene își începe ziua de lucru la 3 dimineața
Auto Test: Cum reușești să te menții în formă la jurnal, în condițiile în care ziua ta începe la trei dimineața? Cât de bine interacționezi cu colegii la aceste ore?
Iuliana Pepene:Colegii sunt familia mea! M-am integrat foarte ușor, sunt un om dinamic și cu chef de viață chiar și la 3 dimineața, pentru că, deși Observator se vede live la televizor de la 6.00, în fiecare zi, noi ajungem în redacție mai devreme. Anim situația în redacție și regie de fiecare dată. Cu puțină cafea, transformăm diminețile morocănoase în cele mai energice și pozitive.
Auto Test: Cum a început aventura în televiziune și cât de mari au fost emoțiile primului jurnal în direct?
Iuliana Pepene:Un studiu demonstrează faptul că teama de vorbit în public este echivalentă cu frica de moarte. Eu aș fi un respondent valabil în această situație. Emoțiile primului live au fost extraordinare! Nu o să uit niciodată acel sentiment extrem de frumos. Emoții care au clasat acest eveniment în top trei momente „once in a lifetime”. Mereu am mizat pe premisa „dacă visurile tale nu te sperie, înseamnă că nu sunt îndeajuns de mărețe”. Așa că am decis singură ca, după facultate, să vin în București și să studiez jurnalismul. Și, iată, a fost cea mai bună decizie!
Auto Test: Cât de mult s-a schimbat viața ta după ce ai început să lucrezi în televiziune?
Iuliana Pepene:Foarte mult. În fiecare zi sunt racordată la informație, îmi țin mintea antrenată, asimilez lucruri, învăț zilnic și încerc să devin cea mai bună versiune a mea. Viața de jurnalist este ca mersul pe bicicletă. Nu pedalezi, nu ajungi departe. Iar combustibilul este energia ta, perseverența, strădania și devotamentul. Niciodată nu am renunțat la aceste lucruri, deși au trecut șapte ani de când am început. Evident, această profesie te face vizibil social, expus… dar, în esență, sunt aceeași Iulia, parcă ieri pe băncile facultății, mică, dar cu planuri mari.
Auto Test: Cumva adrenalina din timpul unui jurnal în direct se compară cu cea de pe motocicletă?
Iuliana Pepene:Este asemănătoare. Dacă aș da o definiție adrenalinei în televiziune s-ar numi BREAKING NEWS. Este momentul în care trebuie să-ți canalizezi tot focus-ul pe subiectul despre care inițial nu ai foarte multe detalii, iar știrea se construiește în timp real.
Auto Test: Cât de mult îți place televiziunea? La ce alte formate crezi că te-ai potrivi să lucrezi?
Iuliana Pepene:Iubesc meseria aceasta. Apropiații spun că îmi vine mănușă, iar eu simt pe deplin acest lucru. Pe „bucket list”, acum mulți ani, era scris, de-o șchioapă, „prezentator de știri”. Între timp, ne întâlnim în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 6:00, alături de colegul meu Bogdan Alecsandru, la Observator, Antena 1.
Îmi doresc să fac asta o viață, dar știu că voi face și un proiect pe care mi-l doresc mult, în care să îmbin televiziunea cu pasiunea mea pentru lumea automobilistică.
Auto Test: Care sunt planurile tale profesionale?
Iuliana Pepene:În general nu-mi fac planuri, pentru că îmi place să fiu surprinsă și pentru că atrag tot ce îmi doresc. Dar am un „crez” pentru viitor. Voi fi la fel de motivată, serioasă și muncitoare în orice etapă a carierei mele.

http://www.autotestmagazin.ro/catalin-oprisan-cea-mai-mare-emotie-am-avut-o-cand-am-fost-acasa-la-ronaldo/

http://www.autotestmagazin.ro/interviu-dana-moise-pe-motocicleta-se-duc-supararile-incordarea-si-tensiunea/

http://www.autotestmagazin.ro/mircea-panaitescu-motociclist-la-91-de-ani/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


2 + = cinci